Χρυσή Αυγή : Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος!

19:15 28/9/2013 - Πηγή: Bam

Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων και από εκεί στο γραφείο του εισαγγελέα και του ανακριτή οδηγούνται το απόγευμα η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής και οι υπόλοιποι συλληφθέντες.

ΚαΚΚΚΚξαηδβδβΚΚΚΚΚΚΚΚΒα

Το χρονικό της σύλληψης

Στο κτίριο της ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας βρέθηκε νωρίς το απόγευμα και η κόρη του γενικού γραμματέα της Οργάνωσης Ουρανία Μιχαλολιάκου.

Οι συλληφθέντες αρχικά θα οδηγηθούν στο

γραφείο του εισαγγελέα, όπου θα ασκηθούν οι ποινικές διώξεις και στη συνέχεια στο γραφείο του ανακριτή.

Αναμένεται να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία για να προετοιμάσουν την απολογία τους.

Συνολικά έχουν γίνει γίνει 19 συλλήψεις, πέντε βουλευτών και 13 στελεχών, μετά το καταληκτικό συμπέρασμα στο εννεασέλιδο πόρισμα του Αρείου Πάγου ότι η Χρυσή Αυγή συνιστά εγκληματική οργάνωση.

Διαφεύγει της σύλληψης ο βουλευτής Χρήστος Παππάς, παρά τις έρευνες στην Αθήνα και στην επαρχία. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τον θέλουν να έχει συνομιλήσει με την αντιτρομοκρατική και να πρόκειται να παρουσιαστεί αργότερα, αλλά οι πληροφορίες δεν μπορούν ακόμη να διασταυρωθούν.

Ήδη, στους χώρους των δικαστηρίων και στους γύρω δρόμους έχει αναπτυχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη, για την αποφυγή επεισοδίων.

Η άφιξή τους, όπως μετέδωσε η Δημόσια Τηλέοραση, αναμένεται γύρω στις 6 το απόγευμα.

Βαρύ κατηγορητήριο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και της υπόλοιπης ηγετικής και περιφερειακής ομάδας (συνολικά 32 άτομα), σύμφωνα με το εννεασέλιδο εισαγγελικό πόρισμα. Μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος, η υπόθεση θα ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή, διαδικασία που θυμίζει την υπόθεση εξάρθρωσης της 17Ν.

Κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης -ναζιστικού τύπου, για κακουργηματικές πράξεις, μεταξύ αυτών και δολοφονίες, ασκεί η Δικαιοσύνη κατά της Χρυσής Αυγής. Το πόρισμα εννέα σελίδων, στο οποίο γίνεται αναφορά στην πορεία της εγκληματικής οργάνωσης, που λειτουργούσε κάτω από τον προστατευτικό μανδύα ενός πολιτικού φορέα, συνέταξε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης και στη συνέχεια το παρέδωσε στην εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Δικαιοσύνη ταυτοποιούν 32 πρόσωπα της Χρυσής Αυγής, ανάμεσά τους οι κ.κ. Μιχαλολιάκος, Παππάς, Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Λαγός και Μίχας, για αξιόποινες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Το κείμενο σημειώνει ότι η εγκληματική οργάνωση δρούσε επί 26 χρόνια, ως Χρυσή Αυγή, κατά τα ναζιστικά πρότυπα. Σε ρόλο αρχηγού-Φίρερ ο Νίκος Μιχαλολιάκος με υπαρχηγό τον Παππά και "αξιωματικούς-πραιτωριανούς" τους Ηλία Παναγιώταρο, Γιάννη Λαγό, Νίκο Μίχο και Ηλία Κασιδιάρη. "Πυρηνάρχης" ο πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας, Κώστας Πατέλης.

Στις 32 δικογραφίες για τα ισάριθμα στελέχη της εγκληματικής - παραστρατιωτικής οργάνωσης, περιέχονται και ονόματα ανδρών και γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας.

"Κλειδί" για την εξάρθρωσή της ο περίφημος "υπέρ κοριός" της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Κατέγραψε τις επίμαχες συνομιλίες, ¨δένοντας" υπόπτους με συγκεκριμένες πράξεις, όπως δολοφονικές επιθέσεις κατά μεταναστών, κατά μελών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την αιματηρή ενέδρα του Κερατσινίου.

Στη λίστα των κατηγοριών περιλαμβάνεται το ξέπλυμα" βρόμικου χρήματος, απειλές και "προστασία" σε επιχειρηματίες.

Καταλυτικής σημασίας για την αλλαγή στάσης της Πολιτείας απέναντι στη Χρυσή Αυγή ήταν η δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, στις 18 Σεπτεμβρίου, στο Κερατσίνι.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα