Νίκη γοήτρου για τους Εφήβους

Μετά από δύο θρίλερ με αρνητική τροπή και δύο ήττες στον πόντο, ήρθε η ώρα η τύχη να "χαμογελάσει" στην Εθνική ομάδα των Εφήβων. Το συγκρότημα του Ηλία Παπαθεοδώρου πήρε τη νίκη (γοήτρου αφού έχει αποκλειστεί από τη β' φάση) κόντρα στη Ρωσία με 74-70, με τον Γιώργο Διαμαντάκο να είναι πραγματικός… "πύργος" τελειώνοντας το παιχνίδι με ένα εντυπωσιακό νταμπλ νταμπλ (33 πόντοι, 15 ριμπάουντ) και τον Δημήτρη Σταμάτη (14 πόντοι) να "κλειδώνει" το θετικό αποτέλεσμα με δύο εύστοχες βολές σχεδόν σε "νεκρό χρόνο".

Η

Εθνική μας ξεκίνησε καλύτερα το παιχνίδι και με σαφή προσανατολισμό να εκμεταλλευτεί την κυριαρχία του Διαμαντάκου κοντά στο καλάθι. Μία τακτική προσέγγιση που απέδωσε γρήγορα καρπούς αφού ο ύψους 2μ15 σέντερ της "γαλανόλευκης" τελείωσε σχεδόν όλες τις φάσεις που πήρε διατηρώντας την Ελλάδα μπροστά στο σκορ (14-9 στο 7').

Το τελευταίο τρίλεπτο του πρώτου δεκαλέπτου, όμως, δεν ήταν εξίσου καλό για την ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου αφού η Ρωσία ανέβασε την απόδοσή της και σκοράροντας αρκετά καλάθια μέσα από το "ζωγραφιστό", πέρασε μπροστά στο σκορ με δύο πόντους (19-21).

Η "αρκούδα" εξακολουθούσε να ελέγχει τον ρυθμό, αλλά αδυνατούσε να διευρύνει σημαντικά το προβάδισμά της αφού το +6 (23-29) του 13ου λεπτού ήταν δύσκολο να την εξασφαλίσει για τη συνέχεια. Κάτι που αποδείχθηκε στα τελευταία εφτά λεπτά του πρώτου ημιχρόνου.

Η "γαλανόλευκη" ανέβασε την απόδοσή της, "στραγγάλισε" με την άμυνά της την ομάδα του Αλεξάντρ Αφανάσιεφ και ήταν αυτή που, πλέον, είχε το πάνω χέρι στο παιχνίδι. Κι όχι μόνο αυτό αφού πέρασε μπροστά στο σκορ μπαίνοντας σε θέση οδηγού με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου (36-31).

Το επιμέρους σκορ 13-2 που έτρεξε, άλλωστε, η Εθνική στα τελευταία εφτά λεπτά της δεύτερης περιόδου ήταν αποτέλεσμα της κυριαρχίας της στα ριμπάουντ (σ.σ.: είχε οκτώ επιθετικά), αλλά και της καλής λειτουργίας της περιφερειακής της γραμμής.

Η επιθετική… έξαρση των παικτών του Ηλία Παπαθεοδώρου συνεχίστηκε στα πρώτα λεπτά της επανάληψη, εκεί όπου το προβάδισμα για την Ελλάδα έφτασε το +10 (43-33) με τους Σταμάτη και Διαμαντάκο να δίνουν τη λύση από περιφέρεια και "ζωγραφιστό".

Η Ρωσία προσπάθησε να ανακάμψει, το κατάφερε εν μέρει, αλλά όσο η "γαλανόλευκη" είχε… Διαμαντάκο, τότε δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Ο Έλληνας σέντερ πήρε την Εθνική στις πλάτες του και σκοράροντας διαδοχικά καλάθια την διατήρησε μπροστά στο σκορ με εφτά πόντους (56-49 στο 30').

Η… συνταγή της "τροφοδότησης" του Διαμαντάκου συνεχίστηκε με επιτυχία και στην τελευταία περίοδο, αφού ο παίκτης του Ηλία Παπαθεοδώρου είχε πάρει… "φωτιά"! Έτσι, η Ελλάδα διατήρησε το προβάδισμά της (66-63 στο 37'), αν και η Ρωσία έδειχνε ικανή να πετύχει την ολική ανατροπή. Ειδικά από τη στιγμή που ο Φερντοτσένκο πήρε… μπρος.

Το παιχνίδι ήρθε στην ισοπαλία (70-70) με 49'' να απομένουν και η Ρωσία έμοιαζε να είναι όλο και πιο κοντά στην ανατροπή. Λογάριαζε, όμως, χωρίς τον… Διαμαντάκο αφού ο MVP της Ελλάδας σκόραρε το κρίσιμο καλάθι στα 3'', ενώ στη συνέχεια ο Σταμάτης "έγραψε" το τελικό 74-70 με δύο εύστοχες βολές.

Μία νίκη που δεν έχει… αντίκρισμα αφού η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου έχει αποκλειστεί από τη β' φάση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στη Λετονία. Ήταν, όμως, ό,τι έπρεπε για να τονωθεί η ψυχολογία των διεθνών μας εν όψει των αγώνων κατάταξης για τις θέσεις 9 έως 16.

Τα δεκάλεπτα: 19-21, 36-31, 56-49, 74-70.
ΕΛΛΑΔΑ (Παπαθεοδώρου): Τολιόπουλος 1, Κεφάλας 3 (1), Σπυριδωνίδης 7, Μήτογλου 5, Σπυρόπουλος, Χατζηνικόλας, Λιάπης 3 (1), Κουζέλογλου 6, Σταμάτης 14, Διαμαντάκος 33 (15 ριμπ.), Κώττας 2.
ΡΩΣΙΑ (Αφανάσιεφ): Γκαβρίλοφ 4, Κχρούσταλεφ, Μαρτίνοφ 17 (4), Σταράτελεφ 4, Βικτόροφ 12 (2), Ζούλκοφ, Φερντοτσένκο 17 (1), Μαλέικο 3 (1), Γκάνκεβιτς 4, Κουλίκοφ 9, Ποπόφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα