Μακάμπι Τελ Αβίβ - Παναθηναϊκός 75-68

Ο Σωτήρης Γεωργίου αναλύει, περιγράφει και σχολιάζει την ήττα του Παναθηναϊκού στο Τελ Αβίβ από την Μακάμπι με 75-68

Και τώρα τρέχουμε! Έτσι λένε πλέον στον Παναθηναϊκό που η επιστροφή αύριο στην Αθήνα θα έχει πολλή συζήτηση και ίσως και θεματολογία για προπονητικό ζήτημα που πάντως δεν έχει τεθεί από καμία επίσημη πηγή αλλά παρασκηνιακά κυκλοφορεί σε όλη την Ευρώπη. Καθώς ο Παναθηναϊκός

έχασε καθαρά και ξάστερα στο καυτό Γιαντ Ελιάου στο Τελ Αβίβ από την Μακάμπι με 75-68 για την 5η αγωνιστική της Ευρωλίγκα και έχει ρεκόρ 2-3.

Η ΑΝΑΛΥΣΗ

Αν δεν το έχει καταλάβει ο πολύς κόσμος, ναι ομαδάρα και βαρύ όνομα ο Παναθηναϊκός , αλλά πλέον κινδυνέυει η πρόκριση έχοντας χάσει από Λιέτουβος εκτός και Κούμπαν εντός. Και πάλι καλά δηλαδή που βρήκε μισή την Λαμποράλ στην Κρήτη και γύρισε και κέρδισε στην παράταση από -15 στο Βελιγράδι! Πάντως όπως και να έχει πλέον ο Παναθηναϊκός είναι σε κίνδυνο καθώς πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον Ερυθρό Αστέρα και Λιέτουβος στο ΟΑΚΑ και ίσως και την Μακάμπι μέσα. Σαφώς λοιπόν στον 2ο γυρο θα πρέπει να μεταμορφωθεί καθώς κάθε ήττα εκτός προγράμματος θα φέρει και σοβαρότατο κίνδυνο αποκλεισμού

Ο Παναθηναϊκός σήμερα έχασε εύκολα, πολύ εύκολα. Ήταν συνέχεια πίσω με 6-14 πόντους και απλά μείωνε βασικά με την εμπειρία αλλά δεν βρήκε ούτε ένα καλό τρίλεπτο πάνω κάτω . Και ήταν μια σκάλα πιο κάτω σε ταχύτητα που φέτος είναι και το μεγάλο του πρόβλημα. Συνεπώς ήταν ένα ματς που κύλησε εύκολα για την Μακάμπι και αυτό κάνει και άσχημη την ήττα του ΠΑΟ.

Αν τίθεται θέμα Πεδουλάκη; Δεν νομίζω. Ο ίδιος θα επικαλεστεί ότι όλοι οι προπονητές όταν χάνουν. Δηλαδή μικρή προετοιμασία λόγω Ευρωμπάσκετ , τραυματισμούς, νέα πρόσωπα, θα ζητήσει πίστωση χρονου. Από την άλλη μπορεί να επικαλεστεί η δίοικηση ότι γέμισε το ρόστερ γι αυτό το λόγο και δεν βλέπει κάτι καλύτερο όταν ο κορμός μάλιστα είναι ίδιος με πέρσι και η ομάδα πολύ χειρότερη. Βεβαίως δεν είναι και λογική να αλλάζεις σε ένα μήνα τον προπονητή που πέρσι επίσης ξεκίνησε με λάθη αλλά τα διόρθωσε και με το παραπάνω. Βέβαια ο Πεδουλάκης είναι αγχωμένος στον πάγκο καθώς δεν μπορεί να χωρέσει το ρόστερ και έτσι χάνει την ομοιογένεια και την χημεία και δεν υπάρχει ισορροπία σε άμυνα και επίθεση και έτσι μέχρι τώρα ο Παναθηναϊκός είναι ή καλός στην άμυνα ή στην επίθεση που επίσης σουτάρει πάρα πολλά τρίποντα την στιγμή που έχει άπειρες λύσεις μέσα στην ρακέτα φέτος.

Ενα μεγάλο επίσης ερωτηματικό είναι αυτό με τον Πεδουλάκη να ανεβάζει σε 4αρι τον Μασιούλις και να παίζει με πολύ χαμηλό σχήμα που ήταν πέρσι αποτελεσματικό αλλά επειδή δεν είχε λύσεις από τον πάγκο. Αυτή την φορά ο Παναθηναϊκός έχει κλασικό 4αρι (Φώτση) και πέντε 4-5αρια πρώτης γραμμής και όμως ανεβάζει στο 4 τον Μασιούλις σε πολλά ματς. Ακόμα και το καλύτερο σχήμα να είναι αυτό δεν έχει λογική να έχεις γεμίσει το ρόστερ για να παίζεις πάλι με αλχημείες.

Αν έρχεται βελτίωση; Ναι μπορεί να έρθει κάλλιστα. Αλλά θέλει αποφάσεις από τον Πεδουλάκη και ξεκαθάρισμα του ιδίου στο πως αντιλαμβάνεται το ρόστερ του και τι θέλει από τον κάθε παίκτη του.

Ο Παναθηναϊκός ζει και πεθαίνει μέχρι τώρα με τα τριποντα...Άρα με 7/29 σήμερα ευχαριστημένος είναι από το -7.

Ο Λάσμε στην άμυνα είχε 6 τάπες και ανέβηκε αλλα πάλι δεν βγαίνουν τα σχήματα. Ο Μαυροκεφαλίδης που στην αρχή έπαιρνε 10 προσπάθειες, πλέον δείχνει παροπλισμένος και επαιξε μόλις 2'! Ενα ακόμα δείγμα του μπερδέματος του προπονητή του που βλέπει και τους Ούκιτς και Κάρι ένα σκαλοπάτι κάτω από πέρσι.

Η Μακάμπι δεν έχει κάτι τρομερό. Μια ομάδα πολύ αμερικάνικη στη περιφέρεια που την κάνει και ευάλωτη στο σκληρό παιχνίδι και με απ ντάουν. Μια ομάδα με πολύ καλό προπονητή (Μπλατ) και ρυθμού αλλά δύσκολα θα πάει Φάιναλ Φορ. Από την άλλη στην μέρα της μπορει να κερδίσει παντού.

Κανείς δεν τολμά να ακουμπήσει το θέμα Διαμαντίδη. Ο Μήτσος είναι βαρύς και ..ασήκωτος πολλές φορές πλέον, κουρασμένος, δεν παίζει άμυνα, δεν επιδιώκει την διείσδυση. Είναι καθαρός πλέι μέικερ πλέον και σούπερ στην δημιουργία αλλά καμία σχέση με αυτό που ξέραμε και παιζοντας 33' μ.ο και δεν θα αντέξει και ο Παναθηναϊκός εν τέλει δεν μπορεί να ξεκολλήσει από την εξάρτηση αυτή και αυτό θα του κοστίσει. Ειδικά μάλιστα όταν είναι μέσα και ο Παππάς κανείς δεν παίζει άμυνα ουσιαστικά και ο Παναθηναϊκός είναι εξαιρετικά ευάλωτος σε πλάγια σουτ και βαθιά ντράιβ.

ΤΟ ΦΙΛΜ

Ο Παναθηναϊκός μπήκε πολύ νευρικά με συνεχόμενα λάθη (5 μαζεμένα σχεδόν) και με μεγάλο πρόβλημα στην κυκλοφορία της μπάλας. Στο διάστημα αυτό ο Διαμαντίδης ήταν άστοχος (1/7ημ) και ο Ούκιτς κάκιστος. Έτσι ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να κρατηθεί με την εμπειρία και ατομικές προσπάθειες (7-2,10-10) αλλά ένα 15-2 έμεινε πίσω 25-12 στο δεκάλεπτο.

Ο Παναθηναϊκός με τον Παππά να δίνει λύσεις και στην αμυνα και την επίθεση και τον Φώτση στην εναέρια κυκλοφορία, ισορρόπησε και μείωσε καθώς δέχθηκε μόλις 4π στα πρώτα πέντε λεπτά της 2ης περιόδου. Και με την Μακάμπι αντί να καθαρίζει το ματς να είναι νευρική με 7(!) λάθη στο διάστημα αυτό, ακόμα και στον αιφνιδιασμό και έτσι η ελληνική ομάδα ροκάνισε κάπως (29-21,30-25).

Στο δεύτερο ημίχρονο δεν άλλαξε κάτι στο 3ο δεκάλεπτο. Με την διαφορά σταθερή ακόμα και στο +14(45-31) και στο +7(52-45) αλλά πάντα κοντά στους 10π. Καθώς ο Παναθηναϊκός μείωσε τα λάθη του και για την ακρίβεια τα εξαφάνισε, πήρε ριμπάουντς, αλλά ήταν άστοχος (4/20τρ στο 31΄ ) και με τον Διαμαντίδη επιθετικά τραγικό με 1/10σ στο 31'. Με ατομικές προσπάθειες του Παππά ο ΠΑΟ μείωσε 60-54 στο 33'.

Ο Παναθηναϊκός πηγαίνοντας από το τρίλεπτο(5-0 φάουλ) στις βολές έμεινε ζωντανός αφού η Μακάμπι έπαιζε με ακροβολισμένα τρίποντα που δεν μπορεί να μπαίνουν συνέχεια και σε ένα διάστημα που πάλι ο Πεδουλάκης από το 34' κατέβασε το σχήμα όπως πέρσι με 4αρι τον Μασιούλις. Το τρίποντο μπόμπα του Χίκμαν στα 2'30''΄ήταν το κερασάκι στην τούρτα (69-58).

Δεκάλεπτα: 25-12, 36-29, 56-47, 75-68.
ΜΑΚΑΜΠΙ (Μπλατ): Ράις 2, Τζέιμς 12(6/7δ), Σμιθ 10, Χίκμαν 14(6ας), Ίνγκλις 14(3/4τρ), Τάιους, Οχαγιόν 2, Μπλου 14(8ρ), Σχορτσιανίτης 8(4/5δ,1ρ,2ας,2λ σε 14')
ΠΑΟ (Πεδουλάκης): Μπράμος 8(1/5τρ), Κάρι 2, Μπατίστ 2, Φώτσης 8(2/.4τρ,7ρ), Ούκιτς 2(1/8σ), Λάσμε 13(7ρ,6κοψ), Μαυροκεφαλίδης 2(2'), Διαμαντίδης 5(0/4δ,1/7τρ,8ασ), Γκιστ 7, Παππάς 12, Γιάνκοβιτς, Μασιούλις 7(1/5τρ)

Keywords
Τυχαία Θέματα