«Η ελπίδα που ονομάζεται Αντετοκούνμπο» (Sports Illustrated)!

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν ψηλώνει μόνο στο κορμί! Αλλά και στην εκτίμηση του αμερικάνικου Τύπου. Ο ρούκι του Μιλγουόκι, που την περασμένη Κυριακή ήταν στο Νο1 του Top-10 του NBA.com, έγινε την Τετάρτη (4/12) πρώτο θέμα και στην ενότητα του ΝΒΑ στην επίσημη ιστοσελίδα του φημισμένου περιοδικού «SportsIllustrated». Και ο δημοσιογράφος Ίαν Τόμσεν τον αποκαλεί «μεγάλη ελπίδα των Μπακς» και τιτλοφορεί το κείμενό του: «Γιάννης Αντετοκούνμπο, ένα όνομα που αξίζει να θυμάστε»! Ο Τόμσεν αναφέρει

χαρακτηριστικά πως «μπορείς να “πουλήσεις” πρωταθλήματα ή ελπίδα. Οι Μπακς δεν έχουν κατακτήσει τίτλο από το 1971, δεύτερη σεζόν του Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ. Αλλά έχουν ελπίδα. Αυτή η ελπίδα θα γίνει 19 ετών την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, ψηλώνει ακόμα και το όνομά του είναι Γιάννης Αντετοκούνμπο. Κόσμος από το Μιλγουόκι νομίζει ότι η ασχολία με τον ρούκι μειώνεται γιατί οι σχολιαστές της TV διστάζουν να προφέρουν το δύσκολο επώνυμό του. Ο ίδιος λέει με χαμόγελο: “Δεν είναι τόσο δύσκολο. Βλέπεις; Αντετοκούνμπο”»!

Ο «Greek-Freak», όπως είναι ένα από τα παρωνύμια του πρώην παίκτη του Φιλαθλητικού, μετρά μ.ο. 5,3π.-3ριμπ. με 50% ευστοχία σε 15,2΄ στα πρώτα 11 παιχνίδια του στο ΝΒΑ και ο Ίαν Τόμσεν σημειώνει ότι «από τα 206 εκατοστά που τον μέτρησαν πριν από μισό χρόνο, ψήλωσε μία ίντσα και μπορεί να γίνει ένας εξαιρετικός χειριστής της μπάλας με ύψος 2,13μ. και ικανότητα στο pick ‘nroll. Ο λόγος που οι Μπακς κατάφεραν να τον επιλέξουν στο Νο15 του ντραφτ είναι γιατί ο Αντετοκούνμπο έπαιζε πέρυσι στην 2η κατηγορία της Ελλάδας με τον Φιλαθλητικό, σε γήπεδα με μόνο εκατοντάδες θέσεις. Η ισπανική Σαραγόσα τον υπέγραψε για 3 χρόνια, αλλά οι 9,5π.-5ριμπ. που είχε μ.ο. έδειξαν στο Μιλγουόκι ότι αξίζει να τον επιλέξει. Με 5 εβδομάδες στην σεζόν, δεν είναι πια αδιανόητο ότι μπορεί να γίνει ο καλύτερος παίκτης του ντραφτ! Το περασμένο Σαββατοκύριακο έπαιξε 28΄, με 10π.-7ριμπ.-4ασ. κόντρα στους Σέλτικς, με μία φάση που άλλαξε τα δεδομένα, αν και στην αρχή φόβισε τον Γιάννη»…

»“Έκανα ένα λάθος και το μόνο που μπορούσα να κάνω είναι να πάρω τη μπάλα πίσω. Έτρεξα στην άμυνα, έκανα την τάπα και στην συνέχεια στον αιφνιδιασμό κάρφωσα”, τόνισε ο 19χρονος φόργουορντ, περιγράφοντας την φάση που κατέληξε στο Νο1 του Top-10. Ενώ ο κόουτς Λάρι Ντρου επισήμανε πως «ο Τζόρνταν Κρόφορντ (σ.σ.: γκαρντ της Βοστόνης) δεν είχε τύχη στο λέι-απ του». Ο Αντετοκούνμπο εξηγεί πως “αυτός είναι ο στόχος μου. Όταν κάνω ένα λάθος, να τρέχω να το διορθώνω”». Στη συνέχεια του κειμένου, γίνεται αναφορά στην γνωστή στην Ελλάδα ιστορία της μετανάστευσης των γονιών του από την Νιγηρία στην χώρα και ο ίδιος ο «Αντέτο» πρόσθεσε ότι «μου λείπει η οικογένειά μου. Μένω μόνος μου, πηγαίνω στο γήπεδο μόνος μου και προσπαθώ να μιλάω κάθε μέρα με τον πατέρα μου. Το να ζεις μόνος είναι δύσκολο»… Ο Τόμσεν τονίζει ότι «ο Γιάννης έχει ένα τρομερό άνοιγμα χεριών (σ.σ.: περίπου 2,23μ.!) και διαθέτει αίσθηση του παιχνιδιού και του χώρου. Στην Ελλάδα έπαιζε πόιντ-γκαρντ, που τον βοήθησε να αναπτύξει τον καλό χειρισμό της μπάλας».

Ο τζένεραλ μάνατζερ των Μπακς, Τζον Χάμοντ, δήλωσε πως «όταν μπαίνει στο γήπεδο, βλέπεις τον θόρυβο του κοινού που θέλει να τον βλέπει. Ίσως γιατί υπάρχει ένα μυστήριο γύρω από το όνομά του, την καταγωγή του, την ηλικία του και επειδή κι εμείς μιλάμε αρκετά για εκείνον. Πιστεύω πως όσο κυλάει η σεζόν, θα παίζει όλο και περισσότερο». Ο Αντετοκούνμπο είπε στον Τόμσεν πως «όταν πατάς το παρκέ για πρώτη φορά, διαπιστώνεις ότι, ΟΚ, μπορείς να παίξεις σε αυτή τη Λίγκα. Μπήκα στο γήπεδο, που ήταν τόσο μεγάλο και δεν θυμάμαι να είχα ξαναμπεί σε τόσο μεγάλο γήπεδο! Ήμουν ενθουσιασμένος να αγωνιστώ. Δεν φοβόμουν. Κάθε ματς με κάνει πιο ενθουσιώδη. Όταν ήμουν στο παρκέ απέναντι στον ΛεΜπρον ή τον Ντουράντ, δεν το πίστευα. Τους κοίταζα, τους μάρκαρα και είναι τόσο δύσκολο να τους αντιμετωπίσεις. Προσπαθούν να σε φοβίσουν. Δεν σου μιλάνε. Σε κοιτούν απλώς με θυμό, σαν να είναι θυμωμένοι μαζί σου»!

Το κείμενο καταλήγει με ένα περιστατικό που αφηγείται ο Αμερικανός δημοσιογράφος: «Όταν πήρε τον πρώτο του μισθό, ο Αντετοκούνμπο ρώτησε τον συμπαίκτη του, Γκάρι Νιλ πως θα παραλάβει επιταγή, που δεν θα περιέχει φόρους. Οι συμπαίκτες του γέλασαν, όμως στην Ευρώπη αυτές οι επιταγές υφίστανται! Οι ομάδες πολλές φορές προσφέρουν συμβόλαια χωρίς φόρους, καθώς τους πληρώνουν οι ίδιες»! Ενώ ο επίλογος ανήκει στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που συμπλήρωσε ότι «πρέπει να προπονηθώ σε κάθε τομέα του παιχνιδιού μου. Στην ντρίμπλα, το σουτ, την πάσα, στο πώς θα μαθαίνω και θα κατανοώ τα συστήματα και γενικά… στα πάντα! Πρέπει να γυμνάσω ακόμη και το σώμα μου, γιατί πρέπει να δυναμώσω για να γίνω καλύτερος παίκτης».

Keywords
Τυχαία Θέματα