Κορονοϊός Ελλάδα: Χειροκρότημα για την «ανάσταση» 79χρονου που βγήκε νικητής από τη ΜΕΘ [vids]

Κορονοϊός Ελλάδα: Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας στη δύσκολη μάχη κατά του φονικού ιού ήταν το εξιτήριο από την Εντατική του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος στη Θεσσαλονίκη που πήρε την Δευτέρα 20 Απριλίου 2020, μετά από ένα μήνα νοσηλείας, ένας 79χρονος ασθενής με κορονοϊό από το χωριό Δαμασκηνιά Κοζάνης. Είναι ένα από τα πρώτα χωριά που μπήκαν σε καραντίνα στη χώρα

μας.

Όπως αναμενόταν, η έξοδός του άντρα συνοδεύτηκε από το παρατεταμένο χειροκρότημα και τις ευχές των γιατρών και των νοσηλευτών που τον φρόντιζαν τόσο καιρό. Παράλληλα, του έδιναν ευχές να επιστρέψει και πάλι σπίτι του υγιής. «Άντε κύριε Παντελή, περαστικά», ακούγεται να λέει κάποιος από το νοσηλευτικό προσωπικό. Η μάχη ήταν πολύ δύσκολη για τον 79χρονο, αλλά μετά από έναν μήνα, αυτός κατάφερε να βγει νικητής. Αμέσως μετά, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον μετέφερε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου θα συνεχίσει τη νοσηλεία του σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Μετά από έναν μήνα αγωνίας, οι δικοί του άνθρωποι έζησαν τη δική τους Ανάσταση. «Χαρήκαμε πάρα πολύ. Με πήραν τηλέφωνο η εγγονή μου και η κόρη μου και μου είπαν το ευχάριστο. Το πρώτο το Χριστός Ανέστη και μετά το δεύτερο ανέστη», δήλωσε στο Open, η σύζυγος του 79χρονου.  «Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες καταφέραμε να βγάλουμε έναν ασθενή ο οποίος είχε παλέψει πάρα πολλές ημέρες με τον κορονοϊό και τα κατάφερε», δήλωσε η Γλυκερία Βλαχογιάννη, διευθύντρια της ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος».

Την Δευτέρα 20 Απριλίου 2020 έγινε γνωστό ότι ένας συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του από τον φονικό ιό. Πρόκειται για έναν 86χρονο που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ και σύμφωνα με πληροφορίες είχε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 117. Ο 86χρονος στο ΑΧΕΠΑ είναι το τέταρτο θύμα στην Ελλάδα τις τελευταίες ώρες.

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.245, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. 61 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 14 (19.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 84% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 44 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Υπάρχουν 6 ακόμα καταγεγραμμένοι θάνατοι και 116 συνολικά στη χώρα. Οι 30 ήταν γυναίκες (26%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 90,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν διεξαχθεί 54.244 κλινικά δείγματα.

Σε ερώτηση για τη διασπορά των κρουσμάτων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας είπε ότι «έχουμε περιορίσει σημαντικά τη διασπορά», συμπληρώνοντας ότι «το ΡΟ είναι 0,6 και κάτω. Είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση».

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε νέες μελέτες αντισωμάτων, σημειώνοντας ότι «ο ακριβής αριθμός εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες στην κάθε χώρα». Πρόσθεσε ότι «δεν γνωρίζουμε αν τα ανιχνευόμενα αντισώματα θα μας προστατέψουν και για πόσο καιρό. Δεν έχουμε συνολική ανοσία από τον ιό σε μεγάλο βαθμό».

Τόνισε ότι για τα τεστ αντισωμάτων «υπάρχουν αβεβαιότητες ακόμη», επισημαίνοντας ότι «συνιστάται να γίνεται στα πλαίσια επιδημιολογικής έρευνας και μόνο».

Αναφορικά με τα τεστ, είπε: «Δεν είναι πάντα με τα ίδια κριτήρια, διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Εμείς καταγράφουμε καλά την κορυφή του παγόβουνου», προσθέτοντας ότι το μοριακό τεστ «είναι σημαντικό για όσους έχουν συμπτώματα, ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, για παράδειγμα όσοι είναι στην πρώτη γραμμή, ευπαθείς ομάδες». Και συμπλήρωσε ότι «έχουμε ανοίξει τον αριθμό των ατόμων που ελέγχουμε».

Ερωτηθείς για την πιθανή χαλάρωση των μέτρων, είπε: «Καταστήματα θα ανοίξουν, και μπορεί σε αυτήν την περίπτωση να χρησιμοποιηθεί μάσκα από τους εργαζόμενους στους κλειστούς χώρους και όταν μας επιτρέψουν οι αριθμοί, να προχωρήσουμε σε μέτρα που ακούτε ότι λαμβάνονται στην Ευρώπη». Ο ίδιος εξήγησε ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι μαθαίνουμε και από τις άλλες χώρες και προσπαθούμε να προσαρμόσουμε οποιοιδήποτε σχέδιο υπάρχει, προσαρμοσμένο όμως στα δικά μας δεδομένα».

«Πάμε βήμα-βήμα στο άνοιγμα, όπως πήγαμε και στο κλείσιμο», τόνισε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας ότι «είναι δεδομένο ότι τα μέτρα έχουν φέρει αποτέλεσμα και όλοι βλέπουμε ότι μειώνονται τα νέα περιστατικά. Ωστόσο, τα μέτρα εξαρτώνται όχι μόνο από τους αριθμούς, αλλά και από το πόσο αντέχει το Σύστημα Υγείας της κάθε χώρας και είναι σύνθετη η λήψη απόφασης, αλλά και ο καθορισμός των ακριβών μέτρων, ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς».

ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα μπάνια στη θάλασσα, είπε ότι πρέπει παντού να λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας, με αποστάσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι «ακόμη είναι νωρίς. Όλα θα γίνονται με τη μέγιστη προστασία των ανθρώπων». Και σημείωσε ότι υπάρχει διαρκής παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλες τις χώρες.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «η όποια άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει βήμα βήμα, όταν δεν υπάρχουν λόγοι για την ύπαρξη των μέτρων», για να επαναλάβει εμφατικά: «Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο ως τις 27 Απριλίου». Και πρόσθεσε: «Υπομονή έως να κερδίσουμε αυτή τη μάχη, δεν έχει κριθεί τίποτα, χρειάζεται εγρήγορση και επιφυλακή».

«Κάναμε ένα βήμα μπροστά, ο ελληνικός λαός τήρησε τα μέτρα και τις μέρες του Πάσχα. (…) Θα θυμόμαστε το Πάσχα ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα συλλογικής υπευθυνότητας (…) Οι Έλληνες μπορούμε ενωμένοι να καταφέρουμε πολλά. Όταν υπάρχει ατομική και συλλογική ευθύνη δεν χρειάζεται Αστυνομία».

Τσιόδρας και Χαρδαλιάς εκτάκτως στο Κρανίδι

Θετική στον Covid-19 διαγνώστηκε την Κυριακή του Πάσχα, φιλοξενούμενη η οποία διαμένει σε δομή της περιοχής Κρανιδίου. Η γυναίκα, η οποία είναι από την Σομαλία – ετών 28- φιλοξενείται σε ξενοδοχείο που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και διανύει τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης. Προσήλθε το πρωί της Κυριακής 19 Απριλίου στο νοσοκομείο του Ναυπλίου, για άλλη αιτία η οποία δεν σχετίζεται με συμπτώματα κορονοϊού. Αναλυτικά

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός Ελλάδα, Χειροκρότημα, 79χρονου, ΜΕΘ [vids],koronoios ellada, cheirokrotima, 79chronou, meth [vids]