Υπονομευση της κυβερνησης απο το βερολινο βλεπει ο τσιπρας...

12:45 18/2/2015 - Πηγή: Fimotro
Η αδιάλλακτη στάση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία απορρίπτει κάθε ελληνική εναλλακτική πρόταση, ...
πέραν της παράτασης του μνημονίου, οδηγεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην υιοθέτηση σκληρής τακτικής απέναντι στο Βερολίνο.

Ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι στόχος του Βερολίνου δεν είναι απλά μία ικανοποιητική για το ίδιο λύση
στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά να επιφέρει καίριο πλήγμα και να πλήξει ευθέως την αριστερή κυβέρνηση, ακόμη και ως παραδειγματισμό για άλλες χώρες της Ένωσης, στις οποίες αναπτύσσονται δυνάμεις ανατροπής της επιβαλλόμενης από τη Γερμανία, λιτότητας.
«Συγκεκριμένοι κύκλοι στην Ευρωζώνη θέλουν να υπονομεύσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση, παίζοντας όμως όχι με την Ελληνική κυβέρνηση και με την Ελλάδα, παίζοντας με την Ευρώπη και το μέλλον της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Το γεγονός μάλιστα ότι υπάρχουν στην ευρωζώνη δυνάμεις, που εργάζονται για μία αμοιβαία επωφελή λύση, όπως φάνηκε για παράδειγμα με το σχέδιο Μοσχοβισί, αλλά περιορίζονται σε δεύτερο ρόλο από την επιμονή του Βερολίνου, έχει ενισχύσει τις εκτιμήσεις αυτές στο Μέγαρο Μαξίμου.

Απέναντι στη γερμανική πίεση ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να διαμορφώσει ένα ευρύτερη εθνικό μέτωπο, προετοιμάζοντας το έδαφος ακόμη και για ρήξη με τον γερμανικό άξονα, που ελέγχει αυτή την ώρα τους συσχετισμούς στην ευρωζώνη. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το αποτυχημένο Eurogroup της Δευτέρας, προχώρησε σε τρεις κινήσεις στο εσωτερικό μέτωπο, στέλνοντας ανάλογο μήνυμα προς το Βερολίνο:

Πρώτον, επέλεξε ένα προερχόμενο από τη συντηρητική παράταξη υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Προκόπη Παυλόπουλο, «απλώνοντας» την επιρροή του πολύ πέραν της αριστεράς. Στο βαθμό μάλιστα που αυτή η επιλογή σηματοδοτεί και «συμμαχία» με το καραμανλικό στρατόπεδο, είναι φανερή η σημασία της.

Δεύτερον, εξήγγειλε τρεις πρώτες νομοθετικές κινήσεις του, που βρίσκονται στον αντίποδα όσων γνωρίζαμε μέχρι τώρα για την τρόικα και το μνημόνιο. Ιδίως αποτελούν κινήσεις, που σε άλλες εποχές, έπρεπε να περάσουν από τον έλεγχο και το κόσκινο της τρόικας. Αποτελούν δηλαδή πέραν των άλλων και «άσκηση εθνικής κυριαρχίας», απέναντι στη διακυβέρνηση της επιβολής από τους δανειστές, που είχαμε μέχρι τώρα. Όσον αφορά στην ουσία, ειδικά το νομοσχέδιο που ξηλώνει όλο το μνημονιακό κατασκεύασμα με το οποίο ισοπεδώθηκαν οι εργασιακές σχέσεις και το εργασιακό δίκαιο στη χώρα μας, σίγουρα αποτελεί καθοριστικό μήνυμα προς το Βερολίνο. Επίσης το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, ειδικά για την προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να χτύπησε στα νεύρα τους δανειστές, ενώ και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, για τις οποίες η τρόικα είχε επιβάλλει τις δικές της απαιτήσεις, μόνο για να σκορπίσει τον ενθουσιασμό στους εταίρους δεν προσφέρονται.

Τρίτον, ο κ. Τσίπρας διέσπασε το μέτωπο που προσπάθησε να συγκροτήσει ο Αντώνης Σαμαράς απέναντι στην κυβέρνηση τη Δευτέρα, μετά το αποτυχημένο Eurogroup, όταν τηλεφώνησε στους κυρίους Θεοδωράκη και Βενιζέλο για να… «προστατέψουν» όλοι μαζί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας μίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Ποταμιού, διαμήνυσε ότι είναι στη διάθεση κάθε αρχηγού για να τον ενημερώσει και μάλιστα σήμερα θα δει και τον κ. Θεοδωράκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Keywords
Τυχαία Θέματα