Σε τροχιά πρόκρισης

Πάει και ο πρώτος γύρος, λοιπόν, της 2ης φάσης της Ευρωλίγκας. Και κάνουμε τον απολογισμό για τις δύο ελληνικές ομάδες, που με την πρώτη ματιά είναι θετικός απόλυτα για τον ΠΑΟ, αλλά και για τον Ολυμπιακό, παρά την γκέλα στο ΣΕΦ με τη Σιένα. Άλλωστε δεν περιμέναμε και θαύματα, αλλά ούτε και χάθηκε και κάτι. Το αντίθετο, μάλιστα.

Πάμε να τα δούμε, ξεκινώντας από τον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό:

Όπως έχω ξαναπεί, και μετά την ήττα από τη Σιένα, και πιο πριν, θα έχουμε πολλά θρίλερ. Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που στη μέρα της κερδίζει παντού, όπως λέγαμε και σήμερα στη στοιχηματική μας ανάλυση, και στην κακή της χάνει και θεωρητικά εύκολα ματς. Όπως έκανε την γκέλα με τη Σιένα, μπορεί να κάνει 3-4 μεγάλα διπλά και έχει ήδη δύο τέτοια με Μακάμπι και Χίμκι.

Σε ματς με ερωτηματικό στο μπλοκάκι. Ήθελε ένα στα δύο. Πήρε και τα δύο και ρεφάρισε το σοκ με τους Ιταλούς. Δεν έχει, βέβαια, περιθώρια για άλλη γκέλα εντός και πρέπει να προσέξει. Οι ήττες από Μπαρτσελόνα και Κάχα ήταν λογικές.

Πλέον ο Ολυμπιακός θέλει νίκες εντός και να πάρει τη Σιένα και την Μπεσίκτας εκτός. Και έχει και τη Φενέρ, που θα τη βρει εκτός, αλλά αδιάφορη στην προτελευταία αγωνιστική. Αυτό σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός, ο καλός Ολυμπιακός, μπορεί να κάνει και 7/7 στον δεύτερο γύρο και να πάει στη 2η θέση περίπατο.

Ο καλός Ολυμπιακός, όμως. Όχι ο κακός. Γι' αυτό βασικά ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει παίκτη δίπλα στον Σπανούλη, που έχει επιβάρυνση χωρίς την τρομερή δουλειά του Μάντζαρη, που δεν φαινόταν και που βλέπουμε πως οι κοντοί στην περιφέρεια του αντιπάλου απόντος του Μάντζαρη φαντάζουν σούπερ σταρ. Και ο Ολυμπιακός θέλει πάλι να βρει τη διάρκειά του.

Σαφώς αν ενθουσιαστεί από την σημερινή νίκη κάηκε... Απαγορεύεται στον Ολυμπιακό και ο ενθουσιασμός, αλλά και η απογοήτευση σε έναν πονηρό και ανατρεπτικό όμιλο.

Αγωνιστικά, ο Ολυμπιακός πήρε το ματς με τη Χίμκι με... μαγκιά. Και επειδή περίμενε υπομονετικά το κακό διάστημα της Χίμκι, που όπως είχαμε πει είναι σοφτ και έχει διακυμάνσεις μεγάλες για τέτοιο επίπεδο μέσα στο παιχνίδι της. Πάντως, ο Ολυμπιακός -και δη ο Μπαρτζώκας- πρέπει να διαχειρίζεται καλύτερα τα ματς στο τέλος, καθώς δείχνει να τα αντιμετωπίζει τα τελευταία λεπτά σαν να βρίσκεται στο πρώτο ημίχρονο.

Ο Σπανούλης έβαλε το μεγάλο σουτ, αλλά ο Ολυμπιακός βασικά έπαιξε σαν Ολυμπιακός στο -12 και καθάρισε με το εκρηκτικό του διάστημα στο 35' (68-62, 70-76 με ένα 14-2). Σαφώς, όμως, δεν αγνοεί το πρόβλημα στο ριμπάουντ (έχασε πολλά), το πρόβλημα στην περιφερειακή άμυνα, με τη Χίμκι να έχει 16 ασίστ στο πρώτο μέρος και τον Πλάνινιτς (τον περιόρισε ο Λο στο τέλος με την εμπειρία, αλλά και με την κούραση του Κροάτη) να κάνει όργια.

Επίσης, ο Ολυμπιακός έφαγε πολλούς πόντους (υπερβολικά πολλούς) στο ζωγραφιστό. Κέρδισε και με τον Πρίντεζη ντεφορμέ και τον Περπέρογλου άστοχο, αλλά αυτός είναι ο φετινός Ολυμπιακός, που βρίσκει ανά παιχνίδι πρωταγωνιστή, όπως και πέρυσι. Και κρατάμε και την ηγετική εμφάνιση του Σλούκα, που έδειξε πάλι... αυγά, με το θράσος του.

Δικαιούται κακές εμφανίσεις

Ο Παναθηναϊκός διασύρθηκε στη Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ. Σε ένα ματς που ήταν πολύ κακός σε όλα τα επίπεδα και προβλημάτισε. Και δεν είναι δικαιολογία ότι άδειασε από την κατάκτηση του Κυπέλλου. Δηλαδή, αν έπαιζε π.χ. στο Μπάμπεργκ και έχανε, και έχανε και την πρόκριση, τί θα λέγαμε;

Πάντως, σαφώς ήταν εντός προγράμματος η ήττα, το να χάνει με 3 ή με 20π δεν έχει καμία μεγάλη σημασία και ο ΠΑΟ δικαιούται και κακές εμφανίσεις. Ξεχνάει, λοιπόν, το ματς της Μόσχας, που δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο για την πορεία της ομάδας.

Ο Παναθηναϊκός, βεβαίως, περιμένει και τις εξελίξεις στην υπόθεση Φώτση, που αν έρθει θα είναι μεγάλη κίνηση. Υπέρβαση κανονική, καθώς ο ΠΑΟ πάσχει στο 4αρι και ειδικά στα "κοψίματα" της ρακέτας, όπως λέμε. Ταιριάζει απόλυτα και με τον Σόφο. Και γενικά ο Φώτσης δεν θέλει και χρόνο προσαρμογής και παραμένει από τα κορυφαία 4αρια στην Ευρώπη σε άμυνα και επίθεση. Αλλάζει επίπεδο μαζί του ο Παναθηναϊκός και αλλάζει τις παρούσες ισορροπίες και στην Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό. Αναμένουμε όμως.

Αγωνιστικά στον 1ο γύρο της 2ης φάσης ο ΠΑΟ παίρνει πολύ καλό βαθμό. Οι εμφανίσεις του είναι σχετικά μέτριες, αλλά παίζει εξαιρετική άμυνα, παίρνει ματς που πρέπει να πάρει και περιμένει βελτίωση στην επίθεση που του κοστίζει.

Έχει πάρει ματς που θα μπορούσε να χάσει από μόνος του, αφού έχασε διαφορές στο ΟΑΚΑ (Ζαλγκίρις, Ρεάλ, Μπάμπεργκ, Μάλαγα), αλλά θα μπορούσε να πάρει και το ντέρμπι με τη Ρεάλ, που το έχασε μόνος στο τέλος και να είναι... καβάλα στο άλογο της πρόκρισης. Θα μπορούσε κοινώς να είναι και τέλεια, αλλά και χειρότερα. Σαφώς καλά είναι.

Κρατάμε ότι θέλει βελτίωση στην επίθεση. Αγωνιστικά, ότι είχε στο μπλοκάκι το έχει πετύχει. Πήρε αγχωτικά τα ματς εντός, πάλεψε το δύσκολο ματς και το είχε υπό έλεγχο με τη Ρεάλ, αλλά το έχασε μόνος με... αυτοκτονία. Εκτός πήρε το στοχευμένο ματς (Άλμπα) και σχετικά εύκολα και έχασε αμαχητί και εύκολα τα εκτός προγράμματος με Εφές και ΤΣΣΚΑ.

Με βάση την εξέλιξη του γκρουπ, ο ΠΑΟ πρέπει να κερδίσει στο ΟΑΚΑ Εφές, Άλμπα και να πάει στις 6 νίκες. Και να κερδίσει εκτός την Μπάμπεργκ, που θα τη βρει προτελευταία αγωνιστική. Άρα 7 νίκες. Τα ματς κλειδιά είναι Ζαλγκίρις και Μάλαγα εκτός και ΤΣΣΚΑ μέσα. Έχει και μια ήττα στη Μαδρίτη. Άρα αν πάρει ένα ματς σε Κάουνας ή Μάλαγα, που είναι και ανταγωνιστές πρόκρισης πάει στις 8. Και φινάλε περιμένει αδιάφορη λογικά ΤΣΣΚΑ εντός σε καυτό ΟΑΚΑ για την πρόκριση.

Ο Παναθηναϊκός, πάντως, δεν μπορεί -όπως φαίνεται- να κυνηγά την 3η θέση, που θα του έδινε την ευκαιρία να αποφεύγει την Μπαρτσελόνα. Μπορεί ο καλός ΠΑΟ να πάρει ένα διπλό σε Κάουνας, ή Μάλαγα. Η Ζαλγκίρις έχει οικονομικά προβλήματα και αν κερδίσει στην έδρα της τους "πράσινους", μετά -βάσει προγράμματος- πάει στις 6 νίκες (αλλά με ισοβαθμία με τον ΠΑΟ) και περιμένει να χτυπήσει Ρεάλ και Εφές μέσα. Και έχει και την Μάλαγα εκτός.

Αν κάνει δύο νίκες και πάλι ο ΠΑΟ μπορεί να περιμένει την νίκη με την ΤΣΣΚΑ εντός στο φινάλε. Συνεπώς αν ο ΠΑΟ περάσει από το Κάουνας ή τη Μάλαγα καθαρίζει. Καθώς οι Ισπανοί έχουν 3 νίκες και μέσα ΠΑΟ, Ζαλγκίρις, ΤΣΣΚΑ και Άλμπα και άρα στην καλή περίπτωση πάνε στις 6. Εκτός έχουν Μπάμπεργκ, Ρεάλ και Εφές. Συνεπώς άντε 7 νίκες.

Άρα ο ΠΑΟ και με δύο ήττες σε Μάλαγα και Κάουνας αν κρατήσει το +5 με τη Μάλαγα μπορεί να περάσει και με 8 νίκες . Άλλωστε παίζει ρόλο και η τύχη, αφού κάλλιστα ο ΠΑΟ θα μπορούσε από την Πέμπτη να είναι σχεδόν προκριμένος, αν δεν κέρδιζαν με τρίποντα στο τέλος εκτός Ζαλγκίρις και Μάλαγα.

Συνολικός απολογισμός Ευρωλίγκας

Αρέσει το νέο στιλ και τα ματς της Παρασκευής. Βλέπουμε ανατροπές και εκπλήξεις και λείπουν οι ομάδες φόβητρο, αν και οι μεγάλοι εύκολα ή δύσκολα προχωράνε. Θα έχουμε, πάντως, και άλλες ανατροπές, αλλά μην ξεχνάμε ότι όλα αλλάζουν σε ένα γύρο, καθώς και σε ομίλους των 6 αγώνων είχαμε τον ουραγό χωρίς νίκη να βγαίνει και πρώτος στη συνέχεια!

Α' ΟΜΙΛΟΣ: Για τον ΠΑΟ τα είπαμε. Η Ρεάλ εντυπωσιάζει, αν και λίγο σοφτ όταν έχει πίεση, αλλά ίσως παίζει το καλύτερο μπάσκετ προς το παρόν στην Ευρώπη και έχει καπαρώσει λογικά θέση στη δυάδα. Η Εφές είναι ασταθής, αλλά πήρε τα ντέρμπι στην έδρα της και δείχνει με το ατομικό ταλέντο ότι μπορεί ακόμα και δυάδα.

Εκεί όπου θα δώσει μάχη η ΤΣΣΚΑ, που έχει την γκέλα με τη Μάλαγα εντός, αφού δεν παίζει την άμυνα που θέλει ο Μεσίνα. Αν αυτού όμως πάιζει τρομερά στην επίθεση με το ταλέντο των Ουίμς και Τεόντοσιτς, αλλά και πάλι για "αρκούδα" και δη του Μεσίνα δείχνει σοφτ.

Η Ζαλγκίρις ήταν άτυχη σε πολλά ματς στον πόντο, αλλά είναι δουλεμένη και σοβαρή ομάδα και μπορεί να κερδίσει οπουδήποτε, αρκεί να μην έχει οικονομικά θέματα, που ήδη βγήκαν στην επιφάνεια.

Η Μάλαγα αν δεν είχε το μπαμ στη Μόσχα θα είχε αλλάξει μάλλον και προπονητή. Αλλά είναι και τυχερή όπως ήταν και στο Βερολίνο με την Άλμπα, που αν έχανε θα είχε αποχαιρετήσει. Μαχητικές Άλμπα και Μπάμπεργκ και είναι μην σου κάτσει η κακή μέρα εκεί και κάνεις την ήττα εκτός προγράμματος

Β' ΟΜΙΛΟΣ: Είπαμε εξ αρχής για τον Ολυμπιακό και ότι ο όμιλος είναι φωτιά. Και θα έχουμε μεγάλες εξελίξεις και ανατροπές και εκπλήξεις. Η Μπαρτσελόνα χωρίς να τρομάζει δείχνει να έχει καθαρίσει την 1η θέση με την εμπειρία της βασικά. Μετά όλα είναι ανοιχτά. Ακόμα και αν κέρδισε η Σιένα την Κάχα είναι ο δεύτερος γύρος πονηρός. Οι ιταλοί πάντως έχουν και το διπλό στο ΣΕΦ και εντυπωσιάζουν, αλλά παραμένουν χειρότεροι από πέρυσι και μπορεί να σκάσει ξαφνικά ντεφορμάρισμα.

Η Χίμκι είναι καλή, αλλά και σοφτ, και το είδαμε. Η Κάχα Λαμποράλ καλή με την αλλαγή προπονητή, αλλά δεν τρομάζει επίσης. Η Μακάμπι με εσωτερικά θέματα απογοητεύει και κούνησε μαντήλι. Η Φενέρ είναι η μεγάλη απογοήτευση, αλλά αν συνέλθει μπορεί με την ατομική ποιότητα που έχει να το παλέψει ακόμα και για πρόκριση. Απογοήτευση η Μπεσίκτας χωρίς να είναι τόσο κακή όσο δείχνει το μηδέν της.

Keywords
Τυχαία Θέματα