«Δεν κρίνει τη μοίρα του ο Ολυμπιακός, να κλειδώσει πρώτα την πρόκριση ο Παναθηναϊκός»

Μία εβδομάδα, μετά το δεύτερο ελληνικό «2 στα 2», τα συναισθήματα αλλάζουν άρδην, για άλλη μια φορά. Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στις λεπτομέρειες στη Βαμβέργη και ελαχιστοποιήθηκαν οι πιθανότητες πρόκρισής του στην επόμενη φάση, ενώ ο Παναθηναϊκός έχασε επίσης στο «νήμα» από τον Ερυθρό Αστέρα, ευρισκόμενος πια στην τέταρτη θέση και αναζητώντας αρχικά τα αποτελέσματα που θα σιγουρέψουν

για τον ίδιο την πρόκριση στα play-offs. Τι είναι αυτό, όμως, που έχει αφήσει τους δύο εκπροσώπους μας πίσω, τη δεδομένη στιγμή; Πώς μπορεί να αντιδράσουν στη συνέχεια;

Ο Μάνος Μανουσέλης, αναλύει στο Basketblog.gr, τους λόγους των ηττών των δύο «αιωνίων». Αναφέρεται στην εικόνα που παρουσιάζουν οι «ερυθρόλευκοι», καθώς και την ατυχία του, όσον αφορά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να τον ευνοήσουν, ενώ για τους «πράσινους» θεωρεί ότι, αφού πρώτα ολοκληρώσουν με το θέμα της πρόκρισης, έχουν ακόμη αρκετές ελπίδες για το πλεονέκτημα έδρας.

«Στο Μπάμπεργκ, ο Ολυμπιακός ήλεγχε το παιχνίδι σε όλη του τη διάρκεια, εκτός από τα τελευταία κρίσιμα δευτερόλεπτα. Έπεσε μαχόμενος, σε ένα ματς όπου υπήρχε για τον ίδιο ένα μεγάλο «πρέπει» και ίσως το τελευταίο αυτό στοιχείο, να επηρέασε τον τρόπο, με τον οποίο προσέγγισε τον αγώνα στα τελευταία του δευτερόλεπτα. Η ικανότητα της Μπάμπεργκ στο τρίποντο, ήταν εκείνη που άλλαξε την εικόνα της αναμέτρησης στο φινάλε, ενώ παράλληλα της έδωσε την νίκη, αφού στην τελευταία φάση, με το φάουλ να μη γίνεται από πλευράς Ολυμπιακού, ο Στρέλνιεκς δεν έχασε την ευκαιρία να σκοράρει και να διαμορφώσει το τελικό 72-71. Έχασε ένα ματς, λοιπόν, το οποίο θα μπορούσε να είχε «καθαρίσει» πολύ πιο εύκολα νωρίτερα και τώρα του απομένει να διεκδικήσει όσες πιθανότητες του απέμειναν για πρόκριση στα play-offs. Κακά τα ψέμματα, ο ίδιος δεν κρίνει τη μοίρα του και αποτελέσματα, όπως αυτό του «Παλάου Μπλαουγκράνα» ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, δεν τον βοηθούν σε καμία περίπτωση. Θεωρώ, όμως, ότι μια μεγάλη ομάδα, όπως ο Ολυμπιακός, θα συνεχίσει να πολεμάει μέχρι το φινάλε, αλλά ακόμη και στην περίπτωση του αποκλεισμού, πρέπει να μάθουν από την φετινή εμπειρία, ώστε να παρουσιαστεί πιο υποψιασμένος σε επόμενες ανάλογες καταστάσεις μελλοντικά.

Η εικόνα του Ολυμπιακού, σίγουρα δεν ήταν η πρέπουσα, ειδικά σε ματς που εμπεριείχαν ένα μεγάλο «πρέπει». Η διαμόρφωση αυτής της εικόνας, οφείλεται βασικά στους τραυματισμούς, αλλά και στις αλλαγές που έγιναν στο ρόστερ μεσούσης της σεζόν, με παιδιά που δεν πρόλαβαν να ενταχθούν πλήρως στην νοοτροπία και τις απαιτήσεις της ομάδας. Άλλαξε το rotation, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ψυχολογία παικτών που είχαν βρει κάποιο ρόλο νωρίτερα, εκμεταλλευόμενοι τους πολλούς τραυματισμούς, ενώ σημαντικό ήταν και το πρόβλημα στους ψηλούς. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, έπαιξαν το δικό τους ρόλο, ιδιαίτερα σε μια αλλαγή προσώπου στην άμυνα, όπου ο Ολυμπιακός δε μοιάζει τόσο αποφασιστικός όσο νωρίτερα.

Για τον Παναθηναϊκό, έπαιξε μεγάλο ρόλο το γεγονός, ότι έβγαλε πολλή ενέργεια στο πρώτο ημίχρονο και, ενώ η απόδοσή του ήταν τέτοια, που θα έπρεπε να του δώσει κάποια σημαντική διαφορά από τον Ερυθρό Αστέρα, δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να παίξει στη συνέχεια ρόλο η κούραση από την προσπάθεια του πρώτου μέρους. Πλήρωσε, ασφαλώς, και το γεγονός ότι είχε άσχημα ποσοστά στα σουτ τριών πόντων, καθώς τελείωσε με 4/22 σουτ έξω από τη γραμμή των 6.75. Ο Ερυθρός Αστέρας, από την πλευρά του, κατάφερε να διατηρήσει το προβάδισμά του, παρά το «σόου» του Ουίλιαμς στην τελευταία περίοδο και με αυτή την νίκη, πήρε ένα μικρό πλεονέκτημα έναντι των «πρασίνων». Ο Παναθηναϊκός, οφείλει πλέον να κρατήσει αήττητη την έδρα του σε όσα ματς έχει να δώσει στο ΟΑΚΑ και να πάρει τουλάχιστον ένα «διπλό» στην Τουρκία, κόντρα σε Νταρουσάφακα ή Εφές, για να μείνει ήσυχος στο θέμα της πρόκρισης και διατηρήσει όσες ελπίδες διαθέτει για το πλεονέκτημα έδρας.

Ο όμιλος αυτός, βέβαια, είναι βατός για τον Παναθηναϊκό και οι πέντε σερί νίκες που είχε κάνει, πριν την ήττα στο Βελιγράδι, τον βοήθησαν πολύ στην πορεία του. Το πρόβλημα για την ομάδα, τη δεδομένη στιγμή, είναι ότι μπήκαν πολύ πρόσφατα τρία νέα παιδιά στο ρόστερ και αυτό, αυτόματα, σημαίνει πως ίσως να μην μπορούν ακόμα να προσφέρουν όσα μπορούν, καθώς είναι δύσκολο να ενταχθούν τέλεια στο υπόλοιπο σύνολο. Αυτό παίζει το δικό του ρόλο, αλλά πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Παναθηναϊκού. Οφείλει, ασφαλώς, να κοιτάξει να «κλειδώσει» την πρόκρισή του τώρα και, ύστερα, να στοχεύσει ψηλότερα, διατηρώντας το καλό κλίμα που υπάρχει στα αποδυτήρια. Εξαρτάται από τον Παναθηναϊκό και τη βελτίωση της απόδοσής του, το πού μπορεί να φτάσει, γιατί οι δυνατότητες των παικτών που έχει φέρει τελευταία είναι σπουδαίες και αποδείχθηκε, ότι ο Χάντερ μπορεί να γίνει ένα πρόσθετο «εργαλείο», αφού στο Βελιγράδι έπιασε στάνταρ απόδοσης που ίσως να μην περίμεναν ούτε στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας».

Keywords
Τυχαία Θέματα