ΥΠΟΓΡΑΦΗ 4 ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΚΟΥ

12:56 5/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Τρεις διμερείς συμφωνίες στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, των θαλάσσιων μεταφορών και της πολιτιστικής συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίγιεφ... Παράλληλα, η ελληνική ΔΕΠΑ και η αζερική SOCAR υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Σε δήλωσή του, ο Κάρολος Παπούλιας, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο
χωρών μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω, ιδίως στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

"Το 4ο Ελληνο-Αζερικό Επιχειρηματικό Συνέδριο, την έναρξη των εργασιών του οποίου θα κηρύξουμε από κοινού αύριο, προσφέρει νέες δυνατότητες επέκτασης της οικονομικής και εμπορικής μας συνεργασίας", τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν και τα ενεργειακά, με τον Κάρολο Παπούλια να τονίζει ότι "η Ελλάδα έχει καταστεί σημαντικός ενεργειακός κόμβος προς τη νότια και κεντρική Ευρώπη. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο συμμετέχουμε και στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με την Ιταλία, μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας".
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Αζέρο ομόλογό του για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και "για την επιδίωξή μας να βρεθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση, η οποία θα υλοποιεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας".
Πρόσθεσε δε ότι αντάλλαξαν απόψεις και για ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για διεθνή θέματα, όπως οι εξελίξεις στη βόρειο Αφρική. "H ειρηνική επίλυση των διαφορών αποτελεί γνώμονα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Υπό το πρίσμα αυτό συζητήσαμε και το πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το πλαίσιο της "Ομάδας Μινσκ" είναι το καταλληλότερο για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος και ευχόμεθα να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατόν", σημείωσε ο Κ. Παπούλιας.
Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Καύκασο, όπως είναι η Ανατολική Εταιρική Σχέση και η Συνέργεια για την Μαύρη Θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό στηρίξαμε την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σύναψη Συμφωνίας Σύνδεσης του Αζερμπαϊτζάν με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο κ. Αλίγιεφ ότι η χώρα του μπορεί να υπολογίζει στην απτή ελληνική υποστήριξη", τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα