Ελληνικά ομόλογα: Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με νέο 7ετές

Ελληνικά ομόλογα: Στην έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό Δημόσιο. Ήδη έχει δώσει εντολή στις τράπεζες Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura, Societe Generale να προχωρήσουν στις σχετικές διαδικασίες. Προς το παρόν ο ακριβής χρόνος για την κοινοπρακτική αυτή έκδοση δεν έχει προσδιοριστεί. Σε κάθε περίπτωση, μετά από τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

το νέο αυτό ομόλογο θα μπορεί να χρησιμοποιείται από ελληνικές τράπεζες ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας. Επίσης θα είναι επιλέξιμο για το πρόγραμμα PEPP (Pantemic Emergency Purchase Program) της ΕΚΤ.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να δείξει πως παρά τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πανδημία, η οικονομία της χώρας δεν έχει έλθει σε αδιέξοδο. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό το οποίο θα ζητηθεί από τις αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κινηθεί στο εύρος των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αν και το τελικό ποσό θα καθοριστεί από τις διαθέσεις που θα δείξει η παγκόσμια αγορά.

Να σημειωθεί ότι η  τελευταία έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές ήταν τον περασμένο Ιανουάριο. Ειδικότερα στις 28 Ιανουαρίου, το ελληνικό δημόσιο προχώρησε στην έκδοση 15ετούς ομολόγου αναφοράς με ημερομηνία λήξης στις 4 Φεβρουαρίου 2035 με κουπόνι 1,875%. Οι προσφορές άγγιξαν τα 18,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και το δημόσιο άντλησε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, λίγες ημέρες αργότερα, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έκανε το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο κάτω από το όριο του 1%.

Από τότε και λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων είδε μια απότομη αύξηση η οποία το οδήγησε ακόμα και στο 4%, επιτόκιο το οποίο μειώθηκε ξανά σε χαμηλά επίπεδα μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι θα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι η σαρωτικός θα είναι ο αντίκτυπος του Covid-19 στην ελληνική οικονομία και την αγορά εργασίας , όπως καταγράφεται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές. Η έκθεση του ΔΝΤ σκιαγραφεί το 2020 ως ένα έτος με υψηλές προκλήσεις στον τομέα της ανάπτυξης και της ανεργίας. Η παρουσίαση της έκθεσης έγινε από την επικεφαλής οικονομολόγο Γκίτα Γκοπίνατ, η οποία εξήγησε ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα για τον χρονικό ορίζοντα της πανδημίας αλλά και για τους μακροοικονομικούς κραδασμούς που πρόκειται να προκαλέσει. Όπως διευκρίνισε, το βασικό σενάριο που έχει υιοθετήσει το ΔΝΤ προβλέπει ότι η πανδημία θα εξασθενήσει προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σχετικά με την Ελλάδα, το Ταμείο προβλέπει ότι η χώρα μας θα ακολουθήσει τις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς εκτιμά ότι το 2020 η ύφεση θα αγγίξει το 10%. Ωστόσο, προβλέπει ότι το 2021 θα είναι έτος ανάκαμψης, με την Ελλάδα να εμφανίζει ρυθμούς ανάπτυξης 5,1%. Σημειώνεται ότι και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα ακολουθήσουν παρόμοια πορεία, καθώς τα μέσα επίπεδα του ρυθμού της ανάπτυξης θα διαμορφωθούν στο 4,7%. (Διαβάστε αναλυτικά).

Keywords
Τυχαία Θέματα