Σούδα και Καλαμάτα ζήτησαν οι ΗΠΑ για Συρία

11:39 27/8/2013 - Πηγή: Bam

Με την ώρα της επέμβασης στη Συρία να πλησιάζει, η Ουάσιγκτον υπέβαλε, επισήμως, αίτημα στην Αθήνα για παροχή διευκολύνσεων και χρήση των στρατιωτικών βάσεων της Καλαμάτας και της Σούδας.

Πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στη Συρία. Οι χώρες του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εντείνουν τις πολεμικές προετοιμασίες. Την ίδια ώρα επιθεωρητές του ΟΗΕ

αναζητούν πληροφορίες για τα χημικά όπλα της Δαμασκού. Στο επικίνδυνο «παιχνίδι» καλείται να πάρει θέση και η Ελλάδα.

Ήδη, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε, μέσω της διπλωματικής οδού, αίτημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική πλευρά ζήτησε, επισήμως, τις βάσεις της Σούδας και της Καλαμάτας για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Ειδικότερα, η ελληνική συνδρομή θα περιλαμβάνει την παροχή διευκολύνσεων για διέλευση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων.

Για τον ανεφοδιασμό των ξένων δυνάμεων θεωρείται αναγκαία η παραχώρηση των στρατιωτικών βάσεων της Σούδας και της Καλαμάτας.

Σε πολιτικό επίπεδο, οι εξελίξεις φαίνονται ως πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Αθήνα να αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό της ρόλο στην περιοχή.

Ωστόσο, θα πρέπει να υπολογιστούν όλες οι παράμετροι μίας ελληνικής εμπλοκής στη σύρραξη, η οποία θεωρείται σχεδόν βεβαία.

Τα δεδομένα εξετάζονται σε αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο υπουργείο Εξωτερικών.

Πάντως, ενδεικτική των προθέσεων της Αθήνας είναι οι σκληροί χαρακτηρισμοί του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών : «Απολύτως απαράδεκτη» και «προκλητική»,αναφορικά με τη συμπεριφορά της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Σε 48 ώρες, ο κ. Βενιζέλος θα μεταβεί σε μία άλλη φλεγόμενη περιοχή της γειτονιάς μας, την Αίγυπτο.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα