Σαν το παλιό καλό κρασί...

Ένα πολύ μεγάλο ατομικό ρεκόρ σημείωσε χθες ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ο οποίος έφτασε τις 9 συμμετοχές (7 με την ΤΣΣΚΑ, 2 με τον Ολυμπιακό) σε Φάιναλ Φορ, όσες έχει κι ο Φραγκίσκος Αλβέρτης. Ο Έλληνας άσσος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας κατέχει και το ρεκόρ των περισσότερων συνεχόμενων συμμετοχών σε Φάιναλ Φορ (έχει 8 μαζί με τον Χόλντεν).

Δεν είναι τυχαία η

επιλογή του στα μέσα της χρονιά από τον Ετορε Μεσίνα, ο οποίος σαφέστατα και προτίμησε την εμπειρία και την ηγετική φυσιογνωμία του Έλληνα άσσου, αφού γνωρίζει ότι αυτές οι λεπτομέρειες μπορούν να κάνουν τη διαφορά στα μεγάλα παιχνίδια.

Αν μη τι άλλο το καλύτερο τελείωμα (αν σταματήσει φέτος) για έναν από τους καλύτερους παίκτες, που έχει βγάλει η Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αν θελήσει κάποιος να σκεφτεί τα καλύτερα παιχνίδια του στη διοργάνωση, το μυαλό του θα πάει κατευθείαν σε δύο τελικούς. Το 2006 στην Πράγα και το 2007 στην Αθήνα...

Σεζόν 2002-2003: Η πρώτη συμμετοχή (Βαρκελώνη)

Έχοντας φύγει το προηγούμενο καλοκαίρι από τον αγαπημένο του Ολυμπιακό με άσχημο τρόπο, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, τον πίστεψε και τον πήρε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας μαζί με τον Νίκο Χατζηβρέττα. Η ρώσικη ομάδα ηττήθηκε στον ημιτελικό 76-71 από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα των Μποντιρόγκα Γιασικεβίτσιους, με τον Θοδωρή Παπαλουκά να έχει 2 πόντους και μία ασσίστ σε 13 λεπτά συμμετοχής.

Σεζόν 2003-2004: Το απροσπέλαστο εμπόδιο της Μακάμπι (Τελ Αβίβ)

Στη δεύτερη χρονιά του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Θοδωρής Παπαλουκάς έφτασε ξανά στο Φάιναλ Φορ του Τελ Αβίβ. Η "ρώσικη αρκούδα" χάνει για δεύτερη συνεχόμενη φορά στον ημιτελικό από την οικοδέσποινα του Φάιναλ Φορ. Η Μακάμπι επικράτησε 93-85, με τους φιλοξενούμενους να διαμαρτύρονται έντονα για την ευνοϊκή μεταχείριση της ομάδας του Ισραήλ. Ο Έλληνας πλέι μέικερ σημείωσε 6 πόντους σε 16 λεπτά, ενώ έκανε κι ένα κλέψιμο.

Σεζόν 2004-2005: Η πίεση του φαβορί (Μόσχα)

Το 2005 το Φάιναλ Φορ διεξαγόταν στο σπίτι της ΤΣΣΚΑ, η ρώσικη ομάδα ήταν αήττητη όλη τη χρονιά, παίζοντας πολύ καλό μπάσκετ υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Ίβκοβιτς, (στην τρίτη του χρονιά στη Ρωσία) κι όλοι ήταν βέβαιοι ότι θα κατακτήσει και το τρόπαιο. Το άγχος όμως κι η πίεση του ακλόνητου φαβορί λύγισε τους γηπεδούχους, οι οποίοι έχασαν σε ακόμα έναν ημιτελικό από την εκπληκτική Ταού Κεράμικα (πλέον Κάχα Λαμποράλ) των Σκόλα και Ματσιγιάουσκας με 85-78. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς σημείωσε 9 πόντους σε 13 λεπτά συμμετοχής, ενώ μοίρασε και 2 ασσίστ.

Σεζόν 2005-2006: Ο MVP κι η… ελληνική σημαία (Πράγα)

Μετά από 3 συνεχόμενα αποτυχημένα Φάιναλ Φορ, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με τον Ετορε Μεσίνα πλέον στον πάγκο της, καταφέρνει να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου κερδίζοντας στον ημιτελικό την Μπαρτσελόνα 84-75, ενώ στον τελικό επικράτησε της Μακάμπι 73-69. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς, πιο ώριμος από ποτέ, πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις, καθοδηγώντας με μαεστρία τους συμπαίκτες του.

Ο πολυτιμότερος παίκτης του Φάιναλ Φορ, στον ημιτελικό είχε 19 πόντους (7/9δ, 5/7β), 2 ασσίστ, 4 κλεψίματα κι 6 κερδισμένα φάουλ σε 29 λεπτά συμμετοχής, ενώ στον τελικό έκανε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του με 18 πόντους (3/4δ, 2/4τρ, 6/8β), 7 ασσίστ, 2 ασσίστ κι 6 κερδισμένα φάουλ. Έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας η σκηνή με τον Παπαλουκά στο βάθρο, τυλιγμένο με την ελληνική σημαία, να σηκώνει το τρόπαιο, εικόνα, που πέρασε από την τηλεόραση στα σπίτια όλου του κόσμου.

Σεζόν 2006-2007: Η καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του (Αθήνα)

Η Ελλάδα κι ο Παναθηναϊκός φιλοξενούσαν το Φάιναλ Φορ κι οι "πράσινοι" ήταν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Ο τελικός ήταν ένα από τα συγκλονιστικότερα παιχνίδια της Ευρωλίγκα, με τις δύο ομάδες και τους Ομπράντοβιτς, Μεσίνα να δίνουν μαθήματα καλού μπάσκετ και τακτικής. Η ελληνική ομάδα κατέκτησε το τρόπαιο, κερδίζοντας 93-91.

Η μονομαχία των δύο κορυφαίων Ελλήνων (εκείνη τη στιγμή), Δημήτρη Διαμαντίδη και Θοδωρή Παπαλουκά, όχι μόνο στο παρκέ αλλά και στην ψηφοφορία για τον καλύτερο, ήταν μεγάλη. Νικητής στο παρκέ αναδείχθηκε ο Διαμαντίδης, όμως η παρουσία του Παπαλουκά σε εκείνο τον τελικό έχει μείνει ως μία από τις καλύτερες της καριέρας του. Ο Έλληνας άσσος είχε 23 πόντους (9/10δ, 5/6β), 8 ασσίστ και 5 κερδισμένα φάουλ σε 35 λεπτά συμμετοχής.

Για να φτάσει στον τελικό, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας απέκλεισε τη Μάλαγα του Κώστα Βασιλειάδη με 62-50, με τον Θοδωρή Παπαλουκά να έχει 11 πόντους (3/4δ, 1/1τρ, 2/3β), 7 ριμπάουντ, 4 ασσίστ, 5 κλεψίματα και 2 κερδισμένα φάουλ σε31 λεπτά αγώνα.

Σεζόν 2007-2008: Το δεύτερο τρόπαιο (Μαδρίτη)

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και κατέκτησε το δεύτερο τρόπαιό της τα τελευταία χρόνια, κερδίζοντας στον ημιτελικό την Ταού 83-79 και τη Μακάμπι στον μεγάλο τελικό 91-77. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς στον ημιτελικό είχε 10 πόντους σε 25 λεπτά συμμετοχής, ενώ στον τελικό σημείωσε 12 πόντους και μοίρασε 4 ασσίστ σε 24 λεπτά αγώνα.

Σεζόν 2008-2009: Η επιστροφή του Ολυμπιακού στην ελίτ (Βερολίνο)

Εκείνη τη χρονιά, οι Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος έφεραν έναν από τους κορυφαίους Ευρωπαίους παίκτες στο λιμάνι με σκοπό ο Ολυμπιακός να επιστρέψει στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Όπως έχει πει κι ο Πίνι Γκέρσον σε μία συνέντευξή του "όταν θέλεις να φτάσεις στην κορυφή, παίρνεις τους κορυφαίους, αυτούς έχουν περπατήσει και ξέρουν το δρόμο".

Οι "ερυθρόλευκοι" έφτασαν στο Φάιναλ Φορ μετά από 13 χρόνια, αλλά ηττήθηκαν (84-82) στον ημιτελικό από τον μετέπειτα πρωταθλητή Ευρώπης κι αιώνιο αντίπαλο, Παναθηναϊκό. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς ήταν πολύ καλός και λίγο έλλειψε στο τέλος να γυρίσει το παιχνίδι υπέρ της ομάδας του, ο Μπουρούσης όμως αστόχησε στο τελευταίο σουτ κι ο Παναθηναϊκός πήρε τη μεγάλη πρόκριση. Ο δίμετρος πλέι μέικερ του Ολυμπιακού είχε 9 πόντους και 5 ασσίστ σε 34 λεπτά αγώνα.

Σεζόν 2009-2010: Η χαμένη ευκαιρία (Παρίσι)

Δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή του Ολυμπιακού σε Φάιναλ Φορ κι όγδοη συνεχόμενη για τον Θοδωρή Παπαλουκά. Στη μνήμη όλων έμεινε το καλάθι του Τσίλντρες στο τέλος του δεύτερου ημιτελικού κόντρα στην Παρτιζάν, αλλά κι η πολύ κακή εμφάνιση στον τελικό, στον οποίο οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν… μπήκαν ποτέ. Ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ο οποίος ήταν καλός και στους δύο αγώνες, στον ημιτελικό (83-80) είχε 10 πόντους, 5 ασσίστ και 3 κλεψίματα, ενώ στον τελικό (86-68), κόντρα στην Μπαρτσελόνα, σημείωσε 12 πόντους και μοίρασε 3 ασσίστ.

Ήταν η μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού (το πήρε πέρσι τελικά) να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης, αλλά και του Θοδωρή Παπαλουκά να πάρει ένα πολύ μεγάλο τρόπαιο με την αγαπημένη του ομάδα, κάτι που τελικά απ ότι φαίνεται θα είναι και το μεγάλο του... παράπονο από μία τεράστια καριέρα!

Keywords
Τυχαία Θέματα