Έρχεται και 3ο Μνημόνιο !

13:11 9/9/2013 - Πηγή: Bam

Το ενδεχόμενο να συναφθεί και νέο Μνημόνιο άφησε, για πρώτη φορά, ανοιχτό ο Γιάννης Στουρνάρας, τη Δευτέρα. Επίσης, προσδιόρισε σε 10 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-2015.

Χρηματοδοτικό κενό 4,5 δισ. ευρώ το 2014 και 5,5-6 δισ. το 2015 παραδέχθηκε με δηλώσεις του ο Γιάννης Στουρνάρας

τη Δευτέρα. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, να χρειασθεί και 3ο Μνημόνιο, αλλά χωρίς -όπως είπε- να ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνομολογηθεί και νέο Μνημόνιο άφησε, για πρώτη φορά, ο υπουργός Οικονομικών. Σε συνέντευξή του στο «Βήμα Fm», τη Δευτέρα, προανήγγειλε ακόμα συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών και συνέδεσε ευθέως την ελάφρυνση της φορολογίας με την επίτευξη των στόχων.

Σε ό,τι αφορά στην προσεχή διετία ο κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό συνολικού ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πρόσθεσε ότι το κενό μπορεί να καλυφθεί με δύο τρόπους : Είτε με έξοδο στις αγορές, είτε με νέα βοήθεια από τους εταίρους.

Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι για το 2014 θα απαιτηθούν 4,5 δισ. ευρώ και για το 2015 άλλα 5,5-6 δισεκατομμύρια.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών -όπως άλλωστε και ο πρωθυπουργός πριν λίγα 24ωρα στην 78η ΔΕΘ, ξεκαθάρισε πως ακόμη κι αν υπογραφεί 3ο Μνημόνιο, η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει νέα δημοσιονομικά μέτρα, λόγω κυρίως της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε πως υπάρχει συμφωνία με την τρόικα το 70% του πρωτογενές πλεονάσματος να διοχετευθεί για αναπτυξιακές δράσεις ή μέτρα κοινωνικής ανακούφισης και το υπόλοιπο να διατεθεί για τη μείωση χρέους.

Για το ενδεχόμενο νέων απολύσεων στο Δημόσιο μίλησε για «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» 15.000 εργαζομένων έως το τέλος 2014 στη θέση των οποίων θα προσληφθούν ισάριθμοι νέοι υπάλληλοι με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα της δημόσιας διοίκησης.

Για το ζήτημα που ανέκυψε περί «ξαφνικού θανάτου» του ΟΣΕ ο κ. Στουρνάρας διέψευσε κατηγορηματικά τις σχετικές πληροφορίες.

Αναφερόμενος στις αμυντικές βιομηχανίες και στην ΛΑΡΚΟ επέμεινε στη θέση της κυβέρνησης η αναδιάρθρωση των εταιρειών να γίνει με εκκαθάριση εν λειτουργία.

Την τελευταία διετία, ΛΑΡΚΟ, ΕΛΒΟ και ΕΑΣ έλαβαν με τη μορφή κρατικών ενισχύσεων 150 εκατ. ευρώ.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα