Έκανε πίσω ο μισητός!

14:40 21/2/2014 - Πηγή: Bam

Με το αίμα εκατοντάδων διαδηλωτών να κυλάει ακόμη στο κέντρο του Κιέβου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς έπραξε το αυτονόητο. Προχώρησε, την Παρασκευή, στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Πρόωρες κάλπες ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, κάτω από την πίεση της διεθνούς κοινότητας για άμεση λύση προκειμένου να τερματιστεί η αιματοχυσία.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο

Ειδήσεων από το Κίεβο, ο Γιανουκόβιτς προκήρυξε πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004 -με μειωμένες προεδρικές αρμοδιότητες.

Προηγήθηκαν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις διάρκειας 14 ωρών με την Αντιπολίτευση για έξοδο από την κρίση.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν καλέσει σε συνεννόηση, λέγοντας πως η κατάσταση στη χώρα είναι «όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς καθώς η κατάσταση είναι πολύ λεπτή με τη χώρα να βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου».

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονται στους 75, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ξεπερνάει κατά πολύ τους εκατό.

Σφαίρες και διπλωματία

Νέα επεισόδια σημειώνονταν στο Κίεβο, την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης και τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη χώρα.

Στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, έπεσαν το πρωί της Παρασκευής πάλι πυροβολισμοί με τις αρχές να κατηγορούν τους διαδηλωτές κι εκείνοι με τη σειρά τους την κυβέρνηση.

Η κατάσταση στην Ουκρανία και γενικότερα θέματα διεύρυνσης της Συμμαχίας κυριάρχησαν στο ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, στο Μαξίμου, την Παρασκευή.

Εξάλλου ο κ. Σαμαράς έστειλε σαφές μήνυμα στα Σκόπια ότι ο δρόμος για την ένταξή τους περνάει από την Αθήνα.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα