Ολυμπιακός - ΠΑΟ 72-67

Ο Ολυμπιακός είναι το αφεντικό στο πρωτάθλημα. Νίκησε 72-67 για δεύτερη φορά τον Παναθηναϊκό και πλέον δεν χάνει με τίποτα την πρωτιά στην κανονική περίοδο. Κι ήταν λογικό το αποτέλεσμα, γιατί απλά οι "ερυθρόλευκοι" είχαν περισσότερους πρωταγωνιστές από τους αντιπάλους τους, που έβρισκαν λύσεις μόνο από τους Διαμαντίδη, Σχορτσιανίτη και Λάσμε.

Την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός είχε σε πολύ καλή βραδιά τον Περπέρογλου, μοίρασε

το σκορ σε Σπανούλη, Παπανικολάου, Λο και Πρίντεζη και ήταν αριθμητικά αδύνατο να χάσει.

Οι "πράσινοι" μπήκαν πρώτοι στον ρυθμό και στο πνεύμα του αγώνα. Προσανατολισμένοι (και απόλυτα πετυχημένοι στο πρώτο μισό) στην άμυνα στον Σπανούλη (πέτυχε έξι πόντους, τους τέσσερις με βολές!), έβαλαν την μπάλα στο "ζωγραφιστό" κι εκμεταλλεύτηκαν τα πάντα.

Η διαφορά τους καταγράφηκε στον ηλεκτρονικό πίνακα, με το σκορ να πηγαίνει στο 4-11 και τον Μπαρτζώκα να καλεί τάιμ άουτ. Παπανικολάου και Πρίντεζης ανέλαβαν δράση, συμπληρώνοντας τον Πάουελ, που επιθετικά πρόσφερε δύο καλάθια (αμυντικά τίποτα σπουδαίο).

Οι "ερυθρόλευκοι" αντέδρασαν, και αφού πλησίασαν στο καλάθι (9-11) βρέθηκαν μπροστά με 17-14. Το κενό διάστημα του Παναθηναϊκού ήρθε να καλύψει ο Σχορτσιανίτης, που πρώτα ξεφορτώθηκε τον Σερμαντίνι (δύο φάουλ σε τρεις επιθέσεις) και μετά έβαλε -χωρίς καλά ποσοστά- οκτώ πόντους στο αντίπαλο καλάθι.

Οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι στο δεύτερο δεκάλεπτο, διάστημα που και οι δύο προπονητές προσπάθησαν με ροτέισον να κρατήσουν δυνάμεις (και φάουλ) για τη συνέχεια ενός παιχνιδιού, που εξ αρχής έδειχνε ότι θα είναι κλειστό, αφού οι διαφορές ήταν μικρές και καλύπτονταν εύκολα.

Ο Καπόνο δεν βοήθησε ούτε σε άμυνα, ούτε στην επίθεση, ο Παναθηναϊκός έγινε πιο αργός και ο Ολυμπιακός άρχισε να μαζεύει πόντους από διάφορους παίκτες, δείχνοντας ικανός να επιβάλλει τον... νόμο του.

Το 20-22 του δεκαλέπτου (με τρίποντο του Τσαρτσαρή), έμεινε στο 24-26 (με τρίποντο του Καπόνο), έγινε 31-28 και 38-33, με τους φιλοξενούμενους να διαμαρτύρονται για το αν ήταν εμπρόθεσμο ή όχι το φάουλ του Παπανικολάου (θα ήταν το τρίτο).

Με γυμνό μάτι φάνηκε να είναι εντός χρόνου, αλλά μας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι οι διαιτητές δεν έκαναν χρήση της επαναληπτικής προβολής (είναι στη διακριτική τους ευχέρεια). Συνολικά, πάντως, οι διαιτητές δεν είχαν πρόβλημα με τα σφυρίγματά τους στο πρώτο μισό.

Ο Ολυμπιακός πήγε στ' αποδυτήρια με το σκορ να γράφει 38-33, αλλά στην ουσία με… εννέα πόντους διαφορά, αφού κουβαλά την… προίκα των τεσσάρων από το ματς στο ΟΑΚΑ.

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός ήταν πιο εύστοχος. Ίσως όχι τόσο πολύ καλύτερος (γι' αυτό και δεν πήρε παρά έναν πόντο παραπάνω, σε σχέση με το ημίχρονο), αλλά σαφώς πιο εύστοχος, σε επιθέσεις που έμοιαζαν "σκοτωμένες".

Σε αυτό το επίπεδο, όμως, όλα μετράνε. Κι όσο ο Παπανικολάου με τον Σπανούλη και τον Λο ευστοχούσαν σε τρίποντα, την ώρα που ο Μπανκς με τον Μπράμος έβρισκαν "σίδερο", οι γηπεδούχοι δεν κινδύνευαν να χάσουν το προβάδισμα.

Το 38-33 έγινε 41-35 και 46-39, όμως οι "πράσινοι" με οδηγό τον Διαμαντίδη έμειναν σε κοντινή απόσταση. Το 49-44, ανέβηκε στο +10 (56-46), όμως και πάλι οι φιλοξενούμενοι βρήκαν τρόπο να επιστρέψουν και να μειώσουν σε 58-52.

Στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου η παρέα του Μπαρτζώκα ανέβηκε και πάλι σε διψήφια διαφορά (62-52), αλλά η καλή άμυνα στον Σπανούλη και η σωστή τροφοδότηση του Λάσμε, είχαν άμεσο αποτέλεσμα (62-56), στην τελευταία προσπάθεια των "πράσινων" να προσεγγίσουν στο σκορ.

Ο Ολυμπιακός είχε την ψυχολογία, που ανέβαινε όσο τα ποσοστά στα σουτ των αντιπάλων έπεφταν. Ο Περπέρογλου με τον Λο (ύστερα από σλάλομ του Σλούκα) έστειλαν τη διαφορά στη μέγιστη τιμή (67-56) και ο Πεδουλάκης με τάιμ άουτ ζήτησε από τους παίκτες του να επιχειρήσουν την τελευταία αντεπίθεση, καθώς απέμεναν 6.15'' για τη λήξη.

Ο χρόνος ήταν αρκετός, όχι όμως και τα αποθέματα στο ρεζερβουάρ των "πράσινων", που προσπαθούσαν να χτίσουν από την άμυνα, αλλά η επίθεση δεν ανταποκρίθηκε, με αποτέλεσμα να ανεβεί η ψυχολογία των "ερυθρόλευκων", που εκτός των άλλων μάζευαν και τα… σκουπίδια στην επίθεση.

Οι γηπεδούχοι κυριάρχησαν ολοκληρωτικά. Το 71-60 έγινε στο τέλος (χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον για το σκορ) 72-67, με τρεις βολές του Διαμαντίδη.

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 38-33, 58-52, 72-67.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Λο 12 (1), Σπανούλης 11 (1), Παπανικολάου 9 (2), Πρίντεζης 11 (1), Σερμαντίνι 2, Σλούκας 4, Περπέρογλου 10 (2), Άντιτς 2, Χάινς 6, Πάουελ 5.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Διαμαντίδης 17 (2), Ούκιτς 4, Ματσιούλις 4, Γκιστ 3 (1), Μπανκς 2, Μπράμος, Καπόνο 3 (1), Τσαρτσαρής 5 (1), Λάσμε 11, Σχορτσιανίτης 14, Ξανθόπουλος 4.

Keywords
Τυχαία Θέματα