Ένα ονειρικό "treble" (video)

O Παναθηναϊκός θα επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης μετά από απουσία ενός χρόνου, κερδίζοντας στον τελικό και πάλι την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Ετορε Μεσίνα με 73-71. Οι "πράσινοι", έχοντας ένα από τα καλύτερα ρόστερ όλων των εποχών, θα κατακτήσουν για πέμπτη φορά στην ιστορία τους το τρόπαιο χάρη σε… δύο άμυνες, αφού τόσο στον ημιτελικό όσο και στον τελικό οι αντίπαλοί τους είχαν την τελευταία επίθεση.

Το basketblog.gr

επιστρέφει στο παρελθόν και θυμάται μαζί σας όλους τους τελικούς της Ευρωλίγκα από το 2002 κι έπειτα, συνεχίζοντας σήμερα με τη σεζόν 2008-2009 και το Φάιναλ Φορ στο Βερολίνο.

Ο αγώνας:

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ξεκίνησε καλά τον αγώνα, με τους Χόλντεν, Κριάπα και Λόρμπεκ να σκοράρουν και να δίνουν μία διαφορά πέντε πόντων στην ομάδα τους (12-7). Ο Παναθηναϊκός θα απαντήσει με ένα σερί 10-0 και θα περάσει αυτός μπροστά, χάρη σε τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη και 4 βολές του Πέκοβιτς (17-12).

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο Παναθηναϊκός ήταν εξαιρετικός, παίζοντας σπουδαίο μπάσκετ, ενώ οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ να τα είχαν χαμένα. Η διαφορά γρήγορα ανέβηκε σε διψήφια νούμερα (31-19), ενώ όσο περνούσε η ώρα αυξανόταν όλο και περισσότερο. Ο Βασίλης Σπανούλη με τρίποντο έκανε το 42-25, ενώ λίγο αργότερα ο Ντρου Νίκολας, μετά από εξαιρετική ασσίστ του Γιασικεβίτσιους διαμόρφωσε το 48-28, σκορ με το οποίο οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια.

Στο δεύτερο μέρος, η ομάδα του Ομπράντοβιτς έστειλε τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της (41-28) κι όλα έδειχναν ότι ο Παναθηναϊκός θα φτάσει εύκολα στην κατάκτηση του τροπαίου. Εκείνη τη στιγμή όμως, η ΤΣΣΚΑ δυνάμωσε την άμυνά της, βρήκε λύσεις επιθετικά από τους Σισκάουσκας και Λάνγκντον κι άλλαξε το μομέντουμ του αγώνα, με τους πράσινους να χάνουν τον έλεγχο του παιχνιδιού και να οδηγούνται σε κακές επιθέσεις. Το τρίτο δεκάλεπτο έκλεισε στο +10 για τον Παναθηναϊκό (56-46).

Η διαφορά κατέβαινε συνεχώς (56-50) με την ΤΣΣΚΑ να πλησιάζει ακόμα περισσότερο, κάνοντας ένα απίστευτο σερί 17-0. Ο Αντώνης Φώτσης θα πετύχει ένα πολύ κρίσιμο τρίποντο, διακόπτοντας το σερί της ομάδας του Μεσίνα, 8 λεπτά πριν από τη λήξη του τελικού. Ο Τζέι Αρ Χόλντεν με ένα εύκολο καλάθι κάτω από τη ρακέτα θα μειώσει στους πέντε πόντους (65-60), με τον Σπανούλη να απαντάει στην επόμενη φάση με ένα πολύ μεγάλο σουτ από τα 6,75μ, στέλνοντας τη διαφορά σε απόσταση ασφαλείας κι ενώ απέμεναν 3 λεπτά για τη λήξη.

Στα 30 δευτερόλεπτα, ο Ραμούνας Σισκάουσκας θα μειώσει στον πόντο (70-69), ο Δημήτρης Διαμαντίδης θα ευστοχήσει σε δύο βολές (72-69), ενώ με τον ίδιο τρόπο θα απαντήσει ο Λιθουανός φόργουορντ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (72-71). Ο συνήθως εύστοχος και ψύχραιμος Γιασικεβίτσιους θα ευστοχήσει μόνο στη μία βολή (73-71), με τον Μεσίνα να καλεί τάιμ άουτ, ώστε να σχεδιάσει την επίθεση της ομάδας του στα τελευταία 5,8 δευτερόλεπτα του τελικού. Ο Σισκάουσκας ανέλαβε την ευθύνη του τελευταίου σουτ αλλά αστόχησε, μένοντας έτσι το τελικό 73-71 υπέρ του Παναθηναϊκού, ο οποίος θα κατακτήσει για πέμπτη φορά στην ιστορία του την Ευρωλίγκα!

Ο πολυτιμότερος:

Ο Βασίλης Σπανούλης αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του Φάιναλ Φορ για πρώτη φορά στην καριέρα του, έχοντας στον τελικό 13 πόντους (2/5δ, 3/5τρ) σε 25 λεπτά. Στον ημιτελικό απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο, Ολυμπιακό, ο Έλληνας άσσος θα πραγματοποιήσει εξαιρετική εμφάνιση με 18 πόντους (4/8δ, 2/2τρ, 4/4β), 3 ριμπάουντ, 2 ασσίστ, ένα κλέψιμο και 4 κερδισμένα φάουλ σε 36 λεπτά συμμετοχής.

Το κλειδί:

Ο Αντώνης Φώτσης ήταν το κλειδί του τελικού, πετυχαίνοντας ένα καθοριστικότατο τρίποντο στην τέταρτη περίοδο (έστειλε τη διαφορά από τους 6 στους 9 πόντους), όταν πλέον η ανάσα της ΤΣΣΚΑ ήταν καυτή κι οι πράσινοι τα είχαν χαμένα, σταματώντας έτσι ένα σερί 17-0 για τη ρώσικη ομάδα! Ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση, έχοντας 13 πόντους (3τρ) και 8 ριμπάουντ σε 29 λεπτά συμμετοχής.

Οι ημιτελικοί:

Στον ημιτελικό ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Ολυμπιακού με 84-82, μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, που κρίθηκε στο τελευταίο άστοχο σουτ του Γιάννη Μπουρούση. Για τους «πράσινους» οι Μπατίστ (19π)και Πέκοβιτς (20π) θα κυριαρχήσουν μέσα στη ρακέτα απέναντι στους ψηλούς του Ολυμπιακού, ενώ οι Σπανούλης (18π) και Γιασικεβίτσιους (18π) θα καθοδηγήσουν με… μαεστρία την ομάδα τους από την περιφέρεια. Κορυφαίος για τον Ολυμπιακό, ο Λίν Γκριρ με 18 πόντους κι εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας σε 30 λεπτά συμμετοχής.

Στον άλλο ημιτελικό, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα κερδίσει τη Μπαρτσελόνα 82-78, με το Νίκο Ζήση να αγωνίζεται για τρία λεπτά με τη φανέλα της ρώσικης ομάδας. Κορυφαίοι για την ομάδα του Μεσίνα οι Σισκάουσκας (29π) και Λάνγκντον (15π), οι οποίοι είχαν εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας. Από τη Μπαρτσελόνα, ο Ντέιβιντ Άντερσεν θα πραγματοποιήσει εξαιρετική εμφάνιση απέναντι στην πρώην ομάδα του, έχοντας 24 πόντους σε 35 λεπτά.

Μικρά μικρά:

Παναθηναϊκός κερδίζει για πρώτη φορά στην ιστορία του τον Ολυμπιακό σε ημιτελικό ενός Φάιναλ Φορ. Επίσης γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα, που κατακτά το τρόπαιο μετά από εμφύλιο στον ημιτελικό.

-Αξέχαστο το ξέσπασμα του Θανάση Γιαννακόπουλου στην κερκίδα μετά το τέλος του τελικού, πετώντας χαρτονομίσματα στον πρόεδρο της Ευρωλίγκα, Ζόρντι Μπερτομέου, για να διαμαρτυρηθεί για τη διαιτησία του αγώνα.

-Ο Μπατίστ αργότερα θα παραδεχτεί ότι στο τάιμ άουτ πριν από την τελευταία επίθεση της ΤΣΣΚΑ, ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, σε μία από τις ελάχιστες φορές, που το έχει κάνει, θα ρωτήσει τους παίκτες του τι θέλουν να κάνουν. Άμυνα ή φάουλ.

-Ο Ομπράντοβιτς θα κερδίσει για τρίτη φορά σε τελικό Ευρωλίγκας τον Ετορε Μεσίνα και για δεύτερη σερί φορά την ΤΣΣΚΑ, κατακτώντας το 7ο τρόπαιο της καριέρας του.

-Ο Θοδωρής Παπαλουκάς, μετά τον χαμένο ημιτελικό, κάνει την περιβόητη δήλωση πως στον τελικό θα υποστηρίζει τη ρώσικη ομάδα, σεβόμενος τα 6 χρόνια, που πέρασε εκεί κι όσα του πρόσφερε ο σύλλογος στην καριέρα του.

-Στον μικρό τελικό, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού κοροϊδεύουν τους παίκτες του Ολυμπιακού κι ο Γιάννης Μπορούσης γυρνάει προς το μέρος τους και τους δείχνει τα δέκα δάχτυλά του, εννοώντας τους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος, που ξεκινούσαν σε 10 μέρες. Ο Παναθηναϊκός λίγο αργότερα θα πάρει και το πρωτάθλημα Ελλάδος.

-Ο Βασίλης Σπανούλης θα αναδειχθεί για πρώτη φορά πολυτιμότερος παίκτης του Φάιναλ Φορ. Αργότερα θα το καταφέρει ξανά με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

-Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης θα συμμετέχει για 8η φορά σε Φάιναλ Φορ Ευρωλίγκας, όντας ο παίκτης με τα περισσότερα στη διοργάνωση.

-Ένα απίστευτο ρεκόρ πραγματοποίησαν οι Χόλντεν και Παπαλουκάς, οι οποίοι έφτασαν τα 7 συνεχόμενα Φάιναλ Φορ στην καριέρα τους. Την επόμενη χρονιά, αμφότεροι θα τα κάνουν 8!

-Ο προπονητής του Παναθηναϊκού μετά τον τελικό θα δεχτεί να κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφο από το κανάλι, που κάλυπτε το Φάιναλ Φορ. Η πρώτη ερώτηση όμως, που θα δεχτεί αφορά τη διαιτησία κι εκνευρισμένος θα αποχωρήση από τη συνέντευξη πριν καν ακόμα αρχίσει.

-Ο Σαρούνας ΓΙασικεβίτσιους θα κερδίσει για τέταρτη φορά (σε 4 συμμετοχές) στην καριέρα του την Ευρωλίγκα. Ο Παναθηναϊκός θα είναι η τρίτη ομάδα, μετά τις Μπαρτσελόνα και Μακάμπι, με την οποία κατακτάει το τρόπαιο.

-Ο Λάζαρος Βορεάδης θα είναι ο εκπρόσωπος της ελληνικής διαιτησίας στο Φάιναλ Φορ.

Ολυμπιακός θα επιστρέψει σε Φάιναλ Φορ μετά το 1999, όταν και πάλι γινόταν σε γερμανικό γήπεδο (Μόναχο).

Η πορεία:

Όλοι θυμούνται την κατάληξη μίας ονειρικής χρονιάς για τον Παναθηναϊκό, ελάχιστοι όμως και το τι έγινε στην πορεία για την κατάκτηση του πέμπτου αστεριού. Στα μέσα της σεζόν και μετά από μία νίκη των πρασίνων επί της Πρόκομ με 20 πόντους, ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένος με τη διάθεση των παικτών του, ξεσπώντας κατά πάντων: "Πως θα πάει αυτός ο Παναθηναϊκός Φάιναλ Φορ; Θα γελάνε όλοι μαζί μας", "Μερικοί παίκτες δεν αξίζουν να φοράνε αυτή τη φανέλα", ήταν μερικές από τις ατάκες του.

Επίσης, στα προημιτελικά, η Σιένα έκανε το «μπρέικ» στο δεύτερο παιχνίδι μέσα στο ΟΑΚΑ, δυσκολεύοντας την υπόθεση πρόκριση του Παναθηναϊκού. Με την ψυχολογία των παικτών στο ναδίρ, την πολύ καλή έδρα της ιταλικής ομάδας και την κακή αγωνιστική κατάσταση του Διαμαντίδη, λίγοι ήταν αυτοί, που πίστευαν πως ο Παναθηναϊκός θα προκριθεί. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς όμως, με τον Βασίλη Σπανούλη να κάνει όργια, θα πάρει όχι μία, αλλά δύο νίκες στην Ιταλία και θα περάσει πανηγυρικά στο Φάιναλ Φορ.

Αναλυτικά η πορεία του Παναθηναϊκού:

Πρώτη φάση:
Παναθηναϊκός - Ζαλγκίρις 78-51
Μπαρτσελόνα - Παναθηναϊκός 90-66
Νανσί - Παναθηναϊκός 70-80
Παναθηναϊκός - Σιένα 81-76
Πρόκομ - Παναθηναϊκού 60-67
Ζαλγκίρις - Παναθηναϊκός 69-80
Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα 76-87
Παναθηναϊκός - Νανσί 83-69
Σιένα - Παναθηναϊκός 82-77
Παναθηναϊκός - Πρόκομ 75-53

Top-16:
Παναθηναϊκός - Παρτιζάν 81-63
Μάλαγα - Παναθηναϊκός 69-81
Παναθηναϊκός - Ρόμα 92-67
Ρόμα - Παναθηναϊκός 71-90
Παρτιζάν - Παναθηναϊκός 63-56
Παναθηναϊκός - Μάλαγα 103-95

Πλέι οφ:
Παναθηναϊκός - Σιένα 90-85
Παναθηναϊκός - Σιένα 79-84
Σιένα - Παναθηναϊκός 53-72
Σιένα - Παναθηναϊκός 84-91

Φάιναλ Φορ:
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 82-84
Παναθηναϊκός - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 73-71

Το φύλλο αγώνος του τελικού:

Οι διαιτητές: Μπραζάουσκας - Αρτεάγκα - Μπαχάρ
Τα δεκάλεπτα: 21-16, 48-28, 56-46, 73-71.
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Σπανούλης 13 (3), Περπέρογλου 6 (1), Μπατίστ 6, Φώτσης 13 (3), Νίκολας 7 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 10 (2), Πέκοβιτς 6, Γιασικεβίτσιους 10 (3).
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Ζήσης, Σμόντις 9 (1), Σισκάουσκας 13 (2), Χόλντεν 14, Λόρμπεκ 5, Λάνγκντον (1), Καούν 3, Κριάπα (1), Πλάνινιτς 5, Μόρις.

Keywords
Τυχαία Θέματα