ΝΒΑ 2013-2014: Σάουθγουεστ Ντιβίζιον

Μόλις τρεις μέρες πριν από την αυλαία (σ.σ.: 29/10) της νέας σεζόν στο ΝΒΑ, το basketblog.grεπιχειρεί να σας βάλει στο κλίμα, με μία μικρή παρουσίαση όλων των ομάδων. Με τις προσθήκες και τις αποχωρήσεις σε κάθε ρόστερ, με μία ανάλυση των πιθανών πρωταγωνιστών ή παικτών-«κλειδιά» τους και μια πρόβλεψη για το τι μπορεί να περιμένει κανείς από όλους τους αντιπάλους. Μετά την Ανατολική Περιφέρεια και τις Ατλάντικ, Σέντραλ και Σάουθιστ, περνάμε στην Δυτική ακτή, με ξεκίνημα

από την Σάουθγουεστ…

ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 58-24

Πλέι-οφς: Ήττα (3-4) στους Τελικούς από Μαϊάμι

Προσθήκες: Μάρκο Μπελινέλι (Σικάγο), Τζεφ Έιρς (πρώην Πέντεργκραφ-Ιντιάνα), Σαμ Γιανγκ (Ιντιάνα), Τζος Χάουαρντ (Μινεσότα).

Αποχωρήσεις: ΝτεΧουάν Μπλερ (Ντάλας), Γκάρι Νιλ (Μιλγουόκι), Τρέισι ΜακΓκρέιντι (αποχώρηση).

Στο ρόστερ: Τόνι Πάρκερ, Τιμ Ντάνκαν, Μανού Τζινόμπιλι (ανανέωση), Τιάγκο Σπλίτερ (ανανέωση), Μπορίς Ντιό, Ματ Μπόνερ, Ντάνι Γκριν, Καουάι Λέοναρντ, Νάντο Ντε Κολό, Κόρι Τζόσεφ, Πατ Μιλς, Άρον Μπέινς.

Ποιον να προσέξετε: Καουάι Λέοναρντ. Αν και σαφώς ο Τόνι Πάρκερ είναι ο νέος σταρ των περσινών φιναλίστ, εκείνος που «εκτοξεύθηκε» πέρυσι, με σπουδαία ματς και στα πλέι-οφς και στους Τελικούς κόντρα στον ΛεΜπρον Τζέιμς, ήταν ο δυναμικός φόργουορντ του Σαν Αντόνιο. Ο κόουτς Πόποβιτς δεν κρύβει πως ο Καουάι Λέοναρντ, που είχε πέρυσι μ.ο. 11,9π.-6ριμπ.-1,7κλεψ. (από τους 7,9π.-5,1ριμπ.-1,3κλεψ. της προηγούμενης, ρούκι σεζόν του) μπορεί να εξελιχθεί στο νέο ηγέτη της ομάδας του, στο άμεσο μέλλον. Και φέτος, στην προσπάθειά του να ξεκουράσει τους Ντάνκαν-Τζινόμπιλι και τον Πάρκερ, λόγω Ευρωμπάσκετ, θα του δώσει αυξημένες αρμοδιότητες. Ο Λέοναρντ είχε 14,6π.-11,1ριμπ. στους Τελικούς και ο «Ποπ» είχε πει ότι «είναι παίκτης τύπου και επιπέδου Πάρκερ, Ντάνκαν και Τζινόμπιλι»!

Τι να περιμένετε: Μία ομάδα με ξεκάθαρους ρόλους και στόχους, που έχει μεγάλη επιδίωξη να μείνει «φρέσκια», ώστε να αντέξει μία ακόμη σεζόν 100 αγώνων. Ο Ντάνκαν είναι στα 37, ο Τζινόμπιλι στα 36, αλλά και πέρυσι βρήκαν χρόνο να ξεκουραστούν, πριν τα πλέι-οφς. Επιπλέον, οι Σπερς πρόσθεσαν περιφερειακή επιθετική βοήθεια στον Γκριν, με την προσθήκη του Μπελινέλι, αμυντική συνεισφορά με τον Σαμ Γιανγκ και ο Σπλίτερ, που υπέγραψε 4ετή ανανέωση έναντι 36εκατ.δολ., θα πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να καλύψει τα λεπτά του Ντάνκαν στον πάγκο. Ειδικά μετά την αποχώρηση του Μπλερ.

ΜΕΜΦΙΣ ΓΚΡΙΖΛΙΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 56-26

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός στους Δυτικούς τελικούς από Σαν Αντόνιο (0-4)

Προσθήκες: Ντέιβιντ Τζέργκερ (κόουτς), Μάικ Μίλερ (Μαϊάμι), Κώστας Κουφός (Ντένβερ), Τζος Ακογκνόν (Ντάλας), Νικ Καλάθης (Νο45 ντραφτ στο 2009), Τζαμάαλ Φράνκλιν (Νο41 ντραφτ), Τζάνις Τίμα (Νο60 ντραφτ).

Αποχωρήσεις: Λάιονελ Χόλινς (κόουτς), Όστιν Ντέι (Τορόντο), Ντάρελ Άρθουρ (Ντένβερ), Ντόντε Γκριν (Βοστόνη), Τόνι Ρότεν (Φιλαντέλφια), Κίον Ντούλινγκ.

Στο ρόστερ: Μαρκ Γκασόλ, Ζακ Ράντολφ, Μάικ Κόνλεϊ, Ταϊσόν Πρινς, Τζέριντ Μπέιλες, Τόνι Άλεν (ανανέωση), Τζον Λεΐρ (ανανέωση), Κουίνσι Ποντέξτερ, Ντέξτερ Πίτμαν, Κρις Τζόνσον.

Ποιον να προσέξετε: Μαρκ Γκασόλ. Αναδείχθηκε πέρυσι κορυφαίος αμυντικός της σεζόν από τους εκπροσώπους του Τύπου και η αυτοπεποίθησή του έχει «εκτοξευθεί»! Ο Ισπανός σέντερ λογίζεται πια καλύτερος παίκτης από τον αδερφό του, Πάου, και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και στην επιθετική γραμμή της ομάδας του, καθώς μπορεί να σκοράρει στο ποστ και με σουτ από μέση απόσταση, αλλά, κυρίως, να δημιουργήσει με την καλή πάσα του, παίζοντας σε ένα εξαιρετικά ομαδικό σύνολο.

Τι να περιμένετε: Λίγο άγχος να πετύχουν το βήμα παραπάνω, αλλά και απαίτηση για λίγο χρόνο, λόγω της αλλαγής προπονητή. Αν και με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Τζέργκερ, που ήταν βοηθός στο Μέμφις από το 2007, λίγα πράγματα θ’ αλλάξουν από τις εντολές του κόουτς Χόλινς. Ο Καλάθης αναμένεται να πάρει τις ευκαιρίες του κι αν καταφέρει να δώσει λύσεις όταν ο Κόνλεϊ να είναι στον πάγκο και οι ψηλοί παίξουν όπως πέρυσι, οι «Αρκούδες» θα μπορούν να ελπίζουν σε ανάλογη πορεία.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ ΡΟΚΕΤΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 45-37

Πλέι-οφς: Αποκλεισμός στον 1ο γύρο από Οκλαχόμα Σίτι (2-4)

Προσθήκες: Ντουάιτ Χάουαρντ (Λέικερς), Ρέτζι Ουίλιαμς (Σάρλοτ), Όμρι Κάσπι (Κλίβελαντ), Μάρκους Κάμπι (Νέα Υόρκη), Ρόνι Μπρούερ (Οκλαχόμα Σίτι), Αϊζάια Κανάαν (Νο34 ντραφτ).

Αποχωρήσεις: Τόμας Ρόμπινσον (Πόρτλαντ), Ρόις Ουάιτ, Τζέιμς Άντερσον, Τιμ Όλμπρεχτ (Φιλαντέλφια), Κάρλος Ντελφίνο (Μιλγουόκι).

Στο ρόστερ: Τζέιμς Χάρντεν, Ομέρ Ασίκ, Τζέρεμι Λιν, Τέρενς Τζόουνς, Ντονάτας Μοτεγιούνας, Τσάντλερ Πάρσονς, Γκρεγκ Σμιθ, Πάτρικ Μπέβερλι, Άαρον Μπρουκς (ανανέωση), Φρανσίσκο Γκαρσία (ανανέωση).

Ποιον να προσέξετε: Τσάντλερ Πάρσονς. Με τόσους μεγάλους σταρ δίπλα του (Χάρντεν, Χάουαρντ) ή παίκτες με μεγάλη προβολή (Λιν), ο φόργουορντ των Ρόκετς μπορεί να γίνει το «κάτι παραπάνω» σε μία ομάδα που έχει πια απαιτήσεις. Σουτάρει καλά, πηδάει ψηλά, δεν… «κλέβει» στην άμυνα και η περσινή σεζόν άφησε υποσχέσεις. Καθώς είχε 15,5π.-5,3ριμπ.-3,5ασ., βελτιώνοντας τους 9,5π.-4,8ριμπ.-2,1ασ. της ρούκι χρονιάς του!

Τι να περιμένετε: Μπόλικο ενθουσιασμό και χαμόγελα με τον Χάουαρντ, τα οποία, πάντως, δεν είναι βέβαιο πως θα παραμείνουν και στο τέλος της σεζόν. Οι απαιτήσεις είναι πολλές, αλλά οι Ρόκετς δυναμώνουν αμυντικά, μπορούν να πάρουν πολλά από τα πικ-εν-ρολ μεταξύ Λιν-Χάουαρντ και να δουν τον Χάρντεν να γίνεται ακόμη καλύτερος. Αν δεν γκρινιάξει ο Ασίκ, που χάνει τη θέση στην 5αδα από τον «D-12», το Χιούστον θα «παλέψει» για μία θέση στην 4αδα της Δύσης.

ΝΤΑΛΑΣ ΜΑΒΕΡΙΚΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 41-41

Πλέι-οφς: -

Προσθήκες: Μόντα Έλις, Σάμιουελ Ντάλεμπερτ (Μιλγουόκι), ΝτεΧουάν Μπλερ (Σαν Αντόνιο), Χοσέ Καλδερόν (Ντιτρόιτ), Ντέβιν Χάρις (Ατλάντα), Ουέιν Έλινγκτον (Κλίβελαντ), Γκαλ Μέκελ, Σέιν Λάρκιν (Νο 18 ντραφτ), Ρίκι Λέντο(Νο43 ντραφτ).

Αποχωρήσεις: Ο-Τζέι Μέιγιο (Μιλγουόκι), Έλτον Μπραντ, Τζάρεντ Κάνινγχαμ (Ατλάντα), Ντάρεν Κόλισον (Κλίπερς), Μάικ Τζέιμς (Σικάγο), Κρις Κέιμαν (Λέικερς), Άντονι Μόροου (Νέα Ορλεάνη), Τζος Ακογκνόν (Μέμφις).

Στο ρόστερ: Ντιρκ Νοβίτσκι, Σον Μάριον, Βινς Κάρτερ, Τζέι Κράουντερ, Ντομινίκ Τζόουνς, Μπράνταν Ράιτ (ανανέωση), Μπερνάρντ Τζέιμς (ανανέωση).

Ποιον να προσέξετε: Μόντα Έλις. Γνωρίζει πως παρουσία του Ντιρκ Νοβίτσκι δεν μπορεί να είναι ο σταρ των Μαβς, αλλά ο Έλις ξέρει πως πρέπει να βοηθήσει στο σκοράρισμα και να «δέσει» με τους Καλδερόν και Χάρις.

Τι να περιμένετε: Αρκετό «small-ball» (=«παιχνίδι με κοντούς») από τον κόουτς Καρλάιλ, που έχει πια πολλές λύσεις στην περιφέρεια, με τις προσθήκες των Καλδερόν, Χάρις, Μέκελ, Έλις και Έλινγκτον. Ο προβληματισμός του τεχνικού του Ντάλας, πάντως, είναι πως κανείς από τους περιφερειακούς του δεν είναι υψηλού επιπέδου αμυντικός… Οι Μαβς συνεχίζουν να «ζουν και να πεθαίνουν» με τον Νοβίτσκι, ωστόσο παρά την ηλικία του ίδιου και των Κάρτερ, Μάριον, περιμένουν πολλά από την εμπειρία τους. Ενώ η νέα περιφέρεια μπορεί να τους «ξεκουράσει» επιθετικά.

ΝΙΟΥ ΟΡΛΙΝΣ ΠΕΛΙΚΑΝΣ

Ρεκόρ περσινής σεζόν: 27-55

Πλέι-οφς: -

Προσθήκες: Τζρου Χόλιντεϊ (Φιλαντέλφια), Ταϊρίκ Έβανς (Σακραμέντο), Άντονι Μόροου (Ντάλας), Γκρεγκ Στίσμα (Μινεσότα), Τζεφ Γουίδι (Νο39 ντραφτ).

Αποχωρήσεις: Ρόμπιν Λόπεζ, Τερέλ Χάρις (Πόρτλαντ), Γκρέιβις Βάσκεζ (Σακραμέντο), Λου Άμουντσον (Κλίπερς), Ζαβιέ Χένρι (Λέικερς), Ρότζερ Μέισον τζούνιορ.

Στο ρόστερ: Έρικ Γκόρντον, Άντονι Ντέιβις, Ράιαν Άντερσον, Τζέισον Σμιθ, Όστιν Ρίβερς, Ντάριους Μίλερ, Μπράιαν Ρόμπερτς, Μαρτ Κάρολ, Α-Φαρούκ Αμίνου (ανανέωση), Λανς Τόμας (ανανέωση).

Ποιον να προσέξετε: Άντονι Ντέιβις. Ο δευτεροετής σέντερ της Νέας Ορλεάνης, Νο1 στο ντραφτ του 2012 ετοιμάζεται να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά (ή έστω από τα… φρύδια, καθώς ο ίδιος είναι διάσημος για τα φρύδια του!). Ο πρωταθλητής του NCAAμε το Κεντάκι μέτρησε +23π. μ.ο. στα φιλικά και δείχνει έτοιμος να αναλάβει ηγετικό ρόλο. Ενώ οι GMτων ομάδων τον ψήφισαν (με ποσοστό 27,6% ως τον επικρατέστερο παίκτη να έχει μία σεζόν-«εκτόξευση»!

Τι να περιμένετε: Πολύ ενθουσιασμό και ακόμη και «μάχη» για μία θέση στα πλέι-οφς. Οι Πέλικανς (πρώην Χόρνετς) έχουν πια νέο όνομα, μπόλικο ταλέντο στην περιφέρεια με τις αποκτήσεις των Χόλιντεϊ-Έβανς και την παρουσία του Ρίβερς και αν ο Γκόρντον παραμείνει υγιής, θα έχουν ελπίδες. Ο Ντέιβις είναι σε εξαιρετική κατάσταση ενώ ο κόουτς Μόντι Ουίλιαμς τον πλαισίωσε με τον ρούκι Τζεφ Γουίδι, που ήταν εκπληκτικός μπλοκέρ στο Κάνσας.

Keywords
Τυχαία Θέματα