Οι τελευταίες (;) λέξεις του πιλότου του μοιραίου Μπόινγκ!

12:44 12/3/2014 - Πηγή: Bam

Σε θάλασσα, αλλά και στη στεριά, πλέον, οι έρευνες εντοπισμού του Μπόινγκ της Malaysia Airlines, 100 ώρες μετά την τελευταία του επικοινωνία. «Όλα OK. Καλό βράδυ» τα τελευταία (;) λόγια του πιλότου.

«Όλα εντάξει, καλό βράδυ», το σχόλιο ενός από τους πιλότους του μαλαισιανού Μπόινγκ 777, όταν το αεροπλάνο εγκατέλειπε τον εναέριο χώρο της Μαλαισίας και εισερχόταν σε εκείνον του Βιετνάμ, όπως αποκαλύπτει την Τετάρτη δημοσίευμα της εφημερίδας της Σιγκαπούρης «Straits Times».

Την ίδια ώρα, η αναζήτηση για το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών επεκτείνεται

σε ένα τεράστιο κομμάτι της Νοτιοανατολικής Ασίας, από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μέχρι τα χωρικά ύδατα της Ινδίας. Οι αρμόδιες αρχές αδυνατούν ακόμη να δώσουν απαντήσεις για το τι συνέβη στο αεροπλάνο ή στα 239 άτομα που επιβιβάστηκαν σε αυτό το απόγευμα της 7ης Μαρτίου.


Με το μυστήριο να περιπλέκεται αντί να λύνεται, οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines επεκτάθηκαν στη Θάλασσα Ανταμάν, εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειοδυτικά της αρχικής περιοχής των ερευνών.

«Ψάχνουμε προς τα ανατολικά της αναμενόμενης διαδρομής της πτήσης, αλλά και στο έδαφος», είπε την Τετάρτη ο πτέραρχος Vo Van Tuan, υπαρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Βιετνάμ και επικεφαλής της επιτροπής έρευνας και διάσωσης που συστάθηκε για το αγνοούμενο αεροσκάφος.

Η σύγχυση που επικρατεί, έχει καταστήσει την υπόθεση ως ένα από μεγαλύτερα μυστήρια στη σύγχρονη ιστορία της αεροπορίας, και παράλληλα, παρατείνει την αγωνιώδη αναμονή για εκατοντάδες από τους συγγενείς των αγνοουμένων.

Την Τετάρτη, η Κίνα ανακοίνωσε, επίσης, ότι αεροπορικές της μονάδες θα σαρώσουν περιοχές στη θάλασσα, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι θα διεξάγει, προς το παρόν, έρευνες μόνον στο έδαφος.

Η πτήση ΜΗ370 χάθηκε από τα ραντάρ μία ώρα αφότου αναχώρησε από το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής (7 μ.μ. ώρα Ελλάδος).

Ο ουρανός ήταν καθαρός και δεν υπήρχε η παραμικρή υποψία πιθανού μηχανικού προβλήματος.

Από εκείνη την στιγμή, δεκάδες αεροπλάνα και πλοία έχουν, ήδη, ψάξει χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της Μαλαισίας και από δύο ακτές της, χωρίς να βρεθεί ίχνος του Μπόινγκ 777.

Βρέθηκαν ή όχι συντρίμμια ;

Ερωτηματικά προκαλεί η στάση του επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας της Μαλαισίας. Ο Rodzali Daud, ο οποίος πριν από 24 ώρες φέρεται να είπε ότι στρατιωτικό ραντάρ εντόπισε ίχνη της πτήσης MH370, λίγο αργότερα το διέψευσε.

Βάσει της αρχικής πληροφορίας, το αεροσκάφος τοποθετείτο πάνω από το θαλάσσιο στενό της Μάλακα, περίπου 500 χιλιόμετρα (310 μίλια) από το σημείο όπου είχε εντοπιστεί για τελευταία φορά από τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας της Μαλαισίας.

Οι διφορούμενες συμπεριφορές αρμοδίων παραγόντων πιθανόν να έχουν σχέση με σενάρια επίθεσης τρομοκρατών ή αεροπειρατών στο μοιραίο Μπόινγκ.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα