Η αρχή, δείχνει ΠΑΟ φαβορί...

Ο Μάκης Δρόσος γράφει τις πρώτες σκέψεις του για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, μετά από την κλήρωση, στην οποία το χέρι του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, έβγαλε ντέρμπι αιωνίων στο ΣΕΦ την πρώτη αγωνιστική, που τελικά δεν είναι και τόσο μακριά …

Η αλήθεια είναι ότι τέτοιο καιρό περιμέναμε ότι θα γράφαμε ακόμα για την εθνική μας, για την πρόκριση που θα έχει πάρει για τους 4, για τον αντίπαλο που θα έβρισκε στον δρόμο για τον τελικό και για το μετάλλιο,

αλλά…. έτσι όπως τα έκανε ο Ιταλός, πλέον δεν μπορούμε να μιλήσουμε ούτε για την επόμενη μέρα, αφού πρέπει να περιμένουμε να λήξει το τουρνουά και να δούμε τι θα γίνει και με τις wild cards. Εισαγωγή εκτός θέματος, αλλά απαραίτητη και τρέχουμε να δούμε τι είναι πιθανό να δούμε στο ντέρμπι αιωνίων στην πρεμιέρα και πρώτες σκέψεις για τις δύο ομάδες.

Η 12η Οκτωβρίου μπορεί να δείχνει ότι απέχει ακόμα, αλλά είναι τόσο κοντά τελικά. Απομένουν ακόμα χοντρικά 20 μέρες μέχρι να γίνει το πρώτο τζάμπολ και η προετοιμασία συνεχίζεται με πυρετώδους ρυθμούς. Φυσικά το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει με ντέρμπι, ντέρμπι αιωνίων, που φέτος θα έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αφού μπορεί από νωρίς και από την πρώτη κιόλας αγωνιστική να κρίνει την ομάδα που θα πάρει την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο και το απόλυτο πλεονέκτημα της έδρας μέχρι του τελικούς, αφού ούτε ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος τηςΚ.Α.Ε. Παναθηναϊκόςδεν μπορεί να πιστεύει σε άλλο ζευγάρι, αν και θέλησε να πικάρει τους αντιπάλους του με την δήλωση του: «Με βάση τα ρόστερ, που υπάρχουν μέχρι τώρα, το Ρέθυμνο έχει καλύτερη ομάδα απ' τον Ολυμπιακό!»

Αν κερδίσει ο Παναθηναϊκός στην πρεμιέρα και με τον Ολυμπιακό να ξεκινάει με -2 βαθμούς, άντε το πολύ η αγωνία να κρατήσει μέχρι τις 18/1, που θα γίνει το δεύτερο μεταξύ τους παιχνίδι στο ΟΑΚΑ και εφόσον ο ΠΑΟ έχει κάνει δυο γκέλες σε κάποια από τα ενδιάμεσα παιχνίδια, κάτι που δεν φαντάζει πάντως και πολύ πιθανό, αλλά από την άλλη ακόμα και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό. Δεν είναι και ότι καλύτερο το να έχει ξεκαθαρίσει από τόσο νωρίς η πρώτη θέση και να μην είναι κανένας από τους δύο έστω και για λίγο μέσα στην υπερένταση…

Το ότι ξεκινάει το πρωτάθλημα με ντέρμπι Ολυμπιακού Παναθηναϊκού και δη μέσα στο ΣΕΦ δεν είναι καλό και για άλλους λόγους. Πρώτα από όλα τον έναν τον εξήγησε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, ο Αργύρης Πεδουλάκης, που είπε ότι: «Δεν θα είναι έτοιμοι οι παίκτες όπως πρέπει και μπορούν και δεν θα είναι εξίσου έτοιμες και οι ομάδες.» Το ίδιο φαντάζομαι θα έλεγε πάνω κάτω και ο προπονητής του Ολυμπιακού, αν ήταν παρόν στην εκδήλωση.. Άρα και από άποψη θεάματος, φάσεων, ίσως ακόμα και τακτικής, ένα παιχνίδι τόσο νωρίς δεν θα μας ικανοποιήσει όσο μπορεί πραγματικά, επειδή είναι πρώιμο. Ένα ακόμα κακό, έχει να κάνει με το γεγονός ότι αφού η μοίρα το θέλησε το χέρι του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να βγάλει ντέρμπι αιωνίων, θα ήταν προτιμότερο να γίνει το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ. Προτιμότερο για ποιον θα πει κάποιος, για τον ΠΑΟ σίγουρα όχι, αλλά για τον Ολυμπιακό. Δεν θα έχει άδικο, για το πρωτάθλημα θα πω εγώ που είναι και η δική μου άποψη, αφού στο ρομαντικό μπασκετικό μυαλό μου, δεν μπορώ να φανταστώ ένα Ολυμπιακός- ΠΑΟ, ένα ΠΑΟΚΆρης και αντίστροφα χωρίς το γήπεδο να είναι κατάμεστο, να έχει παλμό και ρυθμό.

Ο ΠΑΟ είναι δεδομένο ότι τον βόλεψε που το παιχνίδι θα γίνει στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός έχει «προίκα» πέρα από τους -2 βαθμούς και 4 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και σίγουρα θα έχει ένα επιπλέον μείον το να μην έχει τον κόσμο κοντά του. Αν και πόσο θα μπορέσει να αντικρούσει κάποιος το επιχείρημα, πόσο χειρότερο να είναι αυτό, όταν έχει κόσμο που οδηγεί την ομάδα του σε τιμωρίες, που μπορεί να στοιχίσουν μία σεζόν; Σίγουρα πάντως δεν είναι και δίκαιο και τιμητικό ένα ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες να γίνεται χωρίς κόσμο, είτε στο ΣΕΦ είτε στο ΟΑΚΑ, άλλη ατμόσφαιρα, άλλη αίσθηση, όλα διαφορετικά όπως είπαμε ήδη, ακόμα και πιο γλυκιά η νίκη για τον νικητή..

Ο Παναθηναϊκός φέτος σε αντίθεση με την περσινή σεζόν, δεν έχει την ίδια αβεβαιότητα και τα ίδια ερωτηματικά. Πέρσι είχε αλλάξει όλη την ομάδα, είχε αλλαγή σκυτάλης στα διοικητικά έστω και ενδοοικογενειακή και είχε και αλλαγή προπονητή (τοτέμ).., που όποιος και να ερχόταν στην θέση του θα φαινόταν λίγος και κατώτερος του. Συν της άλλης αναγκάστηκε να κάνει αλλαγές ξένων με το καλημέρα, με τις πρώτες δύο επιλογές σε αμερικάνους, η μία να κρίνεται αποτυχημένη και η άλλη έστω μη ενδεδειγμένη. Επίσης ερχόταν από μία σεζόν που είχε χάσει και το πρωτάθλημα και είχε δει τον αιώνιο να παίρνει και την κούπα της Ευρωλίγκας στην Πόλη, με τον κόσμο μετά από μία δεκαετία να είναι τουλάχιστον προβληματισμένος για το μέλλον.

Φέτος σε αντίθεση με πέρσι μπαίνει από θέση ισχύος στο πρωτάθλημα. Είναι και πάλι πρωταθλητής και έχει πάρει και το Κύπελλο, έχει διατηρήσει το κορμό των παικτών που τα κατάφεραν αυτό, ο Πεδουλάκης έχει κερδίσει πόντους, χρόνο (για να μπορέσει να αφοσιωθεί περισσότερο και στην Ευρωλίγκα) και εμπειρίες από πάγκο ομάδας βεληνεκούς του Παναθηναϊκού που δεν είχε στο παρελθόν, ενώ ακόμα και διοικητικά ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, απέδειξε ότι όχι μόνο μπορεί να κουμαντάρει το καράβι, αλλά μπορεί να βγει μπροστά, να στηρίξει την ομάδα του και να κάνει και την οικονομική υπέρβαση όταν και όποτε χρειαστεί, σε ένα μπάτζετ που ήταν εξ αρχής και ορθά, πιο σφικτό και πιο μαζεμένο, προκειμένου να δώσει ώθηση στην ομάδα του. Περαιτέρω ο Παναθηναίκός έκανε και προσθήκες φέτος το καλοκαίρι που θα βοηθήσουν αγωνιστικά ενώ έχουν βοηθήσει και επικοινωνιακά, κυρίως με τις επιστροφές των Φώτση και Μπατίστ και εν συνεχεία των Μαυροκεφαλίδη, Παππά και Γιάνκοβιτς. Αλλά και η παραμονή του Κάρι, που έκανε εξαιρετικά παιχνίδια στην σειρά των τελικών και δίκαια έμεινε στην ομάδα δυναμώνει και άλλο του πρωταθλητές. Δείχνει λοιπόν και από εδώ ο ΠΑΟ, από θέση ισχύος, σε ότι έχει να κάνει με την ετοιμότητα του και την ενίσχυση του (αν ρίξει μια ματιά κανείς στον πάγκο του θα καταβάλει πόσο έχει δυναμώσει) σε ένα τόσο πρόωρο ντέρμπι. Φυσικά ο Φώτσης και ο Μπατίστ δεν θα έχουν τον ίδιο ρόλο στην ομάδα με αυτόν που τους είχαμε συνηθίσει, αλλά είναι παίκτες αμφότεροι που ανεβάζουν επίπεδο τον Παναθηναϊκό.

Από την άλλη μεριά ο Ολυμπιακός, φέτος σε αντίθεση με πέρσι που τα είχε πάρει όλα, δείχνει να έχει περισσότερα θέματα να λύσει και να είναι ένα βήμα πιο πίσω. Πέρσι είχε κατακτήσει πρωτάθλημα και μία απίστευτη Ευρωλίγκα στην Πόλη, το εγχείρημα των ιδιοκτητών του, αδερφών Αγγελόπουλων, να ρίξουν κατά πολύ το μπάτζετ και να φτιάξουν μία ομάδα του προπονητή, είχε επιτύχει στο ακέραιο και ο Ολυμπιακός, το μόνο που είχε αλλάξει ήταν coach. Όσο και αν αυτό το μόνο.. ακούγεται τόσο λίγο, όταν από τον πάγκο έχει φύγει ο Ίβκοβιτς και έχει έρθει ο φέρελπις αλλά σίγουρα όχι το ίδιο προπονητικό μέγεθος Μπαρτζώκας. Ο Ολυμπιακός είχε ουσιαστικά να διαχειριστεί μόνο το επικοινωνιακό κομμάτι και να καταφέρει να μην αφήσει τον προπονητή του ακάλυπτο, σε περίπτωση που χρειαζόταν. Κατά τα άλλα είχε κορμό, είχε εμπειρία, είχε αυτοπεποίθηση και είχε τον αιώνιο του να είναι σε μία φάση που έπρεπε να ψαχτεί αρκετά. Έχασε τον Ντόρσεϊ, είδε τον Μάντζαρη να τραυματίζεται σοβαρά στην συνέχεια αλλά και πάλι αυτό δεν τον εμπόδισε να πάρει μία ακόμα ευρωλίγκα στο Λονδίνο και συν της άλλης να δει τον Μπαρτζώκα να γιγαντώνεται προπονητικά και να κλείνει στόματα όταν έγινε ο πρώτος έλληνας προπονητής που κατέκτησε ευρωλίγκα. Στην συνέχεια δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κεκτημένα στα εγχώρια, αλλά μικρή σημασία θα είχε αυτό, αν δεν είχε την τιμωρία.

Ακολούθησε το σίριαλ με τον Μπαρτζώκα και το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με την Φενέρ, μένει να δούμε αν το έχουν ξεχάσει κάποιοι φίλοι του Ολυμπιακού και αν θα του το «χτυπήσουν» κάποια στιγμή στην πρώτη στραβή και αν έχει αλλάξει και κάτι στις σχέσεις του με την ομάδα. Δεν μπόρεσε να κρατήσει τον Χάινς, την ενέργεια του και ένα πολυεργαλείο μέσα στο παρκέ, ενώ έχασε και τον Άντιντς που πήγε ΝΒΑ και τον Παπανικολάου που πήγε στην Μπάρτσα. Τώρα δεν έχει και μεγάλη σημασία να πούμε τα σωστά και τα λάθος που έγιναν στην κάθε περίπτωση.. Εν τάχει μόνο αναφέρω την προσωπική μου άποψη, ότι για τον Χάινς από την στιγμή που δεν τον είχε κλείσει από πιο νωρίς αφού άλλαξε μάνατζερ δεν μπορούσε να τον κρατήσει, για τον Άντιτς μπορούσε να τον αντικαταστήσει σε παικτικά προσόντα και χαρακτηριστικά με κάτι καλύτερο, αλλά έχασε από την χημεία του, ενώ για τον Παπανικολάου ψυχρά επαγγελματικά από την στιγμή που δεν είχε ανανεώσει, καλά έκανε και τον παραχώρησε, αλλά χάνει και πάλι ένα παίκτη που ήταν βασικός, βελτιωμένος και είχε δέσει και ήξερε την ομάδα.

Το θέμα είναι ότι ο Ολυμπιακός δείχνει ότι σε επίπεδο χημείας και ετοιμότητας, είναι ένα κλικ φέτος πίσω από τον ΠΑΟ από εκεί που πέρσι είχε αυτός το προβάδισμα. Επιπλέον έχει και ένα Σπανούλη που έρχεται «ξεζουμισμένος» από την Εθνική και με πρόβλημα τραυματισμού, ενώ από την άλλη μεριά για τον Παναθηναϊκό, ο Μαυροκεφαλίδης μπορεί να γύρισε τραυματίας, αλλά ούτε ο Μπράμος ούτε πολύ περισσότερο ο Φώτσης δεν είχαν την ίδια καταπόνηση με την Εθνική ομάδα και κανένας από τους τρεις δεν θα είναι για τον ΠΑΟ ότι θα είναι και φέτος ο Σπανούλης για τον Ολυμπιακό, η κινητήριος δύναμη του δηλαδή. Μπορεί και οι τρεις αμερικάνοι του να ξέρουν το ελληνικό πρωτάθλημα και τις απαιτήσεις του, λιγότερο ο Ντάνστον αφού ήταν πιο μικρό το πέρασμα του με την φανέλα του Άρη, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι θα χρειαστούν χρόνο για να προσαρμοστούν σε τελείως διαφορετικά δεδομένα και απαιτήσεις και σε ένα νέο περιβάλλον. Από την άλλη μεριά οι τρεις παίκτες κάνουν τον Ολυμπιακό πιο αθλητικό, πιο αλτικό και με μεγαλύτερη ενέργεια και με περισσότερο παιχνίδι μέσα στο καλάθι, εκεί που έχασε σε μεγάλο βαθμό την μάχη με τον Παναθηναϊκό στους τελικούς. Από την άλλη με τον Λοτζέσκι, που είναι άλλο στυλ παίκτη από τον Παπανικολάου και εδώ θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο τρόπο παιχνιδιού και στον χρόνο που θα μοιράζεται πλέον με τον Περπέρογλου, επίσης θα έχει ένα ακόμα πονοκέφαλο στο σμολ φόργουορντ ειδικά στο ξεκίνημα, με τον Βέλγο να μην ξεχνάμε ότι έρχεται από τραυματισμό και έχει μείνει πολύ πίσω. Ενώ ακόμα και με τον Μάντζαρη που έχει επιστρέψει θα τον ήθελε ο Μπαρτζώκας με επίσημα παιχνίδια στα πόδια του για να πάρει αυτό που μπορεί να δώσει σε ένα μεγάλο ντέρμπι και με τον Σλούκα επίσης να έρχεται κουρασμένος και με μεγαλύτερο χρόνο από ότι αναμενόταν να έχει στην εθνική ομάδα.

Συνεπώς ο Παναθηναϊκός δείχνει ότι έχει τον πρώτο λόγο και όλες τις προϋποθέσεις για να πάρει την νίκη στο ντέρμπι στην πρεμιέρα στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός, είναι ένα κλικ πιο πίσω φέτος σε σχέση με το πώς ξεκίνησε πέρσι την χρονιά, αλλά αν θέλουμε να έχει ενδιαφέρον η μάχη τους για την πρωτιά οι ερυθρόλευκοι πρέπει να κερδίσουν το ματς στο ΣΕΦ. Οι ερυθρόλευκοι που μπορεί να μην θέλουν να το σκέφτονται αλλά κινδυνεύουν φέτος να μείνουν άτιτλοι.. από την στιγμή που είναι σχεδόν απίθανο να κάνουν το three peat στην Ευρωλίγκα (αν δέχομαι ότι με τον Ολυμπιακό της τελευταίες διετίας δεν δικαιούμαστε να μιλάμε για απίθανα), με βάση και τον ανταγωνισμό, θα είναι δύσκολο να πάρουν το πρωτάθλημα με μειονέκτημα έδρας και το κύπελλο είναι ένα παιχνίδι μονό.

Keywords
Τυχαία Θέματα