Η ατομική ευθύνη να γίνει ως άθροισμα συλλογική

Αναλαμβάνοντας το ρίσκο να φανώ υποδεέστερος από τους “επιδημιολόγους” των σόσιαλ μίντια, τολμώ να πω ότι δεν ξέρω τι μέλλει γενέσθαι και πως το μόνο σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα. Ξέρω όμως να διαβάζω τα δεδομένα που έχω μπροστά μου κι ως δημοσιογράφος έχω την κακή συνήθεια να συμβουλεύομαι ειδικούς και να αποφεύγω τον ξερολισμό (κακή επιδημία κι αυτή…).

Σήμερα ανακοινώνεται το μερικό άνοιγμα της χώρας, που κι αυτό θα γίνει σταδιακά. Σε φάσεις- βλέποντας και κάνοντας. Αν υπάρξει εκτροπή, αν κάτι δεν πάει καλά, επιστρέφει η σκληρή καραντίνα. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς

πρέπει να το έχουν πει αυτό άπειρες φορές.

Τι έχουμε μπροστά μας, όμως; Ποια είναι τα δεδομένα;

Η καραντίνα απέτρεψε την κατάρρευση του συστήματος υγείας, έγινε καλύτερη προετοιμασία, εκπαίδευσε τους ανθρώπους στο social distancing και την προσωπική υγιεινή. Αυτό είναι το βασικό και χρήσιμο κεκτημένο. Όπως κι ότι πετύχαμε πολύ καλά νούμερα σε κρούσματα και θύματα, ειδικά σε σχέση με άλλες χώρες με παρόμοιο πληθυσμό. Κι ο ένας νεκρός είναι σημαντικός, είναι άνθρωπος! Αλλά μιλάμε με όρους πανδημίας σε συνθήκες κυριολεκτικά πρωτόγνωρες. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Είναι βασικός παράγοντας σε αυτή την εξίσωση.

Κι αύριο; Εξ αρχής είχε γίνει λόγος για ατομική ευθύνη. Σε άρθρο μου είχα γράψει πως το άθροισμα της ατομικής ευθύνης γίνεται συλλογικό. Εδώ είμαστε και έτσι συνεχίζουμε. Αν πολίτες αρχίσουν να συνωστίζονται, θα ξαναγίνει lockdown. Αυτονόητα πράγματα…

Επίσης, πολλοί φοβούνται ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων άρα και των θυμάτων. Γιατροί, με τους οποίους μίλησα, μου λένε ότι δεν θα γίνει αυτό αν τηρούνται τα μέτρα: Social distancing, μάσκες, κλπ…

Οι γιατροί ευελπιστούν ότι σε περίπου ένα μήνα θα κάνει τον κύκλο του ο ιός έως το επόμενο κύμα. Εξ ου και το σταδιακό άνοιγμα, το wait and see. Αν ανοίξεις σταδιακά, θα υπάρχουν μεν κρούσματα, αλλά το σύστημα υγείας δεν θα καταρρεύσει, καθώς ο αριθμός τους θα είναι μικρός.

Πάμε για ανοσία αγέλης; Όχι κατ’ ανάγκη, καθώς σε αυτή τη φάση που είμαστε δεν γνωρίζουμε καν αν αφήνει ή όχι ανοσία! Μάλλον αφήνει ολιγόμηνη ανοσία, όπως όλοι οι κορονοϊοί, αλλά αυτό μένει να το δούμε. Τι σημαίνει αυτό; Δεν μπορείς να κρατήσεις κλειστή τη χώρα επ άπειρον. Ξεκλειδώνεις σταδιακά, παρατηρείς και δρας. Εδώ είμαστε…

Η εποχικότητα των κορονοΐών είναι κάτι γνωστό, η δυνατότητα να αφήνουν ανοσία επίσης. Πρόκειται ωστόσο για καινούριο ιό, που χρειάζεται περισσότερη έρευνα. «Θα μάθουμε να ζούμε μαζί του αν δεν μας εγκαταλείψει όπως ο προκάτοχος του, ο SARS», μου είπε γιατρός που μπαίνει στη φωτιά των ΜΕΘ.

Πάντως οποίος πιστεύει ότι την 4η Μαΐου θα είμαστε όπως πριν την καραντίνα, δεν πήρε χαμπάρι τι έγινε όλες αυτές τις μέρες…

Καλή δύναμη και καλή πλεύση στα αχαρτογράφητα ύδατα…

Keywords
Τυχαία Θέματα