Ο Ντομινίκ Σάτον στο Basketblog: «Έχω τις χειρότερες αναμνήσεις από την Ελλάδα» (pics+vids)

Η ομάδα του έχει «τρελάνει»... άπαντες και βρίσκεται μόλις σε απόσταση τεσσάρων αγώνων από την κατάκτηση του Eurocup. Ποιος θα στοιχημάτιζε, άλλωστε, με απόλυτη σιγουριά, ότι η Τρέντο θα κέρδιζε δύο φορές στα προημιτελικά την πανίσχυρη Αρμάνι Μιλάνο και θα την άφηνε εκτός συνέχειας; Η ομάδα από το Τρεντίνο, όμως, φαίνεται πως ήταν πιο έτοιμη για τον ιταλικό «εμφύλιο» απέναντι στην αντίστοιχη της Λομβαρδίας και κυριάρχησε καθολικά, με το επόμενο «εμπόδιο» της Στρασμπούρ που θα βρει μπροστά της, να ορθώνεται πιο μεγάλο, αλλά τη συγκεκριμένη

στιγμή, δεν έχουν και να χάσουν κάτι. Το πολύ, να κάνουν... άλλη μια υπέρβαση. Το ίδιο προσπαθούν να πραγματοποιήσουν και στο πρωτάθλημα Ιταλίας, αποκλείοντας την περσινή πρωταθλήτρια Σάσαρι από τα play-offs. Κι όλα αυτά, με τον ίδιο πρωταγωνιστή, ο οποίος έχει περάσει από την χώρα μας, αλλά δεν μπορεί να παραδεχθεί, ότι είχε τις καλύτερες εμπειρίες, με την φανέλα του Ικάρου, που τη σεζόν 2013-14 είχε μετακομίσει από την Καλλιθέα στην Χαλκίδα.

Ο Ντομινίκ Σάτον, περιγράφει στο Basketblog.gr με λεπτομέρεια, όσα βίωσε στην χώρα μας, σε ηλικία τότε 26 ετών, προερχόμενος από το πρωτάθλημα της Δομινικανής Δημοκρατίας και τους Titanes de Licey. Μιλάει για τους λόγους, για τους οποίους δε θέλει να... ακούει για την χώρα μας, εκτός κι αν πρόκειται για ενδιαφέρον των δύο «αιωνίων». Τα «όνειρά» του, άλλωστε, δεν περιορίζονται στο να κατακτήσει το Eurocup με την Τρέντο, στην οποία είναι συμπαίκτης με τον γνώριμό μας από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό, Τζούλιαν Ράιτ, και να αποκλείσει ξανά την Αρμάνι σε ενδεχόμενη «διασταύρωσή» τους στα play-offs του ιταλικού πρωταθλήματος, αλλά εκφράζει την επιθυμία του να αποτελεί βασικό στέλεχος ομάδας επιπέδου Ευρωλίγκα.

Ντομινίκ, κάνατε μια εξαιρετική σειρά απέναντι στην Αρμάνι στα προημιτελικά του Eurocup και φτάσατε σε θρίαμβο στο δεύτερο ματς του Μιλάνο. Ποια ήταν τα πιο σημαντικά στοιχεία της επικράτησής σας;

Έπρεπε απλώς να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να ακολουθήσουμε το πλάνο μας με υπομονή, ώστε να διατηρήσουμε υπό τον έλεγχό μας, όσα είχαμε πετύχει το πρώτο παιχνίδι. Μιλάμε, ασφαλώς, για μια διαφορετική κατάσταση στο Eurocup, αλλά γνωρίζουμε αυτή την ομάδα από το πρωτάθλημα Ιταλίας και ξέραμε πώς να την αντιμετωπίσουμε, ώστε να πάρουμε αυτό που θέλαμε.

Μιλάμε για μια πρόκριση, απέναντι σε μια ομάδα που ξεκίνησε από την Ευρωλίγκα με σημαντικές επιδιώξεις και έφτασε στο σημείο να αποκλειστεί ήδη από τα προημιτελικά του Eurocup. Ποιες ήταν οι σκέψεις, όταν ξεκινούσε η σειρά αυτή;

Έχουν κάνει αρκετές αλλαγές στο ρόστερ τους και γνωρίζαμε, ότι είχαν να αντιμετωπίσουν παράλληλα αρκετούς τραυματισμούς. Κάτι τέτοιο, όμως, δε μας επηρέασε και συνεχίσαμε να παίζουμε με σεβασμό απέναντί τους. Ξέραμε, ότι οφείλαμε να είμαστε το ίδιο σκληροί και νομίζω, ότι ήμασταν πολύ καλοί σε αυτό το κομμάτι.

Ήσουν πρώτος σκόρερ της ομάδας σου, με 20 πόντους και δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείς τέτοια εμφάνιση. Είναι η φετινή χρονιά, η καλύτερη της καριέρας σου;

Χωρίς αμφιβολία! Παίζω το καλύτερο μπάσκετ της ζωής μου, αλλά για να πάρω την ευκαιρία, έπρεπε να υπάρξουν πρώτα μερικοί τραυματισμοί στην ομάδα μας. Κατάλαβα, ότι ήταν η ώρα μου για να σπρώξω την ομάδα προς την επιτυχία και να γίνω ένας από τους πρωταγωνιστές, στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων μου. Αυτή η δυνατότητα που μου δόθηκε, ήταν ασφαλώς και το μεγαλύτερο κίνητρο για να μπορέσω να παίζω σε καλό επίπεδο.

Τι είναι αυτό που βρήκες στην Ιταλία και την Τρέντο, σε σύγκριση με άλλες ομάδες, ώστε να κάνεις τη διαφορά;

Αυτό που μας ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ομάδες, είναι το πόσο σκληροί είμαστε αγωνιστικά και πνευματικά. Θεωρώ, ότι ταίριαξα στην φιλοσοφία της ομάδας, η οποία θέλει να έχει τέτοιους παίκτες στην περιφερειακή της γραμμή.

Όταν ξεκινούσατε στο Eurocup, σκεφτόσασταν το ενδεχόμενο να φτάσετε, μέχρι τα ημιτελικά;

Όταν ξεκινήσαμε, θέλαμε απλώς να προσπαθούμε να κερδίζουμε κάθε φορά το επόμενο παιχνίδι που είχαμε μπροστά μας. Πρέπει να σου υπενθυμίσω, μάλιστα, ότι είχαμε χάσει στο πρώτο παιχνίδι μας στο Eurocup, αλλά συνεχίσαμε στην ίδια λογική και, με αυτόν τον τρόπο, καταφέραμε να περάσουμε τον πρώτο γύρο. Αρχίσαμε να έχουμε έναν καλό ρυθμό στο δεύτερο γύρο και σκεφτήκαμε, ότι έχει έρθει η ευκαιρία μας να πάμε στους κορυφαίους 16. Όταν φτάσαμε εκεί, είπαμε ότι έχουμε τις δικές μας πιθανότητες να βρεθούμε στα προημιτελικά. Με αυτή τη λογική φτάσαμε ως εδώ και φυσικά δεν την αλλάζουμε, έστω κι αν τώρα έχουμε την ευκαιρία μετά από δύο ημιτελικούς, να διεκδικήσουμε την ευκαιρία να γίνουμε πρωταθλητές του Eurocup.

Μπροστά σας, είναι οι ημιτελικοί με τη Στρασμπούρ. Ποια είναι τα συναισθήματά σας, τώρα που σας έχουν απομείνει συνολικά μόλις 4 ματς, για να κερδίσετε το τρόπαιο;

Η προσέγγισή μας δεν αλλάζει. Κοιτάζουμε απλώς να προπονούμαστε και να προετοιμάζουμε το επόμενο παιχνίδι μας, συνυπολογίζοντας τις συνθήκες που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Δεν έχουμε σκοπό να διαφοροποιήσουμε τη λογική μας, έστω κι αν απλά έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία.

Όταν ήρθες στην Ευρώπη για πρώτη φορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τι διαφορές διέκρινες;

Δεν υπήρχαν πολύ μεγάλες διαφορές, πέραν των κανόνων του παιχνιδιού. Αυτό που αισθάνθηκα ως μια διαφοροποίηση, δηλαδή, όταν επέστρεψα στην D-League, ήταν ότι έπρεπε και πάλι να προσαρμοστώ σε μερικούς κανόνες του ΝΒΑ που δε συναντάς στην Ευρώπη, ή έστω τους συναντάς με τελείως διαφορετική προσέγγιση. Το ίδιο ακριβώς, συνέβη και στην επιστροφή μου στην Ευρώπη αμέσως μετά, καθώς στην D-League το γήπεδο είναι μεγαλύτερων διαστάσεων και, επακόλουθα, η νοοτροπία που υπάρχει είναι διαφορετική.

Η πρώτη σου εμπειρία στην Ευρώπη, ήταν στην χώρα μας με την φανέλα του Ικάρου. Τι θυμάσαι από εκείνη τη σεζόν;

Ο Ίκαρος δεν είναι το αγαπημένο μου θέμα συζήτησης. Μου άφησε μια πολύ πικρή γεύση στο στόμα, όταν βρέθηκα σε μια τέτοια κατάσταση στην Ελλάδα και πραγματικά, οι αναμνήσεις μου δεν είναι οι καλύτερες δυνατές από την χώρα σας. Μάλλον μπορώ να ισχυριστώ το αντίθετο...

Αν, δηλαδή, μια ελληνική ομάδα σου ζητούσε να έρθεις να παίξεις γι' αυτήν, η απάντησή σου θα ήταν αρνητική;

Εξαρτάται ποια ομάδα εννοείς. Αν δεν είναι ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός, δε θα επέστρεφα ποτέ ξανά στην Ελλάδα. Αυτή είναι ακριβώς, η αίσθηση που μου άφησε η σεζόν που πέρασα στην Ελλάδα και μια διοργάνωση ουσιαστικά αποτυχημένη, αλλά είναι κάτι που έχω ξεπεράσει μετά από τόσο καιρό.

Τι είναι αυτό που σε έκανε να μη θέλεις πια να ξαναγυρίσεις στην Ελλάδα;

Ήταν ολόκληρο το επιχειρηματικό πλάνο της ομάδας, όπου πήγα. Όταν έρχεσαι στον Ίκαρο και παίζεις εναντίον του Παναθηναϊκού ή του Ολυμπιακού, το σκέφτονται ως κάτι διαφορετικό. Βλέπουν στο πρόγραμμα, ότι παίζουν με αντίπαλο έναν από τους δύο και λένε αμέσως, ότι δεν έχουν καμία τύχη να κερδίσουν, άρα προχωρούν στο επόμενο ματς. Εγώ προσωπικά, ποτέ δεν το είδα έτσι. Είμαι ένας νικητής και δε με νοιάζει το όνομα του αντιπάλου που βρίσκω απέναντί μου, θέλω να κερδίσω. Δεν μπορούσα να συμβιβαστώ με αυτή την νοοτροπία που ακολουθούσαν όλες οι ομάδες ουσιαστικά και γι' αυτό σου ανέφερα νωρίτερα, ότι αν ήταν να επιστρέψω στην χώρα σας, θα ήταν μόνο για τον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό. Δεν υπάρχει νόημα, να παίξεις για άλλη ομάδα στην Ελλάδα. Άσε που επίσης δεν πληρωνόμουν στην ώρα μου και, όταν έφυγα στο τέλος της σεζόν, όπου δε μου είχαν καταβάλει όσα μου χρωστούσαν, σκέφτηκα ότι τελείωσα με αυτή την χώρα και πως δεν πρόκειται να ξαναγυρίσω στην Ελλάδα.

Σου χρωστούν ακόμη χρήματα;

Ναι και έχουν ήδη περάσει τρία χρόνια από τότε! Έχω αποφασίσει, συνεπώς, ότι αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να τα πάρω ποτέ. Δεν πειράζει...

Στην Ιταλία, να φανταστώ, βρήκες μια εντελώς διαφορετική κατάσταση;

Είναι σίγουρα πολύ καλύτερα τα πράγματα στο οικονομικό κομμάτι εδώ και το πρωτάθλημα είναι φοβερό. Οι Ιταλοί έχουν αυτοπεποίθηση και παλεύουν κάθε τους παιχνίδι. Μπαίνεις στο παρκέ και ξέρεις, ότι καθένας μπορεί να χάσει ή να κερδίσει. Απολαμβάνω, πραγματικά, την παρουσία μου στην ιταλική λίγκα και είναι ένα άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, που αξίζει το σεβασμό κάθε επαγγελματία.

Συνυπολογίζοντας τις φετινές εμφανίσεις, είναι μέσα στο μυαλό σου ενδεχόμενη προσέγγιση από ομάδα υψηλότερου επιπέδου;

Εξαρτάται, από τι θα κάνω και στο τέλος της φετινής σεζόν στο ιταλικό πρωτάθλημα και το Eurocup. Θέλω απλά να τελειώσω, όσο πιο δυνατά μπορώ αυτή τη σεζόν, βλέποντας την ομάδα μου να κερδίζει τη δεύτερη διοργάνωση και στη συνέχεια θα εξετάσω τις επιλογές για το μέλλον μου.

Ποια είναι, λοιπόν, τα όνειρα του Ντομινίκ Σάτον;

Θέλω σίγουρα να παίξω σε μια ομάδα επιπέδου Ευρωλίγκα. Στο ΝΒΑ θα ήταν πολύ δύσκολη μια επιστροφή μου με τους παίκτες που υπάρχουν, οπότε θεωρώ πιο προσιτό στόχο να βρεθώ στη μεγάλη σκηνή, απέναντι στους κορυφαίους Ευρωπαίους παίκτες. Θεωρώ, ότι μπορώ να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε μια τέτοια ομάδα και μπορώ να πω, ότι ένας σημαντικός στόχος για το μέλλον, είναι αυτός.

Σχετικά με το πρωτάθλημα, βλέπουμε την ομάδα σου να προσπαθεί να μπει στα play-offs και το πιο πιθανό σενάριο αν τα καταφέρετε, είναι να βρεθείτε ξανά κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο. Μπορείτε να τα καταφέρετε και στην ιταλική λίγκα, όπως και στο Eurocup;

Φυσικά και μπορούμε! Έχουμε ένα σύνολο από εξαιρετικούς παίκτες σε αυτή την ομάδα κι έχουμε πραγματοποιήσει ένα πολύ καλό δεύτερο μισό σε αυτή τη σεζόν, παρά τις ατυχίες που είχαμε με αρκετούς τραυματισμούς. Έχουμε μπροστά μας, μια σειρά από αγώνες «ζωής και θανάτου» και αυτό που έχουμε καταφέρει, θεωρώ πως είναι να μας φοβούνται πια όλοι. Ξέρουμε τι είμαστε ικανοί να κάνουμε και μπορούμε παιχνίδι με το παιχνίδι, να φτάσουμε το στόχο των play-offs.

Keywords
Τυχαία Θέματα