Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πότε και πώς θα αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων, αν όλα πάνε καλά [vid]

Απαγόρευση κυκλοφορίας: «Εμείς έχουμε δείξει ότι ακούμε πάνω απ’ όλα τις φωνές των ειδικών και στη συνέχεια ξεδιπλώνουμε την στρατηγική μας. Εμείς, αυτές τις δυο εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις 27 του μήνα – όπως έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός – θα συλλέξουμε από όλα τα συναρμόδια υπουργεία τις σκέψεις που υπάρχουν για την σταδιακή και μακρόσυρτη άρση των περιορισμών», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Mega.

«Θα αποφασισθεί την επόμενη εβδομάδα για να ξέρουν μέχρι το τέλος του μήνα όλοι οι Έλληνες τι πρέπει να επακολουθήσει», τόνισε

ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Το πιο δύσκολο θα είναι όταν θα αρχίσουν να ανοίγουν τομείς της οικονομικής δραστηριότητας για κάποιους και για κάποιους άλλους θα είναι περιορισμένα. Γι’ αυτό παρακαλούμε αυτές τις 2 εβδομάδες όλους τους Έλληνες να τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα. Θα υπάρχει έγκαιρη πληροφόρηση ποιοι τομείς θα ανοίξουν πρώτα και τι θα γίνει με τα σχολεία μας και τον τουρισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε: Διάγγελμα Μητσοτάκη: Νέο μήνυμα από τον πρωθυπουργό

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ο ίδιος, όμως, ξεκαθάρισε ότι ορισμένοι περιορισμοί θα υφίστανται και στις αρχές του καλοκαιριού. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι περιορισμοί θα εξακολουθούν να υφίστανται και τον Ιούνιο. Γι’ αυτό και με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας θα επεκτείνουμε τα μέτρα στήριξης και τον Μάιο και τον Ιούνιο – μέχρι τις 15 Ιουνίου. Από τις αρχές Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου θα υπάρχουν δραστηριότητες που θα ανοίξουν υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε πισωγυρίσματα», σημείωσε.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο νέο τηλεοπτικό του μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, τόνισε: «Ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμα. Είχαμε απώλειες, αλλά πολύ λιγότερες από άλλα κράτη. Θα συμβουλευόμαστε τους ειδικούς και η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις». (Διαβάστε αναλυτικά).

Το συντονιστικό

Υπενθυμίζεται ότι στο άτυπο συντονιστικό μετέχουν ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογιώργης, εκπρόσωποι των περισσοτέρων υπουργείων (Εργασίας, Οικονομικών, Παιδείας, Μεταφορών κ.α.) ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και φυσικά ομάδα επιστημόνων όπως ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, ο Μιχάλης Αργυρού και άλλοι.

Οι ομάδες εργασίας, θα μελετήσουν την εμπειρία όλων των χωρών που ξεκινούν σταδιακή χαλάρωση του lockdown πριν από μας και την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας. Από τη στιγμή που  πρόκειται για ένα πρωτοφανές και παγκόσμιο φαινόμενο και δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο για τέτοια περιοριστικά μέτρα όλα είναι εξαιρετικά ρευστά. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια τι θα γίνει αν αρθούν – έστω και σταδιακά – τα περιοριστικά μέτρα. Όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν, λοιπόν, θα μελετηθούν πολύ προσεκτικά, με γνώμονα  την ελληνική ιδιαιτερότητα και την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων θα παίξουν το πόσοι εισάγονται στα νοσοκομεία και πόσοι βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και δευτερευόντως ο αριθμός των κρουσμάτων.

Επίσης όλες οι σκέψεις για σταδιακή άρση των μέτρων θα γίνουν υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τις 27 Απριλίου – ιδίως τις ημέρες του Πάσχα – κρατηθεί η Ελλάδα σε αυτό το χαμηλό επίπεδο κρουσμάτων και θανάτων. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η 27η Απριλίου είναι μια καθοριστική ημερομηνία, καθώς θα έχει συμπληρωθεί παραπάνω από ένας μήνας από την λήψη των μέτρων, χρόνος επαρκής για να εξαχθούν κάποια πρώτα επιστημονικά συμπεράσματα. Επιπλέον οι επιπτώσεις μιας τυχόν χαλάρωσης των μέτρων θα αρχίσουν να φαίνονται 12-18 ημέρες αργότερα.

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα μέχρι τις 10 Μαΐου, εάν και εφόσον ευνοούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κυβέρνηση θα κληθεί να αναλάβει ένα ρίσκο – αναμφίβολα – όσο το δυνατόν πιο λελογισμένο. Το τι μέτρα θα ληφθούν, με ποια σειρά και θα πώς θα παρακολουθείται η υλοποίησή τους θα αποφασιστεί από τις άτυπες αυτές επιτροπές.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, υπάρχουν πολλά σενάρια για το πώς θα επιτευχθεί η σταδιακή άρση των μέτρων. Για παράδειγμα από τον να ξεκινήσουν να πηγαίνουν στις δουλειές τους εργαζόμενοι, αρχής γενομένης από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που είναι και μικρότερος ο αριθμός) και σταδιακά στις μεγαλύτερες αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τα ακριβή βήματα. Πολλές σκέψεις υπάρχουν και για το ζήτημα των σχολείων. Ορισμένοι ειδικοί τάσσονται υπέρ της επαναλειτουργίας,  και άλλοι ζητούν την παράταση στο «λουκέτο» καθώς, όπως υποστηρίζουν ένας από τους κύριους λόγους που η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά ευνοϊκή θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ότι έκλεισε έγκαιρα σχολεία, πανεπιστήμια και φροντιστήρια.

Στον σχεδιασμό πάντως, για το πώς θα θωρακιστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας τον λόγο έχουν αποκλειστικά και μόνο οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν την επιδημιολογική καμπύλη και όπως αναφέρεται η κορύφωση σε κρούσματα και θανάτους αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα από το Πάσχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα