Έλα, πείτε την αλήθεια

Captatio benevolentiae είναι ο τρόπος για να κερδίζεις τη συμπάθεια αυτών στους οποίους απευθύνεσαι. Κι αν μιλάμε για σπορ, για να κερδίσεις τη συμπάθεια του κόσμου, πρέπει να του πεις αυτό που θέλει να ακούσει. Μόνο που υπάρχουν και όρια…
Διάβασα τις δηλώσεις, τόσο του Ρομέιν Σάτο, όσο και του Μάικ Μπατίστ, άμα τη άφιξή τους στο "Κεμάλ Ατατούρκ". Κοινό μήνυμα: "Ήρθαμε σε μια μεγάλη ομάδα". Απορία: Το γνωρίζουν κι άλλοι αυτό;

Πώς οριοθετείται ως "μεγάλη" μια ομάδα; Αν κρίνεται από τους τίτλους και τις διεθνείς επιτυχίες, θαρρώ πως η Φενερμπαχτσέ μόνο μεγάλη ομάδα δεν είναι. Σαφώς μεγαλύτερη

του ΑΓΟΡ, πλην όμως συγκρινόμενη με άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές δυνάμεις, δεν είναι μεγάλη. Γιατί αν είναι μεγάλη η Φενέρ, η ΤΣΣΚΑ τί είναι;

Βεβαίως, άφησα λίγο χρόνο για να θέσετε από μόνοι σας το ρητορικό ερώτημα: "Δηλαδή, συγκρινόμενη με τον Παναθηναϊκό πόσο μεγάλη ομάδα είναι"; Ακόμα και η Σιένα (αναφέρομαι στον Σάτο), μεγαλύτερο μέγεθος της τουρκικής ομάδας είναι…

Αν δεν κρίνεται από τους τίτλους, αλλά από τα χρήματα, φαντάζομαι πως η Λοκομοτίβ Κούμπαν, του Νικ Καλάθη, είναι ανταγωνίστρια των Λέικερς κι ας μην γνωρίζουμε που κατοικοεδρεύει, ποια η ιστορία της και πολλά άλλα. Τόσα λεφτά έδωσε.

Αν δεν κρίνεται από τίτλους και χρήματα, αλλά από τον κόσμο της, θαρρώ ότι η Μπάμπεργκ είναι "σύλλογος μεγάλος". Αλλά κι ο Πανελευσινιακός έχει πιστούς φιλάθλους.

Έλα, πείτε την αλήθεια: Σε όποια ομάδα κι αν πηγαίνατε τα ίδια θα δηλώνατε. Μόνο που δεν πρέπει να ξεχνάτε πού ήσασταν πριν. Γιατί, αντιλαμβάνομαι πλήρως, να δηλώσει ο Δημήτρης Μαυροειδής "ήρθα σε μεγάλη ομάδα".

Στους πρωταθλητές Ευρώπης παίζει, από το Περιστέρι, τον Πανιώνιο, το Μαρούσι και την Μπιλμπάο έχει περάσει, λογικό είναι να δηλώσει ότι ο Ολυμπιακός είναι "μεγάλη ομάδα", γιατί όντως είναι μεγάλη ομάδα (δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης).

Ακόμα και ο Βασίλης Σπανούλης με τον Στράτο Περπέρογλου, ή ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, μπορούν να υποστηρίξουν ότι "ήρθαμε σε μεγάλη ομάδα", καθώς οι δύο "αιώνιοι" αποτελούν -απ' όποια οπτική γωνία κι αν το δει κανείς- ισχυρά κλαμπ στο ευρωπαϊκό μπασκετικό στερέωμα.

Η Φενέρ τί έχει να επιδείξει, που αν δεν είχε συγχωνευτεί με την Ούλκερ δεν θα γνώριζαμε την ύπαρξή της. Την μπασκετική της ύπαρξη. Κι όταν δύο παίκτες (ειδικά ο Μπατίστ) που αγωνίστηκαν στην ομάδα, η οποία έχει έξι αστέρια στη φανέλα της, κάνουν λόγο για "ερχομό σε μεγάλη ομάδα", τότε… είναι να γελάει κανείς.

Δεν μας έπιασαν τα σοβινιστικά μας, δεν πιστεύουμε πως οι Έλληνες είναι καλύτεροι απ' όλους, αλλά σε αυτό το άθλημα που αγαπάμε και υπηρετούμε, όπως και να το κάνουμε, είμαστε στην πρώτη γραμμή, είμαστε στο πάνω ράφι.

Φυσικά, και καθένας έχει δικαίωμα να δηλώνει ό,τι θέλει, να φιλάει όποιο παρκέ θέλει (για τους όποιους λόγους του), αλλά υπάρχουν και ατάκες που… προσβάλουν την αισθητική μας. Ειδικά όταν λέγονται από παίκτες που έγινε διάσημοι, πλούσιοι, λατρεύτηκαν, όπως ο Μπατίστ.

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα