Ο νέος Ολυμπιακός...

Αντίστροφα μετράμε πλέον πριν το τζάμπολ για την Α1 και σε λίγο και για την Ευρωλίγκα και έτσι και εμείς όπως κάθε χρόνο θα ασχοληθούμε από τώρα να κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση για τους δύο "αιωνίους" εν όψει της πρεμιέρας που μάλιστα τους φέρνει και αντιπάλους (!) και γενικά για την πορεία τους όπως την αναμένουμε την φετινή χρονιά. Μια πρώτη ακτινογραφία όπως λέμε. Και θα ξεκινήσουμε με τον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό σήμερα που παρεπιπτόντως βρίσκεται στην Βραζιλία για τα παιχνίδια με την βραζιλιάνικη Πινέιρος

για το Διηπειρωτικό Κύπελλο που δεν κατάλαβα ποιοί και πότε το ξέθαψαν και για ποιό λόγο από τα αζήτητα! Τέλος πάντων..

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει σε αυτό που κάνει εδώ και δύο χρόνια και είναι δικαιωμένος. Δηλαδή με μια ομάδα με χαμηλό μπάτζετ για τα επίπεδα των προέδρων του και του bran name τις ομάδας. Αλλά που όταν το έκανε πράξη πήρε παλικαρίσια και με το σπαθί του δύο τίτλους στην Ευρωλίγκα παίζοντας απίστευτο ειδικά φέτος μπάσκετ. Συνεπώς δεν είχε λόγο να αλλάξει την τακτική του και την σκέψη του. Στην φετινή χρονιά θέλει να γράψει ιστορία πάλι στην Ευρωλίγκα με ένα 3ο συνεχόμενο τίτλο και όσο δεν βλέπει ομάδες φόβητρα δικαιούται να το πιστεύει αφού ο ίδιος έχει δείξει δύο συνεχόμενες χρονιές μάλιστα τον σχετικό δρόμο!

Από εκεί και πέρα όμως θέλει να επιστρέψει και στον ελληνικό θρόνο που χαμένος στο Λονδίνο και τον τεράστιο με τον τρόπο που ήρθε τίτλο της Ευρωλίγκα, πιάστηκε στον ύπνο από τον Παναθηναϊκό και ταπεινώθηκε μέσα στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός πάντως ξεκινά με δύο ντεζαβαντάζ μεγάλα φέτος. Το πρώτο είναι ότι στην Ελλάδα κουβαλά -2 βαθμούς από την περσινή τιμωρία και αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και το ντέρμπι με τον ΠΑΟ θα γίνει με άδειες εξέδρες. Συνεπώς ακόμα και να το κερδίσει έχοντας το -2 δεν είναι στα χέρια του ακριβώς η πρωτιά στην κανονική περίοδο και άρα το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ που μεταφράζεται (κακώς πλέον όμως μάλλον) σε μισό και βάλε τίτλο..

Επίσης στην Ευρωλίγκα όλοι ξέρουμε ότι ήταν πολύ δύσκολο και σπάνιο να πάρει μια ομάδα δύο συνεχόμενους τίτλους και ο Ολυμπιακός το έκανε πέρσι. Πόσο μάλλον τρεις συνεχόμενους.... Θα σκεφτεί κανείς διαιτησίες και τα σχετικά αλλά ο Ολυμπιακός απέδειξε περίτρανα ότι όταν πας στο Φάιναλ Φορ όλα είναι ανοιχτά ακόμα και στο τελευταίο δεκάλεπτο (βλέπε Κωνσταντινούπολη και επική ανατροπή με την ΤΣΣΚΑ). Συνεπώς ξεκινά με δύο μάλλον ψυχολογικά ντεζαβαντάζ και μια πίεση να γυρίσει στον θρόνο στην Ελλάδα αλλά χωρίς άγχος στην Ευρώπη

Το βασικό του μέλημα αγωνιστικά ήταν η παραμονή του Σπανούλη που άλλαξε τις ισορροπίες τα τελευταία χρόνια αποδυναμώνοντας και μπερδεύοντας τον Παναθηναϊκό αρχικά και βρίσκοντας τον ηγέτη του ο ίδιος στο παρκέ και τον παίκτη που θα παρασύρει και τους υπόλοιπους. Ξόδεψε το 1/3 του μπάτζετ για να μείνει ο Σπανούλης και καλά έκανε γιατί μιλάμε για παίκτη που μπορεί να σου πάρει και 5 μεγάλα ματς μόνος του ουσιαστικα. Κράτησε στον πάγκο τον Μπαρτζώκα που γενικά είναι επιτυχημένος αλλά βλέποντας πιο ψυχρά την πορεία του λέω το εξής.

Αν ο Ολυμπιακός είχε χάσει από την ΤΣΣΚΑ και με 5π απλά στο Λονδίνο και μετά έτρωγε 0-3 από τον ΠΑΟ όπως έγινε με πλεονέκτημα έδρας , ο Μπαρτζώκας θα εθεωρείτο επιτυχημένος; Όχι βέβαια. Αλλά με τις εμφανίσεις που έκανε στο Λονδίνο ο Μπαρτζώκας πιστώθηκε αυτές τις επικές νίκες και εικόνα και έτσι ξεχάστηκε το κάζο στο πρωτάθλημα μέσα στο μεθύσι της δεύτερης Ευρωπαϊκής κούπας. Πάντως ο Μπαρτζώκας γενικά είναι επιτυχημένος αλλά χωρίς υπερβολές αν δεν μένουμε μόνο στο αποτέλεσμα και κοιτάμε καθαρά και ψυχρά δουλειά και πορεία της ομάδας και δικαίως έμεινε. Και άλλωστε και ο Ολυμπιακός δεν είχε όρεξη να έμπαινε σε αλλαγές πλάνων και φιλοσοφίας αφού έχει αποδειχθεί ότι το καλύτερο είναι στο μπάσκετ και τον αθλητισμό να έχει κορμό,ίδια φιλοσοφία για χρόνια και καλούς εγχώριους παίκτες.

Αγωνιστικά ο Ολυμπιακός έχει φέτος κάνει 3-4 αλλαγές. Κράτησε τον Σπανούλη βασικά και τον προπονητή και άρα την βάση του ίδια. Έχασε τον Παπανικολάου που ήταν ο καλύτερος αμυντικός του αλλά παίκτης με up down , δηλαδή με μεγάλα αλλά και με άσχημα παιχνίδια και με μ.ο ακόμα και στα μεγάλα ματς των 20΄. Συνεπώς έχοντας τον Περπέρογλου (όπως λέγαμε πέρσι τέτοια εποχή πήρε τον Στράτο γιατί περίμενε ότι θα έφευγε για ΝΒΑ ο Παπανικολάου) δεν θα έχει πρόβλημα αφού και ο πρώτος είναι μαθημένος για βασικός στο "3" ,με 25' μ.ο και πέρσι ήταν και αυτός μπερδεμένος. Και υπάρχει και η απώλεια του Χάινς που ήταν ο σούπερμαν της ρακέτας σε περίεργα όμως σχήματα αλλά αποτελεσματικά και γι αυτό και ο αμερικανός ανακυρήχθηκε σε φαινόμενο! Και εδώ όμως ο Ολυμπιακός βρήκε την λύση. Όχι με ένα παίκτη, αλλά με δύο. Καθώς Ντάνστον , Σίμονς και Πέτγουεϊ μπορεί να αναδειχθούν σε νέο Χάινς αφού και ο τελευταίος όταν ήρθε στο λιμάνι ουδείς περίμενε την πορεία του που είδαμε. Σαφώς δύσκολα θα είναι Χάινς ένας εκ των Ντάνστον, Σίμονς και Πέτγουεϊ αλλά οι τρεις μαζί χωρίς φόβο για φθορά, τραυματισμούς κτλ μπορεί να καλύψουν το κενό και με το παραπάνω!

Επίσης ο Ολυμπιακός φέτος έχει κερδίσει πράματα που δεν είχε. Πέρσι ουσιαστικά έχασε την χρονιά ο καλύτερος αμυντικός του ο Μάντζαρης που φέτος είναι ήδη έτοιμος και μην ξεχνάμε ότι είναι το ιδανικό συμπλήρωμα για πολλούς λόγους που έχουμε αναλύσει του Σπανούλη. Ακόμα ο Ολυμπιακός βλέποντας την νέα τάση και τον τρόπο που έχασε (ενέργεια κοντά στο καλάθι)από τον αιώνιο αντιπαλό του (Λάσμε, Γκιστ), πήρε παίκτες ακριβώς για να φθείρει τους τελευταίους(με τους Ντάνστον ,Σίμονς και Πέτγουεϊ που είναι γεμάτοι ενέργεια, αναλώσιμοι και φτηνοί αλλά και με θέληση να αναδειχθούν). Επίσης μετά από χρόνια ο Ολυμπιακός έχει κλασικό , βαρύ 5αρι. Ο Μπέγκιτς θα κλείσει τρύπες στην άμυνα που έκλεινε με τα υπερφυσικά του προσόντα αλλά όχι πάντα ο Χάινς. Και μπορεί να είναι όπως τον λένε ...άμπαλος επιθετικά αλλά δεν είναι. Ισα ίσα που μπορεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τα ντράιβ του Σπανούλη και αθόρυβα να έχει 10π για πλάκα. Μην ξεχνάμε αλλωστε ότι Χάινς και Λάσμε έκαναν όργια επειδή είχαν Σπανούλη και Διαμαντίδη αντίστοιχα. Με έτοιμα καλάθια σερβιριασμένα...

Το καλό για τον Ολυμπιακό επίσης είναι ότι πήρε και έλληνες παίκτες με ταλέντο. Ο Παπαπέτρου μπορεί να γίνει καλύτερος από τον Παπανικολάου και είναι έτοιμος για 5-8' αρχικά και του χρόνου μαζί με τον Περπέρογλου να είναι εξαιρετικό δίδυμο στο "3". Ο Αγραβάνης θέλει δουλειά ακόμα και θα μας απασχολήσει από του χρόνου αλλά είναι ελπιδοφόρος. Συνεπώς συγκρίνοντας με πέρσι ο Ολυμπιακός είναι πάνω κάτω ίδια ομάδα. Κράτησε προπονητή, ηγέτη και έβαλε και κλασικό 5αρι που δεν είχε. Προσάρμοσε την ομάδα του με πιο πολύ ενέργεια στην ρακέτα για να κοντράρει τον Παναθηναϊκό εκεί. Έβαλε και άλλους ταλαντούχους έλληνες. Έχει πίσω τον καλύτερο περιφερειακό του αμυντικό (Μάντζαρη). Βελτιωμένο ακόμα περισσότερο πλέον με εμπειρίες τον Σλούκα. Και τον Κατσίβελη πιο έμπειρο πια και αυτόν. Στο "3" έχασε τον καλυτερό του αμυντικό αλλά ασταθή επιθετικά (Παπανικολάου) που θα τον έχανε για το ΝΒΑ ενώ τώρα πήρε και χρήματα και άρα καλά έκανε και στην θέση του Χάινς που είναι απώλεια όχι σαν όνομα αλλά συμμετοχής στο παιχνίδι, πήρε τρεις μικρότερους υποψήφιους όμως Χάινς.

Με όλα αυτά ο Ολυμπιακός και ο Μπαρτζώκας διαχειρίστηκαν εξαιρετικά μπάτζετ και κινήσεις και σε βάθος (ταλέντο) και σημαία (έλληνες). Αγωνιστικά στην περιφέρεια με Σπανούλη, Μάντζαρη, Λο, Σλούκα και Κατσίβελη ο Ολυμπιακός έχει μια από τις καλύτερες περιφέρειες στην Ευρώπη με απόλυτο ηγέτη (Σπανούλης), παίκτη για την άμυνα και με κρύο αίμα χωρίς να θέλει μπάλες (Μάντζαρης), εξολοθρευτή για 5λεπτα (Κατσίβελης), πασπαρτού πολύτιμο (Λο που κάνει και τον αντί Σπανούλη όταν χρειαστεί) και δεύτερο ηγέτη (το θράσος και πάθος του Σλούκα).

Στο "3" αναβαθμίζει χρονικά τον Περπέρογλου, μπορεί να παίξει λιγο και με χαμηλά σχήματα, έχει τον Παπαπέτρου και τον Λοτζέσκι που για 10-12' μπορεί να δώσει δύο άμυνες και σουτ χωρίς να ζητά χρόνο . Στους ψηλούς ο Μαυροειδής είναι τραυματίας, ο Αγραβάνης για του χρόνου και υπάρχει η παλιά καραβάνα Πρίντεζης στο 4 και ο καθαρός επιτέλους σέντερ ο Μπέγκιτς. Από πίσω τους έρχονται τρεις "μικροί" Χάινς. Οι Ντάνστον ,Σίμονς και Πέτγουεϊ που είναι 4-5αρια , με δύναμη , άλμα , πάθος και ενέργεια. Παίκτες που δεν κάνουν την διαφορά, αλλά είναι αναλώσιμοι, πολυτιμοι ρολίστες και γεμίζουν το παρκέ και την ομάδα σε βάθος.

Συνεπώς μου αρέσει η εικόνα του Ολυμπιακού που υπόσχεται καλή πορεία και μπάσκετ που ταιριάζει και στον κόσμο της ομάδας, δηλαδή με πάθος, ενέργεια και δύναμη. Το βαρόμετρο φυσικά παραμένει ο Σπανούλης στην επίθεση καθώς λείπει (όπως και σε όλη την Ευρώπη όμως) ο κλασικός σουτέρ-κίλερ αλλά ο Ολυμπιακός μπορεί να βάλει και άλλα plays με τον Μπέγκιτς πλέον έχοντας κλασικό 5αρι αλλά και με τις πολλές κλασικές του συνεργασίες των ψηλών. Σαφώς θέλει να βρει χημεία με τους τρεις νέους αμερικανούς στο ζωγραφιστό και να κάνει καλή διαχείριση στο κομμάτι αυτό. Και δεν νομίζω ότι λείπει κάτι. Είπαμε, σουτέρ σταρ δεν υπάρχει. Έχοντας Πρίντεζη και Περπέρογλου δεν μπορούσες να πάρει σούπερ σταρ στο 3 και το 4. Συνεπώς ο Ολυμπιακός θα είναι πάλι πολύ δυνατός και δείχνει πιο γεμάτος και περιμένουμε το γνωστό του μπάσκετ που γεμίζει με την ενέργεια , την δύναμη και την ταχύτητα, το παρκέ

Keywords
Τυχαία Θέματα