Μειώσεις φόρων: Το κυβερνητικό σχέδιο για ψαλίδισμα στον ΦΠΑ εστίασης και τουρισμού και εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Μειώσεις φόρων: Unlock της αγοράς με ένα νέο μοντέλο στήριξης πληττόμενων κλάδων, το οποίο προβλέπει μειώσεις συντελεστών στον ΦΠΑ στο 12% για τον κλάδο της εστίασης και στο 6% για τον τουρισμό, στις επιχειρήσεις (κέρδη, προκαταβολή φόρου) αλλά και στους φόρους των ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Το σχέδιο των κλιμακωτών φοροελαφρύνσεων θα αρχίσει να κλιμακώνεται από το δεύτερο εξάμηνο του έτους σταδιακά και ανάλογα με τις δημοσιονομικές

αντοχές και τα λεφτά (πόροι από το ΕΣΠΑ και το κοινοτικό πρόγραμμα SURE) που αναμένονται από την Ευρώπη.

Ο φάκελος με το ελληνικό σχέδιο έχει ήδη αποσταλεί στις Βρυξέλλες, με την Αθήνα να ενημερώνει αναλυτικά τους θεσμούς για τις επόμενες κινήσεις και τον τρόπο χρηματοδότησής τους. Επιπλέον στο Eurogroup του Ιουνίου η κυβέρνηση θα ξαναβάλει στο τραπέζι την πρόταση για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ΑNFAs), αφού πρόκειται για ένα ποσό που της εξασφαλίζει δημοσιονομικό χώρο 4,2 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Τα πρώτα μέτρα θα κλειδώσουν την επόμενη εβδομάδα, σε σύσκεψη που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τον πρωθυπουργό.

Το οικονομικό επιτελείο έχει θέσει ως προτεραιότητα την προστασία της πρώτης κατοικίας και ακολουθεί η πορεία του προϋπολογισμού τον Απρίλιο που αναμένεται να αποτυπώσει την κάμψη των εσόδων, τις πιέσεις που δέχτηκαν οι δαπάνες αλλά και την έκταση της ζημιάς στο ισοζύγιο του προϋπολογισμού. Με βάση τα πρώτα συμπεράσματα και τα στοιχεία που θα εξαχθούν, πρόκειται να χαραχτεί και η επόμενη μέρα της οικονομικής πολιτικής.

Κεντρικός άξονας της φορολογικής πολιτικής για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι η σύνδεση των ελαφρύνσεων με ενίσχυση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας, έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως κινητήριος μοχλός για την έξοδο από την ύφεση και τη μετάβαση σε αναπτυξιακή τροχιά. Όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου οι φορολογικές ελαφρύνσεις σε καμία περίπτωση δεν θα είναι οριζόντιες και θα ακολουθήσουν τη «γραμμή» των προγραμματικών εξαγγελιών της κυβέρνησης, αλλά με «διαφορά φάσεων» και αλλαγές στο μείγμα καθώς και στον χρόνο υλοποίησης.

Στο επίκεντρο της κυβερνητικής στρατηγικής είναι ο τουρισμός, η εστίαση και τα ακίνητα, και αποτελούν τον βασικό κορμό των εσόδων που εισπράττει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13%, που τον μείωσε πέρυσι τον Μάιο ο Αλέξης Τσίπρας, στο 12%, ή ακόμη και στο 11% με βάση ένα πιο προχωρημένο σενάριο, και μείωση ΦΠΑ για τον τουρισμό στο 6% από το 13% που είναι σήμερα, με ταυτόχρονη όμως κατάργηση του τέλους διαμονής (κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων).

Προωθείται επίσης η περικοπή της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες στο 70% από 100% που είναι σήμερα για τα εισοδήματα του 2020, ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις για εφαρμογή του μέτρου από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις επανέρχεται στο τραπέζι το σενάριο για τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σε πρώτη φάση στο 23% από 24% και στο 20% σε βάθος χρόνου.

Για τα ακίνητα προτείνεται μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ για όσους επλήγησαν από την κρίση ή εναλλακτικά «έκπτωση» -το ποσοστό της οποίας δεν έχει ακόμη αποφασιστεί- σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου. Το σενάριο για εξόφληση του φόρου σε περισσότερες δόσεις αποδυναμώνεται.

Κινήσεις σε εφεδρεία αποτελούν για το οικονομικό επιτελείο οι εξής επιλογές:

Σταδιακή μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται κλιμακωτά με συντελεστές από 2,2% έως 10% στους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των 650 ευρώ για τους φορολογούμενους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες. Μάλιστα το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει αύξηση του ποσοστού της μείωσης αλλά και επίσπευση του αρχικού χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα με το οποίο οι ασφαλιστικές εισφορές θα πέσουν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στην τετραετία 2020-2023 (κατά 2,38 για τις επιχειρήσεις και κατά 2,62 για τους εργαζόμενους)Εξπρές επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.Διεύρυνση των απαλλαγών και εκπτώσεων για επενδυτικά σχέδια
Keywords
Τυχαία Θέματα