Φουντώνουν τα σενάρια πρόωρων εκλογών!

17:36 31/10/2013 - Πηγή: Bam

Κομπιουτεράκια στα κομματικά επιτελεία. Σύμβουλοι πολιτικής επικοινωνίας και εταιρίες δημοσκοπήσεων ανεβάζουν στροφές. Αφορμή, οι βεβιασμένες κινήσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ούτε ενάμισι χρόνο μετά την αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου 2012. Μάλιστα, ο άνεμος των αλλαγών, απειλεί να σαρώσει και το μπόνους των 50 εδρών, με τις οποίες πριμοδοτείται το πρώτο κόμμα, που 16 μήνες νωρίτερα ήταν η ΝΔ.

Οι

διαφωνίες στους κόλπους της ΝΔ για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, η τρόικα που επιστρέφει στις 4 Νοεμβρίου και ζητά νέα μέτρα, αλλά και οι συζητήσεις αλλαγής του εκλογικού νόμου, φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο τα σενάρια των πρόωρων εκλογών. Το θέμα, ίσως, να απασχολήσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, που θα έχουν απόψε στις 7, νέο ραντεβού, επισήμως για ΕΣΠΑ και Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Τα γρανάζια άρχισαν να κινούνται με γρήγορους ρυθμούς, όταν η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς κατέθεσε, το μεσημέρι, στη Βουλή πρόταση νόμου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε ότι "η πρόταση επικεντρώνεται στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα", αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου για την τελική μορφή της απλής αναλογικής.

Την ίδια στιγμή, αναστάτωση και σύγχυση επικρατεί στην Κουμουνδούρου, μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Μανόλη Γλέζου σχετικά με την Απλή Αναλογική και το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαφορετικές προσεγγίσεις στα δύο ζητήματα εξέφρασαν την Πέμπτη οι βουλευτές του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης και Πέτρος Τατσόπουλος.

«Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις του Μανόλη Γλέζου, αλλά ο δρόμος της απλής αναλογικής είναι δρόμος προς την ακυβερνησία, αφού κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει αυτοδυναμία», είπε στο «Βήμα Fm» ο Π. Τατσόπουλος.

Από την άλλη πλευρά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης υποστήριξε το πρωί της Πέμπτης με δηλώσεις του ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εγκαταλείψει τη θέση του για καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα στηρίξει οποιαδήποτε πρόταση έρθει στη Βουλή», μη γνωρίζοντας εκείνη τη στιγμή (πρωί) την πρόταση νόμου που κατέθεσε λίγες ώρες αργότερα η ΔΗΜΑΡ υπέρ της Απλής Αναλογικής…

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα