Τελικοί στα… (κίτρινα) σχοινιά!

Ο Όσκαρ Ουάιλντ διαπίστωσε κάποτε πως "ο τρόπος των παράδοξων είναι ο τρόπος της αλήθειας. Για να ελέγξουμε την πραγματικότητα πρέπει να την δούμε σε ένα τεντωμένο σχοινί. Όταν οι αλήθειες γίνουν ακροβάτες, μπορούμε να τις κρίνουμε". Ακούγεται βαθυστόχαστο, αλλά μήπως ταιριάζει στην περίπτωση των φετινών Τελικών του ΝΒΑ;

Αφενός γιατί η σειρά ανάμεσα στο Μαϊάμι και το Σαν Αντόνιο έχει γεμίσει παράδοξα και αφετέρου διότι ο τίτλος

και το δαχτυλίδι είναι πάνω σε ένα τεντωμένο (κίτρινο) σχοινί και μετά τη νίκη των Χιτ τα ξημερώματα της Τετάρτης (19/6) για το 3-3, θα κριθεί σε ένα κατά τα φαινόμενα 7ο επικό ματς, τα ξημερώματα της Παρασκευής (21/6).

Αν δεν έχετε παρακολουθήσει τον αγώνα, τον οποίο ο ΛεΜπρον Τζέιμς (32π.-10ριμπ.-11ασ.) αποκάλεσε τον "σπουδαιότερο στον οποίο έχω παίξει"(!), προφανώς θα απορήσατε με την επιμονή στον… χρωματισμό της λέξης "σχοινιά". Το κίτρινο, ωστόσο, πέρα από τα αγωνιστικά ζητήματα του παιχνιδιού, άλλαξε τη ροή των πραγμάτων, όταν οι πρωταθλητές Χιτ έδειξαν να ετοιμάζονται να αποχωριστούν το περσινό "στέμμα" τους. Με το σκορ στο 94-92 για τους Σπερς, στα 20,1'' για το τέλος, ο Τιμ Ντάνκαν πήγε για την επαναφορά, αλλά παραλίγο να σκοντάψει στους θεατές και στο περιβόητο κίτρινο σχοινί.

Ήταν εκείνο που οι υπεύθυνοι ετοίμαζαν σε περίπτωση που το Σαν Αντόνιο νικήσει και κατακτήσει τον τίτλο μέσα στη Φλόριντα. Είναι αυτό που "αφύπνισε" το ολοκληρωτικά το κοινό και εκείνο για το οποίο ο γκαρντ των φιλοξενούμενων, Γκάρι Νιλ, παραδέχθηκε μετά το φινάλε και την ήττα της ομάδας του πως "σαφώς και είδα το σχοινί. Νομίζω πως όλοι είδαν το σχοινί". Σαν να έλεγε ότι σε εκείνο το σημείο τα "Σπιρούνια" πίστεψαν πως όλα είχαν τελειώσει. Μονάχα που οι Χιτ είχαν άλλη άποψη. Για την ακρίβεια, αρχικά οι ίδιοι οι Σπερς είχαν άλλη άποψη…

Η επαναφορά οδήγησε τη μπάλα στον Καουάι Λέοναρντ (κατά την ταπεινή μου γνώμη τον MVP των Σπερς στην σειρά), που αστόχησε στην πρώτη βολή και μετά το 95-92, το Μαϊάμι έστειλε το ματς στην παράταση με το μεγάλο τρίποντο του Ρέι Άλεν! Για να φτάσουμε όμως εκεί, οι δύο φιλόδοξοι φιναλίστ αποφάσισαν να υποδυθούν τον ρόλο του… αυτόχειρα πρωταθλητή. Διότι ενίοτε δεν φτάνει να κερδίσει ένας αντίπαλος το ματς, αλλά χρειάζεται να το χάσει και ο άλλος. Και για να μην νομίζει κανείς πως με αυτό το σχόλιο υποτιμώ την σπουδαία επικράτηση των Χιτ, σε ένα εκπληκτικό παιχνίδι, το ίδιο θα έγραφα ακόμη κι αν οι Σπερς είχαν νικήσει και κατακτήσει τον τίτλο.

Το Σαν Αντόνιο "σπατάλησε" δις διψήφιες διαφορές. Η δεύτερη, μάλιστα, μετά το 75-62 στο 35', που πάντως με το "ξύπνημα" του ΛεΜπρον έγινε προς το τέλος της 4ης περιόδου πλεονέκτημα και προβάδισμα για το Μαϊάμι. Στο σημείο που ο σταρ των γηπεδούχων είχε σκοράρει 13π. στο 4ο δωδεκάλεπτο (ενώ είχε 14 στα τρία προηγούμενα, με μόλις 3/12 σουτ), ωστόσο, έχασε δύο φορές στην άμυνα τον Τόνι Πάρκερ, που με 5 διαδοχικούς πόντους (τρίποντο και λέι-απ) διαμόρφωσε το 91-89.

Ενώ δύο λάθη του ΛεΜπρον στα τελευταία 42'' έφεραν τους Σπερς στο +5 (με 94-89), με 3/4 βολές του Τζινόμπιλι, στα 28''. Κι ενώ τα κίτρινα σχοινιά τοποθετούνταν, ώστε να μην εισέλθει κόσμος στο παρκέ, ενόψει της (τότε σχεδόν βέβαιης) απονομής, ο Τζέιμς "μίλησε" πάλι. Με τρίποντο μείωσε 92-94 και μετά τη 1/2 βολές του Λέοναρντ, η ομάδα του έφτασε στην παράταση με το σουτ του Άλεν από τα 7,25μ., στα 5,2''.

Τα δύο τρίποντα των Χιτ προήλθαν από δύο ισάριθμα επιθετικά ριμπάουντ των Χιτ (ένα… χαστούκι του Ουέιντ και ένα "σκουπίδι" του Μπος), τη στιγμή που ο κόουτς των Σπερς Γκρεγκ Πόποβιτς, είχε αφήσει στον πάγκο τον καλύτερο ψηλό του, Τιμ Ντάνκαν (εκτός από τους 30π. του, είχε και 17ριμπ.), ώστε να ματσάρει καλύτερα τους σουτέρ του Μαϊάμι, που κυνηγούσε την ανατροπή. Επιλογή λογική τη δεδομένη στιγμή (αρχικά με το +5 και στη συνέχεια με το +3), που όμως αποδείχθηκε καθοριστική στην εξέλιξη του ματς.

Τα παράδοξα των Τελικών δεν περιορίζονται σε αυτό το "μία σου και μία μου" των αντιπάλων, καθώς κανένας δεν έχει νικήσει δύο σερί παιχνίδια. Οι Χιτ πήραν μεν από τον Ρέι Άλεν αυτό για το οποίο τον πλήρωσαν με 3εκατ.δολ. και τον δελέασαν να αφήσει τους Σέλτικς, κοινώς το μεγάλο τρίποντο που ενδεχομένως αλλάξει την ιστορία των Τελικών. Αλλά κατάφεραν να πάρουν τη νίκη χάρη σε ένα ακόμη παράδοξο.

Ο χειρότερος αμυντικός της 5αδας τους (της κλασικής, με τον Χάσλεμ και όχι αυτής των 2 τελευταίων Τελικών, με τον αργό Μίλερ), ο Κρις Μπος, επέμεινε να… παίζει "ρολόι" με σουτάκια από τα 5-6μ., αλλά μετά το καθοριστικό επιθετικό ριμπάουντ του, είχε και αμυντική συνεισφορά. Με μία τάπα στον Πάρκερ, με σκορ 101-100 και άλλη μία στο τρίποντο απελπισίας του Γκριν για την ισοφάριση, στην εκπνοή του έξτρα πενταλέπτου!

Για το Σαν Αντόνιο, το πρώτο παράδοξο ήταν το… "νεανικό" πρώτο ημίχρονο του Ντάνκαν (25 από τους 30π. του), η νέα καταπληκτική άμυνα του Μπορίς Ντιό στον ΛεΜπρον, παρά τα χρονάκια του και τα περιττά κιλά, τα 8 λάθη (αρνητικό ρεκόρ καριέρας) του Μανού Τζινόμπιλι και η χαμένη βολή του Λέοναρντ. Ο 21χρονος φόργουορντ πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τους 22π. του, τα 11ριμπ. και την σπουδαία άμυνα στον Τζέιμς, αστοχώντας σε 1 βολή στα 19''. Αφού μπορεί να έχει 64,4% στα Playoffs από τη "γραμμή της φιλανθρωπίας", ωστόσο είναι παίκτης του 82,5% στην φετινή κανονική περίοδο και στους Τελικούς είχε 9/11…

Τα παραπάνω "παράδοξα" σαφώς και δεν υποτιμούν τη δουλειά των δύο προπονητών. Μπορεί ο κόουτς Πόποβιτς να ατύχησε με την απουσία του Ντάνκαν στα δύο χαμένα ριμπάουντ, όμως παρέταξε και πάλι μία ομάδα προσηλωμένη ως το 47:32. Ενώ ο τεχνικός των Χιτ, Έρικ Σποέλστρα, που αλήθεια είναι ότι δεν φαίνεται να έχει μεγάλη παρέμβαση στο παιχνίδι της "Big-3" του, είδε τις δικές του επιλογές να δικαιώνονται. Πρώτα απ’ όλα γιατί δεν άφησε τον Ντάνι Γκριν να σουτάρει ανενόχλητος (από τα 25/38τριπ. των πρώτων 5 αγώνων, είχε στον 6ο μόλις 1/5), παρότι η άμυνα των παικτών του στο pick-‘n-roll των Σπερς ήταν κάκιστη ως το 46'.

Ενώ ο προπονητής των πρωταθλητών, που στηρίχτηκε τόσο στους Ουέιντ και Μπος στο 2-2 στο Τέξας, απέσυρε τους δύο σταρ του και "γύρισε" το ματς στην 4η περίοδο με μία απρόσμενη 5αδα, με τους ΛεΜπρον, Άντερσεν, Τσάλμερς, Άλεν και Μίλερ. Μάλιστα, επέμεινε στην χρησιμοποίηση του τελευταίου στην βασική 5αδα (σκόραρε τρίποντο μέχρι και με… ένα παπούτσι!), αν και χάνει σε ύψος, όγκο, ταχύτητα και περιστροφές στη άμυνα, αλλά κερδίζει σε σουτ και απειλή, αφού ο "Ποπ" έχει δώσει ρητή εντολή να μην αφήνει κανένας παίκτης του τον Μίλερ για να δώσει βοήθειες σε νταμπλ-τιμ.

Ο Μίλερ, πάντως, έχασε το παπούτσι του και πέρυσι…

Κάπως έτσι, ο ΛεΜπρον βρήκε χώρους στο 4ο δωδεκάλεπτο, καθώς ξεκίνησε με 6/7 σουτ (τα 5 λέι-απ!) και έφτανε ως το καλάθι σε ένας εναντίον ενός. Ο Τζέιμς, αν και έχασε την κορδέλα του κεφαλιού του στις αρχές της 4ης περιόδου, με το δεύτερο τριπλ-νταμπλ του στην σειρά, έγινε μόλις ο 4ος παίκτης με +30π.-+10ριμπ.-+10ασ. σε Τελικούς ΝΒΑ, μετά τους Τσαρλς Μπάρκλεϊ (Σανς-1993), Τζέρι Ουέστ (Λέικερς-1969) και Τζέιμς Ουόρθι (Λέικερς-1988) και με τον τελευταίο οι δύο μόνοι που έχουν νικήσει στο ματς που είχαν τούτη την επίδοση!

Πλέον οι Τελικοί οδηγούνται σε 7ο παιχνίδι για 18η φορά στην ιστορία τους, ενώ στις προηγούμενες οι 14 γηπεδούχοι κατόρθωσαν να φτάσουν στον τίτλο. Μοναδικές ομάδες που κατέκτησαν το δαχτυλίδι σε 7ο ματς εκτός έδρας ήταν δις οι Σέλτικς (1969 στο Λ.Α. και 1974 στο Μιλγουόκι) και οι Μπούλετς (1978 στο Σιάτλ) και στους 5 τελευταίους 7ους Τελικούς επικράτησαν οι γηπεδούχοι (1984-Σέλτικς επί Λέικερς, 1988-Λέικερς επί Πίστονς, 1994-Ρόκετς επί Νικς, 2005-Σπερς επί Πίστονς και 2010-Λέικερς επί Σέλτικς).

Παρόλα αυτά, το Μαϊάμι έχει και στατιστικά δύσκολη αποστολή, αφού στο σύστημα "2-3-2" των Τελικών (από το 1985), μόλις 3 ομάδες κατέκτησαν τον τίτλο νικώντας και τα δύο τελευταία ματς στην έδρα τους, "επιστρέφοντας" από το 2-3 (1988-Λέικερς επί Πίστονς, 1994-Ρόκετς επί Νικς και 2010-Λέικερς επί Σέλτικς)…

Υ.Γ.: Όσο κι αν στο διαδίκτυο στην Ελλάδα άρχισαν οι "μουρμούρες" για πιθανό φάουλ των Χιτ στους Πάρκερ και Τζινόμπιλι, στις τελευταίες φάσεις σε κανονική διάρκεια και παράταση, ή για την φάση του ΛεΜπρον με τον Γκριν, προφανώς… καμία ομάδα δεν θα βγάλει ανακοίνωση!

Υ.Γ.2: Ο κόουτς Πόποβιτς, που στην Ελλάδα θέλουμε να επαναλαμβάνουμε πως "παίζει ευρωπαϊκό μπάσκετ", μάλλον για να γινόμαστε… μέρος του κατορθώματός του, απάντησε ορθά κοφτά σε ερώτηση Ιταλού δημοσιογράφου στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ήττα της ομάδας, για την απόφασή του να μην κάνει φάουλ στο Μαϊάμι, έχοντας προβάδισμα 3 πόντων και πριν το τρίποντο του Άλεν. "Εδώ δεν γίνεται όπως στην Ιταλία ή την Ευρώπη. Εδώ δεν κάνουμε φάουλ"! Σεβασμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα