Νέος πρωταθλητής ή repeat; (vid)

Το “classico”, που όλοι περιμέναμε είναι πλέον γεγονός στην Ισπανία, εκεί όπου Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα είναι έτοιμες για την πρώτη μάχη τους στους τελικούς του πρωταθλήματος και το basketblog.gr σας ενημερώνει για ότι χρειάζεται να ξέρετε για τις δύο ομάδες με βάση την εικόνα τους και τους αριθμούς της στατιστικής τη φετινή χρονιά.

Μάλιστα, τα ντέρμπι των αιωνίων έχουν και ελληνικό χρώμα, καθώς τους πρώτους τελικούς ισπανικού πρωταθλήματος στην καριέρα του ετοιμάζεται να ζήσει ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, ο οποίος

δέχθηκε το… δώρο του Τσάβι Πασκουάλ (πώς να αρνηθεί άλλωστε) να αντικαταστήσει τον τραυματία Τζουάι μέσα στη ρακέτα, που χάνει ολόκληρη τη χρονιά.

Ο Έλληνας σέντερ δείχνει να προσαρμόζεται σιγά σιγά στο παιχνίδι της ισπανικής ομάδας, έχοντας μέχρι τώρα καλή παρουσία και πολύ καλά ποσοστά ευστοχίας στα περίπου 12 λεπτά, που αγωνίζεται ανά αγώνα. Είναι δεδομένο ότι στους τελικούς ο Μαυροκεφαλίδης (8π, 33%τρ, 67%δ, 75%β, 4,3ρ) θα κληθεί να προσφέρει 10-15 ποιοτικά λεπτά στην ομάδα του, ώστε να παίρνει τις κατάλληλες ανάσες ο Άντε Τόμιτς.

Οι φετινές αναμετρήσεις των δύο ομάδων:

Σούπερ Καπ:
Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης 84-95

Πρωτάθλημα:
Μπαρτελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης 96-89
Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα 78-65

Κύπελλο:
Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα 108-111 (77-77 κα)

Ευρωλίγκα:
Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης 67-74

Για το... προβάδισμα

Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί 5 φορές φέτος, δύο για το πρωτάθλημα, μία στο σούπερ καπ, μία στα προημιτελικά του κυπέλλου και μία στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα. Η Ρεάλ μετράει 3 νίκες, ενώ η Μπαρτσελόνα 2, με τους Μαδριλένους να παίρνουν την πρώτη νίκη της χρονιάς, κατακτώντας το Σουπερ Καπ. Αμφότερες κέρδισαν στην έδρα τους στο πρωτάθλημα, η Μπαρτσελόνα απέκλεισε τη Ρεάλ από τη συνέχεια του κυπέλλου, ενώ οι Μαδριλένοι πήραν εκδίκηση και με το παραπάνω επικρατώντας στον ημιτελικό της Ευρωλίγκα, όπου και πήραν τη νίκη της χρονιάς κόντρα στην αιώνια αντίπαλο και μαζί την πρόκριση στον μεγάλο τελικό.

Η ομάδα του Λάσο μετράει 30 πρωταθλήματα, ενώ άλλες 12 φορές έχει ηττηθεί σε τελικούς. Από την άλλη πλευρά οι Καταλανοί έχουν 17 πρωταθλήματα κι άλλες τόσες φορές βρέθηκαν σε τελικούς χωρίς να καταφέρουν να κατακτήσουν το τρόπαιο. Μπορεί η Μπαρτσελόνα να έχει 13 πρωταθλήματα λιγότερα από την αντίπαλό της, είναι όμως αυτή που κυριαρχεί στην Ισπανία την τελευταία δεκαετία, έχοντας κατακτήσει και τα δύο τελευταία χρόνια τον τίτλο.

Όποια ομάδα από τις δύο κατακτήσει τον τίτλο, αποκτάει προβάδισμα στις μεταξύ τους αναμετρήσεις σε τελικούς πρωταθλήματος από τη σεζόν 1983-84 κι έπειτα, όταν και δημιουργήθηκε η ACB. Οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί 10 φορές αντιμέτωπες σε τελικό, με την Μπαρτσελόνα να κατακτάει τον τελευταίο τίτλο (3-2 νίκες) τη σεζόν 2011-12.

Η Ρεάλ Μαδρίτης ξεκινάει σαν φαβορί τη σειρά μετά από αρκετά χρόνια, έχοντας τερματίσει πολύ εύκολα στην πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με 30 νίκες σε 34 αγώνες, 7 περισσότερες από την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ. Αμφότερες δεν αντιμετώπισαν καμία δυσκολία στους προημιτελικούς και στους ημιτελικούς, δείχνοντας… ανυπόμονες να βρεθούν αντιμέτωπες. Η Ρεάλ απέκλεισε κατά σειρά τις Ομπραντόιρο και Σαραγόσα, ενώ η Μπαρτσελόνα τις Μπιλμπάο και Γκραν Κανάρια.

Τα βαρόμετρα και τα... κλειδιά:

Ρεάλ Μαδρίτης: Οι Ρούντι Φερνάντεθ και Νίκολα Μίροτιτς είναι οι αστέρες της ομάδας του Πάμπλο Λάσο, ενώ κλειδιά μπορούν να αποδειχθούν οι Σέρχιο Ροντρίγκεθ και Γιουλ στην περιφέρεια κι ο Ρέγες στη ρακέτα. Είναι δεδομένο ότι ο Ισπανός προπονητής θα προσπαθήσει να φθείρει και να κουράσει τους Τόμιτς και Ναβάρο, που είναι κι οι βασικοί άξονες της επιθετικής λειτουργίας της Μπαρτσελόνα.

Μπαρτσελόνα: Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο είναι ο ηγέτης των Μπλαουγκράνα κι από την απόδοσή του θα εξαρτηθούν πολλά. Από κει και πέρα η παρουσία του Άντε Τόμιτς και το αν θα αντέξει κόντρα στις περισσότερες λύσεις της Ρεάλ μέσα στη ρακέτα είναι ένα στοίχημα, που θα προσπαθήσει να κερδίσει ο Τσάβι Πασκουάλ. Κλειδί επίσης το περιφερειακό σουτ της Μπαρτσελόνα κι οι επιθετικές λύσεις, σε περίπτωση που βραχυκυκλώσει ο Ναβάρο, από τους υπόλοιπους (Όλεσον, Χουέρτας).

Σύγκριση των δύο ομάδων με αριθμούς:

Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα
Πόντοι: 87,8 - 79,2
Δίποντα: 54% - 56%
Τρίποντα: 40% - 35%
Βολές: 77% - 75%
Ριμπάουντ: 35,7 - 35,4
Ασσίστ: 15,2 - 15,2
Συνολική αξιολόγηση: 102,6 - 90,3

Το πρόγραμμα των τελικών (σύστημα 2-2-1):
Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα (9/6)
Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα (11/6)
Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης (14/6)
Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης (16/6)*
Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα (19/6)*

*εφόσον χρειαστεί

Keywords
Τυχαία Θέματα