«Έσβησε» στα 25 του ο Άντριου Σμιθ…

Η μη αναστρέψιμη κατάσταση του Άντριου Σμιθ δεν άλλαξε ούτε από τις προσευχές ούτε από τις ευχές συγγενών, φίλων και απλού κόσμου. Και ο πρώην σέντερ του πανεπιστήμιου Μπάτλερ και της λιθουανικής Νεπτούνας, άφησε την Τρίτη (12/1) την τελευταία του πνοή σε ηλικία 25 ετών, νικημένος από το λέμφωμα non-Hodgkin (καρκίνος στα λεμφοκύτταρα), που μετατράπηκε σε λευχαιμία... Ο Σμιθ, που βοήθησε το κολέγιό του να φτάσει σε δύο τελικούς NCAA (2010, 2011), «έσβησε» στην αγκαλιά της συζύγου του, Σαμάνθα, η οποία με γραπτή δήλωσή της επιβεβαίωσε τον θάνατό του. Αναφέροντας πως «"έφυγε" ενώ κοιμόταν στα χέρια μου κι ενώ του έλεγα πόσο τον αγαπώ. Θα σε αγαπώ για πάντα, Σμιθ»...

Το πανεπιστήμιο του Μπάτλερ εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του προέδρου Τζέιμς Ντάνκο και του αντιπροέδρου και διευθυντή αθλητισμού, Μπάρι Κόλιερ, στην οποία ανέφερε πως «η κοινότητά μας είναι θλιμμένη από τα νέα για τον θάνατο του Άντριου. Είδαμε πόσο μαχητής ήταν και στο μπάσκετμπολ και στη ζωή. Τα έδινε πάντα όλα, στην τάξη, στο παρκέ, στη ζωή του. Και αυτό που τον έκανε ξεχωριστό ήταν ότι συνεχώς νοιαζόταν για τους άλλους. Θα είναι για πάντα ένας Bulldog (σ.σ.: το παρωνύμιο του σχολείου) και όλοι μας είμαστε περήφανοι που ήμασταν μέρος της ζωής του, της συζύγου του, Σαμάνθα, των γονιών του, Ντέμπι και Κερτ και των υπόλοιπων συγγενών του».

Ο προπονητής του Σμιθ στο Μπάτλερ και νυν κόουτς των Σέλτικς, Μπραντ Στίβενς, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα έλαβε άδεια από το ματς με τους Μπουλς για να επισκεφθεί τον μαθητή-παίκτη του, δήλωσε βουρκωμένος πως «ο Άντριου ήταν ο πιο σκληρός άνθρωπος τύπος που γνώρισα. Σε ευχαριστώ! Σε αγαπάμε και πάντα θα αντλούμε έμπνευση από εσένα». Μέσω twitter αποχαιρέτησε τον 25χρονο σέντερ και ο συμπαίκτης του στο πανεπιστήμιο, Ματ Χάουαρντ, γράφοντας πως «είμαι συντετριμμένος για τη Σαμάνθα και την απώλεια του Άντριου τόσο πρόωρα, όμως και ανακουφισμένος διότι πλέον δεν υποφέρει... Είμαι ευγνώμων για τα χρόνια που περάσαμε μαζί. Σε αγαπώ Drewski!». Ο Χάουαρντ, άλλοτε (2010-11) φόργουορντ του Ολυμπιακού και νυν της γαλλικής Στρασμπούργκ, είναι μαζί με τον Σμιθ και τον Τζόελ Κορνέτ οι μοναδικοί παίκτες στην ιστορία των Bulldogs με +100 νίκες και +1.000π.!

Η Σαμάνθα Σμιθ, σύζυγος του Άντριου από τον Μάιο του 2013, λίγους μήνες πριν την μελαγχολική διάγνωση, ευχαρίστησε όλους τους πρώην συμπαίκτες του συντρόφου της για την στήριξη και τις ευχές. Όμως περισσότερο στάθηκε στον κόουτς Στίβενς, αναφέροντας πως «πέρα από τους συγγενείς του, ήταν εκείνος που επικοινωνούσε περισσότερο με τον Άντριου». Η Σαμάνθα, σε δηλώσεις της στην «Indy Star», τόνισε πως «ο Άντριου ήταν ξεχωριστός, εγκάρδιος, στοργικός και ο πιο δυνατός άνθρωπος που γνωρίζω. Ποτέ δεν παραπονέθηκε για το πρόβλημα υγείας του και είμαι περήφανη που τον είχα δίπλα μου». Ο πατέρας του Σμιθ, Κερτ, σε γραπτή δήλωση της οικογένειας, επισήμανε πως «ο γιος μου έζησε σε 25 χρόνια περισσότερα από κάποιον που ζει 75. Έζησε με την πίστη του, την οικογένεια, τη σύζυγό του και το πάθος του για το μπάσκετμπολ».

Πολλά κολέγια έστειλαν συλλυπητήριες επιστολές στο Μπάτλερ για τον Σμιθ, ο οποίος πάλεψε για δύο χρόνια με την ασθένεια. Τον Ιανουάριο του 2014, ενώ βρισκόταν στην Λιθουανία, ανακάλυψε ένα φούσκωμα στον λαιμό του και δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Επέστρεψε στην Ιντιάνα, από όπου κατάγεται και οι γιατροί ενημέρωσαν την οικογένειά του ότι η ασθένεια σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ έχει 50% πιθανότητες θεραπείας. Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, εισήχθη στο νοσοκομείο με καρδιακή αρρυθμία και οι γιατροί αποκάλυψαν πως ήταν νεκρός για 22 λεπτά, πριν καταφέρουν να τον επαναφέρουν στη ζωή, σε κατάσταση κώματος από την οποία μόνο το 2% επανέρχεται σε κανονικά επίπεδα... Ο ίδιος ο Σμιθ πίστευε πως θα παίξει μπάσκετμπολ ως τα 30 του, όμως σταμάτησε πρόωρα και παρά τις θεραπείες, το καλοκαίρι ήταν κόουτς σε παιδιά γυμνασίων σε λίγκες της Ιντιανάπολις. «Δεν μπορώ να πιστέψω πως δεν θα αγωνιστώ ποτέ πια ξανά», δήλωσε πριν από μερικούς, μπαίνοντας σε ένα κρίσιμο στάδιο της θεραπείας του.

Τον περασμένο Νοέμβριο υποβλήθηκε σε επέμβαση μεταμόσχευσης μυελού των οστών, όμως μερικές ημέρες αργότερα, οι γιατροί ενημέρωσαν πως η εγχείριση απέτυχε και η κατάστασή του χειροτέρευε, αφού το λέμφωμα εξελίχθηκε σε λευχαιμία... Η Σαμάνθα είχε αποκαλύψει πως οι πιθανότητες λιγοστεύουν και «χρειαζόμαστε ένα θαύμα και μία πειραματική θεραπεία για την οποία μάθαμε». Ενώ ο σύζυγός της βρισκόταν στο νοσοκομείο, κατάφερε να βγει και να παρακολουθήσει από το γήπεδο τον αγώνα της 19ης Δεκεμβρίου μεταξύ Μπάτλερ-Περντιού. Έλαβε εξιτήριο για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ώστε να είναι με την οικογένειά του, όμως στις 6 Ιανουαρίου εισήχθη και πάλι, χωρίς να καταφέρει να νικήσει τον καρκίνο... Την περασμένη Κυριακή, με ένα συγκινητικό κείμενο στο blog της, η Σαμάνθα αποκάλυψε πως δεν υπάρχουν ελπίδες. Λέγοντας πια πως «έχοντας χάσει τον σύντροφό μου, τον άνθρωπό μου, τον σύζυγό μου, τον καλύτερο φίλο μου, καταλαβαίνω γιατί εκείνος φοβόταν τον θάνατο κι εγώ φοβάμαι πλέον τη ζωή χωρίς τον Άντριου. Η καρδιά μου έσπασε σε 1.000 κομμάτια, αλλά είμαι από εκείνους τους τυχερούς που βίωσα την αγάπη, την καλοσύνη του και που είχα σχέση μαζί του».

Keywords
Τυχαία Θέματα