Χρήστος Σαλούστρος στο Basketblog: «Ένιωσα ανεπιθύμητος από κάποιους στον ΠΑΟΚ...»

Η νίκη του Κολοσσού Ρόδου επί του Άρη στο «Βενετόκλειο», έφερε φαρδιά-πλατιά τη δική του «υπογραφή». Δεν είναι λίγος ο καιρός που έχει έρθει στο νησί της Δωδεκανήσου και έχει δείξει πως βρίσκεται στο δρόμο της... επανόδου, μετά τη λύση της συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ, η οποία του στοίχισε σχεδόν τη μισή σεζόν. Όσον αφορά τον «Δικέφαλο του Βορρά», μπορεί να διαθέτει ακόμη ισχυρούς δεσμούς

με αρκετούς του ανθρώπους, αλλά θέλει να αποδείξει στη μεταξύ τους αναμέτρηση στο δεύτερο γύρο, ότι η επιλογή της απομάκρυνσής τους ήταν λανθασμένη.

Ο Χρήστος Σαλούστρος, αφού αρχικά αναφέρεται στο ιδανικό κλείσιμο του πρώτου γύρου για τους Ροδίτες με την... καθυπόταξη του «Αυτοκράτορα», τονίζει μέσω του Baskeblog.gr την ανυπομονησία του για τον αγώνα με τους Θεσσαλονικείς. Δεν χάνει την ευκαιρία να επισημάνει το πόσο χαρούμενος είναι με την απόφαση να συνεχίσει υπό τις οδηγίες του Άρη Λυκογιάννη, ενώ δεν ξεχνά τις παλιές του ομάδες που τον ανέδειξαν, τον Φιλαθλητικό και τον Πανιώνιο. Μιλάει, επίσης, για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Χρήστο, κερδίσατε μία ομάδα σταθερή όπως ο Άρης, η οποία δεν είχε υποστεί το σπουδαίο «σοκ» στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη διαγράφει μέχρι τώρα εξαιρετική πορεία. Τι είναι αυτό που χρησιμοποιήσατε για να πάρετε το παιχνίδι;

Όταν κερδίζεις μία μεγάλη ομάδα, μόνο ευτυχισμένος και χαρούμενος μπορεί να είσαι. Είχαμε δουλέψει σκληρά όλη την εβδομάδα, με καλό σκάουτινγκ του αντιπάλου. Η προετοιμασία μας ήταν, νομίζω, αυτή που έπρεπε για να αντιμετωπίσουμε τα χαρακτηριστικά του Άρη και χρειαζόμασταν ένα μεγάλο αποτέλεσμα στο τέλος του πρώτου γύρου, καθώς μας είχε στοιχίσει ψυχολογικά ο τρόπος με τον οποίο είχε έρθει η ήττα από την ΑΕΚ στην έδρα μας. Το μόνο που κοιτάμε, πια, είναι στα 13 ματς του δεύτερου γύρου να φτάσουμε σε αντίστοιχες νίκες, και γιατί όχι μεγαλύτερες.

Σας ζήτησε κάτι ξεχωριστό ο κόουτς Λυκογιάννης για το συγκεκριμένο παιχνίδι;

Δεν πιστεύω ότι θα μπορούσα να πω κάτι τέτοιο. Κάθε ομάδα που αντιμετωπίζουμε είναι διαφορετική και γι’ αυτό το λόγο κάθε ματς γίνεται ξεχωριστό, όσο κλισέ κι αν ακούγεται. Είχαμε ένα συγκεκριμένο πλάνο, στο οποίο μας προετοίμασαν εξαιρετικά οι κόουτς Λυκογιάννης και Νεραντζάκης, για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όταν λες να φτάσετε σε μεγαλύτερες νίκες, θεωρείς πως η σταδιακή βελτίωση της ομάδας θα της δώσει τη δυνατότητα να είναι ανταγωνιστική ακόμη κι απέναντι στις πιο μεγάλες ομάδες του πρωταθλήματος;

Στο δεύτερο γύρο θα έχουμε να υποδεχτούμε τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ. Τρεις από τις μεγαλύτερες ελληνικές ομάδες, δηλαδή, με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Θεωρώ, ότι μπορούμε να κοιτάξουμε καθέναν από αυτούς στα μάτια, ώστε να διεκδικήσουμε ειδικά στην έδρα μας, αυτό που μας αναλογεί, μέσα από την προσπάθεια μας στο παρκέ.

Περιμένεις ιδιαίτερα το ματς με τον ΠΑΟΚ; Η αποδέσμευσή σου είχε έρθει κάπως ανέλπιστα και θα ήθελα να μου αναφέρεις τις σκέψεις σου μετά από αυτή τη στιγμή.

Θα είμαι, όντως, συναισθηματικά φορτισμένος σε εκείνο τον αγώνα. Ανυπομονώ, κυρίως γιατί θέλω να δω πολλούς φίλους που έχω στην ομάδα, οι οποίοι μάλιστα από χθες με παίρνουν να με συγχαρούν. Το να χαίρονται με την χαρά σου οι παλιοί σου συμπαίκτες, αποτελεί πραγματική δικαίωση. Η αποδέσμευσή μου, ήρθε σίγουρα ξαφνικά. Το γεγονός, όμως, ότι σε κάποιους ελάχιστους ήμουν ανεπιθύμητος, δεν αναιρεί το ότι έχω δυνατές σχέσεις με ανθρώπους της ομάδας, οι οποίες δε θα σταματήσουν ποτέ. Επίσης, δε σημαίνει ότι δεν νιώθω υπερήφανος και μεγάλη τιμή, ότι φόρεσα την φανέλα ενός τεράστιου συλλόγου, όπως ο ΠΑΟΚ.

Όταν λες «ανεπιθύμητος», τι εννοείς ακριβώς;

Ήταν περίεργο το περασμένο καλοκαίρι, κυρίως στο αγωνιστικό κομμάτι, γιατί το οικονομικό έχει λυθεί και δεν έχω παράπονο από τη διοίκηση. Απ’ ότι φάνηκε, όμως, δεν ταίριαζα στην ομάδα και λήφθηκαν ορισμένες αποφάσεις, ο ΠΑΟΚ έκανε τη δική του επιλογή κι εγώ τη δική μου. Ο καθένας, βέβαια, κρίνεται από αυτές.

Πώς είναι η ζωή σε ένα νησί σαν τη Ρόδο, και κυρίως επαγγελματικά;

Τη ζωή σε ένα νησί, γενικότερα, τη γνωρίζω επειδή κατάγομαι από την Κρήτη. Στη Ρόδο είναι πολύ όμορφα. Οι άνθρωποι είναι δίπλα στην ομάδα και το γήπεδο είναι ανά πάσα στιγμή ανοικτό, ώστε να δουλέψεις ακόμη κι εκτός προπονήσεων, πάντα με τη βοήθεια των προπονητών. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να σου πω κάτι παραπάνω για τη ζωή στη Ρόδο, από το ότι έχει ήλιο με 15 βαθμούς. Περνάς ευχάριστα τον χρόνο σου και είναι ένα κατάλληλο μέρος, για να προχωρήσεις στο επόμενο «βήμα» σου. Όπου κι αν πηγαίνεις, πρέπει να είσαι αχόρταγος και να παλεύεις για να εξελιχθείς.

Ο Κολοσσός έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μία ομάδα που ξέρει να αναδεικνύει ταλέντα, ή να βοηθά στην επάνοδο παικτών που είχαν κάποια «καμπή» στην καριέρα τους. Εσύ ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία και σου δίνεται η ευκαιρία να ανελιχθείς και πάλι αγωνιστικά. Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι, πέρα από το να βοηθήσεις την ομάδα να πετύχει τους στόχους της;

Θέλω να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ. Δούλεψα πολύ το καλοκαίρι, χωρίς να καταφέρω όμως να παίξω από την αρχή της σεζόν λόγω όσων συνέβησαν με τον ΠΑΟΚ, κάτι που μου στοίχισε. Ήμουν αποφασισμένος το καλοκαίρι να αποδείξω ότι μπορούσα να παραμείνω στο επίπεδο της ομάδας αυτής και ένιωθα έτοιμος να κερδίσω τη θέση μου στο ρόστερ. Ακόμη και τώρα, όμως, είμαι έτοιμος αγωνιστικά και πιστεύω ότι μπορώ να καταφέρω πολύ περισσότερα. Πάνω απ’ όλα, όμως, δε θέλω να σταματώ να δουλεύω, ώστε να είμαι ανταγωνιστικός και να βρίσκομαι σε μία ομάδα, όπου κάθε πλευρά είναι ικανοποιημένη από τις απαιτήσεις της άλλης.

Δύο ομάδες, στις οποίες αναδείχθηκες, ο Πανιώνιος και ο Φιλαθλητικός, δε βρίσκονται στην καλύτερη φάση της ιστορίας τους, καθώς αγωνίζονται σήμερα στη Β’ Εθνική. Τις παρακολουθείς;

Φυσικά, ήμουν μάλιστα στο ματς Φιλαθλητικός-Πανιώνιος του πρώτου γύρου. Θα μιλήσω αρχικά για τον Φιλαθλητικό, με τον οποίο έχω μεγαλύτερο συναισθηματικό δεσμό, έχοντας κερδίσει δύο ανόδους και όντας πολύ κοντά στο να κερδίσω και μία τρίτη, με συμπαίκτες όπως τα αδέλφια Αντετοκούνμπο ή τον Νίκο Γκίκα που έχουν τη δική τους πορεία πλέον στο άθλημα. Είχαμε στενοχωρηθεί πολύ όταν υποβιβαστήκαμε από την Α2, γιατί νιώσαμε ότι ο ιδρώτας μας δεν ανταμείφθηκε. Υπάρχουν άνθρωποι, όπως ο Τάκης Ζήβας ή ο Γιάννης Σμυρλής που είναι πάντα εκεί για την ομάδα και σου τονίζουν πως μπορεί να μην έχουν τα χρήματα άλλων ομάδων, αλλά αποτελούν μία πρώτης τάξης ευκαιρία να σε βοηθήσουν να εξελιχθείς σημαντικά ως παίκτης. Δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ και τη στηρίζουν συνεχώς. Βλέπω, βέβαια, ότι η ομάδα κάνει πρωταθλητισμό και νιώθω χαρούμενος.

Όσο για τον Πανιώνιο, το να σου εμιστευθεί μία τέτοια ομάδα μία θέση μεταξύ των κορυφαίων παικτών του ρόστερ, σε πολλά ματς της σεζόν με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, είναι ένα όνειρο. Από τη δική μου πλευρά, έδειξα ότι μπορούσα να φανώ αντάξιος των προσδοκιών και κατάφερα να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη όσω μου ανέθεσαν αυτό το δύσκολο έργο. Αυτό που συνέβη στην ομάδα με το να πέφτει στη Β’ Εθνική είναι λυπηρό, αλλά επειδή είναι ο πιο ιστορικός σύλλογος στην Ελλάδα με μία από τις πιο μπασκετικές γειτονιές της, θεωρώ ότι σύντομα θα βρει το δρόμο του και θα επιστρέψει στην Α1, εκεί όπου του αξίζει.

Μιας και τους γνωρίζεις προσωπικά, θα ήθελα να μου μιλήσεις για τον κόουτς Σφαιρόπουλο που σήμερα παρουσιάζει έναν ξεχωριστό τρόπο παιχνιδιού ως τεχνικός του Ολυμπιακού, καθώς και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που κάνει «θαύματα» στο ΝΒΑ.

Ό,τι και να πω για τον κόουτς Σφαιρόπουλο, χάνει την αξία του, καθώς είναι ένας άνθρωπος που με πίστεψε από την πρώτη στιγμή και μου έδωσε την ευκαιρία που ζητούσα. Μου ανέβασε πολύ την ψυχολογία και πιστεύω ότι είναι από τους προπονητές που σε κάνουν να παίζεις και γι’ αυτούς. Το ίδιο ισχύει και για τον κόουτς Λυκογιάννη που σου δίνει φοβερό κίνητρο να αγωνιστείς στο 100% των δυνατοτήτων σου. Ο κόουτς Σφαιρόπουλος είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος και είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρει ακόμη περισσότερα από όσα έχει ήδη πετύχει. Σημαντικός για μένα, φυσικά, ήταν και ο Βασίλης Γεραγωτέλλης, με τον οποίο μιλάω συχνά. Όσο ανεβαίνουν και οι δύο χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί είναι «δουλευταράδες» και έχουν φτάσει με την αξία τους στο υψηλότερο επίπεδο.

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, επίσης είναι περιττά τα λόγια. Θα ήθελα να σταθώ περισσότερο στον χαρακτήρα του, γιατί αγωνιστικά είναι ήδη ένας All-Star παίκτης. Το γεγονός, λοιπόν, ότι είναι ακόμη τόσο ήπιων τόνων και προσγειωμένος, τον κάνει ακόμη να μοιάζει με μικρό παιδί, καθώς χαίρεται ακόμη και με τη δική σου επιτυχία. Δεν νομίζω, ότι θα το κατάφερναν πολλοί αυτό. Όλο το «πακέτο» που έχει, είναι εγγύηση για να γίνει ο επόμενος ηγέτης της Εθνικής ομάδας και αυτό που κρατάω περισσότερο, όπως είπα, είναι οι εξαιρετικές πτυχές του χαρακτήρα του, που με κάνουν να εκπλήσσομαι θετικά παρότι τον γνωρίζω αρκετά καλά. Έχουμε να δούμε πολύ περισσότερα από αυτό το παιδί, μελλοντικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα