Ο ΛεΜπρον δεν θέλει αγάπη. Θέλει… χρόνο (και χώρο)!

Ο κόουτς των Σπερς, Γκρεγκ Πόποβιτς, επιμένει πως ο Κουάι Λέοναρντ είναι ένας παίκτης και κυρίως άνθρωπος που δεν μιλά πολύ. «Υπήρχαν περιπτώσεις που δεν ανταλλάσαμε κουβέντες για 10-15 μέρες και μπορεί όσο είναι μαζί μας να έχω ακούσει την φωνή του 4-5 φορές!», είχε εκμυστηρευτεί πέρυσι ο «Pop», εξηγώντας την φιλοσοφία του καλύτερου αμυντικού του. Ο Λέοναρντ, αφού είναι ένας τύπος που πίνει συχνά το... «αμίλητο νερό», προφανώς αποχώρησε σιωπηλός τα ξημερώματα της Δευτέρας (9/6) από το «AT&T Center», το οποίο μετά το 1-1 των Χιτ επί του Σαν Αντόνιο, θα «πάγωσε» περισσότερο και από τον επισκευασμένο

κλιματισμό του! Μονάχα που θεωρώ ότι ο φόργουορντ των «Σπιρουνιών», αν και από την δεδομένη σεμνότητά του δεν θα το έκανε ποτέ, θα μπορούσε να πει πως έστω κι αν ο μεγάλος αντίπαλός του σκόραρε 35π., τα πήγε καλά μαζί του. Μάλιστα κύριοι (και κυρίες, βεβαίως), ο παίκτης που έχει αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος των Τελικών ήταν πολύ καλός απέναντι στον ΛεΜπρον Τζέιμς. Απλώς, το μεγαλείο του σταρ του Μαϊάμι υπερίσχυσε. Ο Τζέιμς δεν έχει καμία ανάγκη να απαντά σε κάθε κριτική και πρόκληση. Πριν τον 2ο Τελικό παραδέχθηκε πως θεωρεί εαυτόν «τον ευκολότερο στόχο στα σπορ», όμως αντί να επαναλάβει πια την μίμηση του Άλεν Άιβερσον για την λέξη «προπόνηση», με την οποία αστειεύτηκε την παραμονή του αγώνα, θα μπορούσε κι εκείνος να βγει στα μικρόφωνα και να πει: «Κριτική; Συνεχίζετε την κριτική;».

Δεν λέω σε καμία περίπτωση πως τα εντυπωσιακά κατορθώματα του ΛεΜπρον πρέπει ξάφνου να τον βάλουν στο απυρόβλητο και να απαγορεύσουν στον Τύπο να τον κρίνει. Απλώς, οι υπερβολές μετά τον 1ο Τελικό, με την «κατηγορία» της φυγοπονίας λόγω της κράμπας από την αφόρητη ζέστη στο «σπίτι» των Σπερς, ήταν ακριβώς αυτό που λέει η λέξη... ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ! Υπήρχαν πλακάτ στο Τέξας που έγραφαν «LeCramp», ώστε να τον πικάρουν για τις κράμπες στο 1ο ματς. Ο Τζέιμς ούτε που τις κοίταξε. Αυτό που έκανε ήταν να κοιτάξει στα μάτια τον Λέοναρντ (ή όποιον άλλον έστειλε πάνω του στην 3η περίοδο ο Πόποβιτς) και να... κοιταχτεί στον καθρέφτη, όχι για να τον ρωτήσει: «Καθρέφτη-καθρεφτάκι μου, ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο;». Αλλά για να αποφασίσει χωρίς λόγια και με πράξεις να αναλάβει δράση. Ο Τζέιμς πέτυχε 25π. σε 33΄΄ (τα λιγότερα σε 23 εμφανίσεις σε Τελικούς) στην πρεμιέρα της σειράς και το βράδυ της Κυριακής σκόραρε 35π. σε 14/22 σουτ και 64%, κάτι που σε Τελικούς έχει πετύχει μόνο ο Σακίλ Ο'Νιλ! Όσοι πίστεψαν πως ο ΛεΜπρον δεν θα έχει αντοχές, λησμόνησαν πως ο ηγέτης των πρωταθλητών είχε κατά σειρά στους περσινούς Τελικούς με τους Σπερς 18, 17, 33, 25, 32 και 37π., κάτι που χωρίς μπόλικη σκέψη και ανάλυση «μεταφράζεται» ότι κρατά το καλύτερο για το τέλος. Για την ακρίβεια, δεν επηρεάζεται από μία «χαλαρή» αφετηρία και δεν θέλει αγάπη, αλλά... χρόνο.

Ο ΛεΜπρον θέλει χρόνο, αλλά θέλει και χώρο, καθώς η περσινή κουβέντα περί της απόφασης των Σπερς να του αφήσουν αμαρκάριστο το μακρινό σουτ, μάλλον δεν «βγήκε» στον Πόποβιτς, Το προπονητικό τιμ του Σαν Αντόνιο κοίταξε τα στατιστικά που έλεγαν πως ο Τζέιμς μέτρησε 7/24τριπ. στους 6 πρώτους αγώνες, αλλά στον 7ο, στον οποίο πέτυχε 37π.(!), ο MVP των Τελικών είχε 5/10! Από εκείνο το ματς κι έπειτα, στα φετινά πλέι-οφς, ο ΛεΜπρον μετρά 21/41 σουτ από μέση και μακρινή απόσταση (ποσοστό 51%), κάτι που σημαίνει πως τα «Σπιρούνια» μάλλον δεν έχουν πια την «πολυτέλεια» να του δώσουν χώρο. Ο σταρ του Μαϊάμι ξεκίνησε τον αγώνα της Κυριακής με 0/3 σουτ, αλλά «απάντησε» με ένα εντυπωσιακό κάρφωμα για το πρώτο καλάθι του, στο 15-15 του 7΄. Μάλλον «ζεστάθηκε». Αν και έμεινε στους 2π. στην 1η περίοδο, πέτυχε 11π. στο 2ο δωδεκάλεπτο και άφησε να εννοηθεί τι θα επακολουθήσει. Στην 3η περίοδο πέτυχε τα δύο πρώτα καλάθια του μπροστά στον Λέοναρντ. Η 3η προσπάθεια, με τον ίδιο τον ΛεΜπρον... «κολλημένο» στα 4-5μ., ήρθε με αντίπαλο τον Ντιό. Η επόμενη κόντρα στον Τζινόμπιλι. Η μεθεπόμενη και πάλι με τον Ντιό και χωρίς να το καταλάβει κανείς (εκτός από την... άμυνα των γηπεδούχων), ο Τζέιμς είχε 6/6 σουτ σε αυτό το διάστημα και οι Χιτ πήγαν από το 56-62 στο 69-64!

Οι αμυντικοί των Σπερς και ο «Pop» ίσως σκέφτηκαν κάτι σαν... «ωχ!». Ο ΛεΜπρον, τον οποίο το Σαν Αντόνιο κράτησε μακριά από την ρακέτα και τις διεισδύσεις του, σημείωσε τους 17 από τους 22π. του 2ου ημιχρόνου με μακρινά σουτ (είχε κι ένα λέι-απ και 3/4βολ.). Προφανώς αυτά είναι άσχημα μαντάτα για τα «Σπιρούνια». Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο. Στα 1΄18΄΄ για το φινάλε, με τους Χιτ στο -1 (92-93), η μπάλα πήγε εύλογα στα χέρια του καλύτερου παίκτη του παρκέ. Όμως ο ΛεΜπρον δεν σκέφτηκε εγωιστικά. Έκανε το ντράιβ του, παρέσυρε πάνω του την μισή άμυνα των γηπεδούχων (ο Πάρκερ «συνελήφθη» με αργοπορημένη αντίδραση στην αμυντική βοήθεια) και αντί να επιχειρήσει να γίνει ο απόλυτος «ήρωας», πάσαρε στον Κρις Μπος στην γωνία. Αν το τρίποντο του φόργουορντ/σέντερ του Μαϊάμι δεν έβρισκε διχτάκι για το καθοριστικό 95-93 (στην ίδια ακριβώς φάση με την αστοχία του, στην ήττα στον 5ο ανατολικό τελικό από την Ιντιάνα), ο Τύπος και οι οπαδοί θα «οργίαζαν» για την απόφαση να πασάρει, αντί να πάρει το κρίσιμο σουτ. Αλλά, αφού νομίζω πως όλοι μας ξέρουμε και συμφωνούμε με το ότι «με τα "αν" και τις υποθέσεις δεν γράφεται ιστορία», τότε προφανώς θα πρέπει να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε περισσότερο τα πεπραγμένα του Τζέιμς, για τον οποίο, πάντως, έγινε ρουτίνα η κριτική. Ευελπιστεί, φυσικά, να γίνει ρουτίνα και η παρέλαση του τίτλου. Γιατί αν και δεν κρύβει κανείς πως οι Χιτ «καταλύουν» μερικές βασικές αρχές του μπάσκετμπολ, παίζοντας δίχως «καθαρό» πόιντ-γκαρντ και αυθεντικό σέντερ, μπορούν να λένε πως έχουν τον καλύτερο στην δική τους πλευρά... Έστω κι αν φετινός MVP ήταν δικαιωματικά ο Κέβιν Ντουράντ. Και όταν ο Τζέιμς έχει +30π.-+10ριμπ. σε ματς πλέι-οφς, οι πρωταθλητές έχουν ρεκόρ 15-1! Μπορεί, βλέπετε, να αναζητούσαμε πριν το τζαμπλ-μπολ των Τελικών το +1 στις «Big-3» των φιναλίστ, αλλά για την ώρα οι Χιτ αισθάνονται μία χαρά με τον… δικό τους αδιαμφισβήτητο Νο1!

Υ.Γ.: Οι Σπερς περιόρισαν τα 23 λάθη του 1ου Τελικού σε μόλις 11 (και μόνο 2 στο 2ο ημίχρονο), αλλά φαίνεται πως πλήρωσαν τις βολές. Το Σαν Αντόνιο έχει μεν 25/51 τριπ. στην σειρά (13/25 στην πρεμιέρα και 12/26 την Κυριακή, για ποσοστό 49%, αλλά στο 2ο ματς είχε και 12/20βολ. (60%), που είναι το δεύτερο χειρότερο για ομάδα Τελικού, μετά τους... Σπερς του 2003, όταν είχαν 14/25 (56%) στο 2ο παιχνίδι με τους Νετς.

Υ.Γ.2: Οι Χιτ απέφυγαν και πάλι την «κατάρα» του 0-2 σε μία σειρά, κάτι που δεν έχουν «γευτεί» από το 2010 κι έπειτα, αλλά θέλουν να νικήσουν στο 3ο παιχνίδι τα ξημερώματα της Τετάρτης (11/6), καθώς η ομάδα που θριαμβεύει σε 3ο Τελικό, κατακτά το δαχτυλίδι σε ποσοστό 83% (30 στις 36 περιπτώσεις). Μία από τις 6 φορές που δεν επιβεβαιώθηκε η προϊστορία ήταν και η περσινή, αφού οι Σπερς διέλυσαν τους Χιτ με 113-77, αλλά έχασαν τον τίτλο!

Υ.Γ.3: Η σειρά μπορεί να φτάσει στα 7 ματς, αν και καμία ρεβάνς Τελικών της προηγούμενης χρονιάς δεν πήγε ως εκεί.

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα