Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε!

Η κυριαρχία των ΗΠΑ στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U19 μπορεί να ήταν δεδομένη εδώ και αρκετό καιρό, αλλά η "Αστερόεσσα" έδειξε καθ όλη τη διάρκεια του τουρνουά πως είναι… το αφεντικό. Ο τελικός απέναντι στη Σερβία δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική εξέλιξη, αφού οι Αμερικανοί πήραν τη νίκη με 82-66 εκμεταλλευόμενοι το "ξέσπασμά" τους στα πρώτα λεπτά της τελευταίας περιόδου, οπότε και… ξεμάκρυναν από τους "πλάβι".

Οι νέοι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές είχαν τέσσερις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, προεξάρχοντος του Χάρελ, ο οποίος

σημείωσε 17 πόντους, ενώ από πλευράς Σερβίας ξεχώρισαν οι Νόβακ (21 πόντοι) και Μίτσιτς (13 πόντοι, 10 ασίστ).

Οι Σέρβοι ξεκίνησαν καλύτερα στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού, έχοντας μία μικρή διαφορά 3-4 πόντων χάρη στα εξαιρετικά ποσοστά τους, αλλά οι ΗΠΑ πολύ γρήγορα ανέβασαν την απόδοσή τους και πήραν τον έλεγχο του αγώνα, έχοντας εγκλωβίσει τους "πλάβι" με την καλή τους άμυνα. Η ομάδα του Μπίλι Ντόνοβαν πίεζε συνεχώς το κατέβασμα της μπάλας σε όλο το γήπεδο, κάνοντας παγίδες κι οδηγώντας τους αντιπάλους τους σε λάθη.

Μέχρι να προσαρμοστούν οι Σέρβοι στην άμυνα των Αμερικανών, η διαφορά έφτασε στη μέγιστη τιμή της (36-29) στα μέσα της δεύτερης περιόδου. Από κει και πέρα, η ομάδα του Ντέγιαν Μιγιάτοβιτς βελτίωσε την άμυνά της, προσπάθησε να τρέξει, ώστε να βρει το εύκολο καλάθι και χάρη στον εκπληκτικό Μίτσιτς, που μοίραζε σωστά το παιχνίδι (8 ασ.) κατάφεραν να κλείσουν το ημίχρονο στους δύο πόντους (40-38).

Οι Αμερικανοί, όπως ήταν φυσιολογικό κυριάρχησαν στα ριμπάουντ, έχοντας 13 έναντι 9 των αντιπάλων τους, οι Σέρβοι. Όμως. έμειναν κοντά στο σκορ στο πρώτο μέρος χάρη στις 9 ασίστ (οι 8 εξ αυτών του Μίτσιτς) που μοίρασαν, στα μόλις 6 λάθη που έκαναν παρά την πίεση των Αμερικανών (8 λάθη), αλλά και στα καλά ποσοστά τους (57% δίπ., 50% τρίπ.).

Στην επανάληψη, το ντέρμπι συνεχίστηκε για τα καλά. Κι αυτό γιατί όσο η "Αστερόεσσα" αδυνατούσε να βρει σκορ από την περιφέρεια, τόσο έκλεινε προς τη ρακέτα η άμυνα της Σερβίας. Παρόλ' αυτά, τα επιθετικά ριμπάουντ που πήραν οι παίκτες του Μπίλι Ντόνοβαν σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητά τους στο τρανζίσιον, τους κρατούσε σταθερά μπροστά στο σκορ.

Οι "πλάβι" συνέχισαν, όμως, να τους βάζουν… δύσκολα και με τον Νόβακ να "εκτελεί" από την γραμμή των τριών πόντων διατηρήθηκαν σε επαφή με το σκορ μέχρι το 30ο λεπτό (57-51) δείχνοντας πως στην τελευταία περίοδο είχαν τα φόντα να κυνηγήσουν την έκπληξη.

Επί του πρακτέου αποδείχθηκε πως τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει. Οι Αμερικάνοι "πάτησαν το γκάζι" στο πρώτο τρίλεπτο του τέταρτου δεκαλέπτου και δίνοντας θέαμα με συνεχόμενα καρφώματα, μπόρεσαν να προηγηθούν με δεκαέξι πόντους (70-54) στο 33ο λεπτό, βάζοντας ουσιαστικά τέλος στην υπόθεση "νίκη".

Έτσι κι έγινε! Οι Σέρβοι πέταξαν λευκή πετσέτα αδυνατώντας να ακολουθήσουν τον ξέφρενο ρυθμό των ΗΠΑ, με το τελικό 82-68 να επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας την υπεροχή των Αμερικανών και τη δίκαιη κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U19.

Τα δεκάλεπτα: 22-26, 38-40, 51-57, 68-82.
ΣΕΡΒΙΑ (Μιγιάτοβιτς): Ποτ, Νόβακ 21 (5), Τζόκιτς 10, Μίτσιτς 13 (1 τρίπ., 10 ασ.), Μιλουτίνοφ 7, Γιάνκοβιτς Ν. 9, Άντριτς 6 (1), Σάλιτς 2.
ΗΠΑ (Ντόνοβαν): Πέιτον 9, Σουλαϊμόν 12 (2), Ουίλιαμς - Γκος 15 (2), Σμαρτ 11, Φρέιζιερ, Ρόμπινσον, Ουίνσλοου, Γκόρντον 6, Χάρελ 17, Τόμπεϊ 2, Στόουκς 4, Όκαφορ 6.

Keywords
Τυχαία Θέματα