Γιώργος : "Όλα τα έκανα καλά"

09:42 5/9/2013 - Πηγή: Bam

Με μικρές δόσεις αυτοκριτικής και προσκλητήριο συστράτευσης έπεσε η αυλαία των εκδηλώσεων για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Βολές του Κώστα Σημίτη κατά του Γιώργου Παπανδρέου για την κρίση.

Κάλεσμα στη ΔΗΜΑΡ για κοινή κάθοδο στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές και τις Ευρωεκλογές έστειλε ο

Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ομιλία του με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την 39η επέτειο της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη 1974. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέκλεισε οποιαδήποτε περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στον Δημήτρη Ρέππα που ζήτησε κυβερνητική συνεργασία με την Κουμουνδούρου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «δεν μπορεί να επιτευχθεί από τη στιγμή που η ηγεσία του βασίζει την ύπαρξή της στην συκοφάντηση του ΠΑΣΟΚ».

«Λυπηθήκαμε πολύ», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «γιατί η ΔΗΜΑΡ έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω και τώρα αμφιταλαντεύεται μεταξύ εθνικής ευθύνης και αντιπολιτευτικής ευκολίας θέτοντας σε αμφισβήτηση τη θεμελιώδη επιλογή που και η ίδια έκανε μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012».

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι στην έκρηξη της κρίσης «το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε δυστυχώς μόνο του». Άφησε μόνο μία αιχμή για την διακυβέρνηση Παπανδρέου λέγοντας ότι «το Μάιο του 2010 έπρεπε να δεχθεί την πρόταση για υπερψήφιση του πρώτου μνημονίου με αυξημένη πλειοψηφία 3/5», λέγοντας ότι δεν θα έβαζε το ΠΑΣΟΚ στο επίκεντρο της κριτικής.

Αντιθέτως, επέκρινε τον σημερινό του εταίρο, Αντώνη Σαμαρά, για την επιλογή του να διαχωρίσει τη θέση του από το πρώτο μνημόνιο, αλλά να συμφωνήσει με το δεύτερο.

Για τις φωνές που θέλουν το ΠΑΣΟΚ να μην έχει διακριτές διαφορές, πλέον, με τη ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι έχουν «διαφορές ιστορικές, ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας. Η ΝΔ εκφράζει την δεξιά και το ΠΑΣΟΚ τους Δημοκράτες και Σοσιαλιστές».

Σφαγή με το βαμβάκι

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν οι ομιλίες των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου. Ευθύνες για την κρίση τόσο στην περίοδο Καραμανλή όσο και σε εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου επέρριψε ο Κώστας Σημίτης. Τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ σιώπησε όταν ερχόταν το τσουνάμι της κρίσης». Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι «ο λαός πλήρωσε τις φαντασιώσεις της ηγεσίας του κινήματος».

«Παραλάβαμε μία δημοσιονομική βόμβα και κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να μην καταστραφεί η χώρα» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Επέρριψε μάλιστα ευθύνες στην Ευρώπη για τους χειρισμούς της απέναντι στην ελληνική κρίση και επέμεινε ότι «λεφτά υπήρχαν αν είχε καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή».

«Σώσαμε τη χώρα…»

Δριμεία κριτική στη ΝΔ άσκησε από το βήμα του συμποσίου ο Γιώργος Παπανδρέου. Ανέφερε ότι το 2009, όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, παρέλαβε «μία βόμβα, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ προβλημάτων που δεν αντιμετώπισε κανένα άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφερόμενος στο πρώτο Μνημόνιο είπε : «Πετύχαμε να χορηγήσουμε οξυγόνο στην χώρα, πράγμα πολύ σημαντικό».

Ωστόσο εξέφρασε πικρία για τις επιθέσεις που δέχεται λέγοντας ότι ενώ «άλλοι ήταν οι εμπρηστές, το μόνο θέμα ήταν πόσα και ποια λάθη έκαναν οι πυροσβέστες».

«Φταίνε Καραμανλής-Παπανδρέου…»

Ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή ότι κατέστρεψε την χώρα με τους αλόγιστους διορισμούς της περιόδου 2004 - 2009 και την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, επέρριψε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στο συμπόσιο για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σημίτης εκτόξευσε πυρά και στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, επειδή έβλεπε το «τσουνάμι» της κρίσης να έρχεται αλλά σιώπησε.

Σημείωσε ότι «πρέπει να αρχίσει μια νέα εποχή, γιατί οι σημερινοί ταγοί φάνηκαν ανειλικρινείς απέναντι στους εαυτούς τους, αυτάρεσκοι για τα αξιώματα, τυφλοί και αδιάφοροι».

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα