52 δισ. δολάρια για κατασκοπία!!!

06:08 31/8/2013 - Πηγή: Bam

Στο αστρονομικό ποσόν των 52 δισ. δολαρίων εκτοξεύθηκαν από την αρχή του έτους τα μυστικά κονδύλια των ΗΠΑ προς τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας. Αυτό αναφέρει απόρρητο έγραφο που υπέκλεψε ο καταζητούμενος Αμερικανός πρώην πράκτορας Έντουαρντ Σνόουντεν και δημοσίευσε η Washington Post.

Τον αυξανόμενο ρόλο της CIA στις επιχειρήσεις Αμερικανικής κατασκοπίας, καταδεικνύει νέο έγγραφο που

διέρρευσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσίευσε η εφημερίδα Washington Post, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει μυστικό «μαύρο» προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 52 δισεκατομμύρια δολάρια και προορίζεται για κατασκοπία, μυστικές στρατιωτικές δράσεις και συλλογή πληροφοριών για το οικονομικό έτος που λήγει το Σεπτέμβριο.

Περισσότερο από το 25% του ποσού αυτού απορροφάται από την CIA, ξεπερνώντας τα έξοδα για οποιοδήποτε άλλη από τις υπόλοιπες 15 υπηρεσίες συλλογής μυστικών πληροφοριών της Ουάσιγκτον.

Μιλώντας στην ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ο ειδικός σε θέματα αμερικανικής εθνικής ασφάλειας, Στηβ Άφτεργκουντ, τόνισε ότι ο ρόλος της CIA έχει διευρυνθεί τα τελευταία 12 χρόνια – μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Σύμφωνα με τον Άφτεργκουντ ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ για θέματα κατασκοπίας, ξεπερνά ίσως κατά 10 φορές τον προϋπολογισμό άλλων χωρών. Όπως τόνισε, ο μεγάλος προϋπολογισμός είναι αποτέλεσμα των αυξημένων υποχρεώσεων προς τα άλλα κράτη, λόγω του ρόλου που κατέχουν οι ΗΠΑ ως παγκόσμια στρατιωτική υπερδύναμη.

Εξάλλου, σε μία άλλη εξέλιξη η Βουλή του Ιράν ενέκρινε κατ' αρχήν το νομοσχέδιο για τη σύσταση επιτροπής που θα ερευνήσει αν η Τεχεράνη μπορεί να μηνύσει την Ουάσιγκτον για την εμπλοκή στο πραξικόπημα του 1953, που οδήγησε τελικά στην απομάκρυνση του δημοκρατικά εκλεγμένου πρωθυπουργού της χώρας Μοχάμεντ Μοσαντέκ υπέρ του εκλεκτού της Δύσης, Σάχη Ρεζά Παχλεβί.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα