Το μυστικό της… Βιβλίας Χώρας!

Κανονικά θα έπρεπε να θεωρείται αγωνιστικό θαύμα το ότι μια ομάδα, που αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική την περίοδο 2007-08, κατάφερε να υποτάξει τον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό και μερικές εβδομάδες αργότερα κόντεψε να θέσει νοκ άουτ τον νταμπλούχο Ελλάδος Παναθηναϊκό, αλλά η τύχη της γύρισε την πλάτη!

Στην περίπτωση, όμως, του ΚΑΟΔ τίποτε δεν γίνεται στην τύχη και αυτό δεν κρύβει ίχνος υπερβολής.

Το Basketblog.gr ανοίγει τον φάκελο «Καλαθοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Δράμας» φωτίζοντας άγνωστα στοιχεία και γεγονότα, που όχι μόνο προκαλούν θετικότατες εντυπώσεις, αλλά θα έπρεπε να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες Καλαθοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες, ίσως και για άλλες εταιρείες γενικότερα…

Πώς, λοιπόν, μια μικρή ομάδα της Α1 κατάφερε να κοιτάξει στα μάτια τους «αιώνιους» και κόντεψε να κερδίσει αμφότερους στο παρκέ; Όπως σε κάθε επιτυχημένο αθλητικό «project», έτσι και ο ΚΑΟΔ οφείλει την ύπαρξη και την εύρυθμη λειτουργία του στον επιχειρηματία Βασίλη Τσακτσαρλή, οινολόγο στο επάγγελμα και ιδιοκτήτη της ΚΑΕ.

Είναι ο άνθρωπος, που, μαζί με τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου, εγκατέστησε στις πλαγιές του Παγγαίου ΄Ορους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, έναν αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας το 1998, όπου παράγεται ο ποιοτικός και πολύ γνωστός οίνος «Κτήμα Βιβλία Χώρα». Και τι σχέση έχει ο Τσακτσαρλής με το μπάσκετ; Αγάπη! Παθολογική αγάπη, σε σημείο να παρακολουθεί αγώνες της Γ’ Εθνικής, κάθε φορά που ο ΚΑΟΔ δεν αγωνίζεται στην έδρα του και ο ίδιος δεν μπορεί λόγω υποχρεώσεων να τον ακολουθήσει μακριά από τη Δράμα.

Ο ιδιοκτήτης του ΚΑΟΔ έχει μια… περίεργη ιδιαιτερότητα, που αν το καλοσκεφτεί κανείς, «χαλάει» την πιάτσα στην Α1, η οποία δεν είναι τόσο αστραφτερή όπως η βιτρίνα, που δημιουργούν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Ο τύπος πληρώνει κάθε 1η του μηνός και θεωρείται μανιακός ως προς τη νομιμότητα και τη διαφάνεια. Ερευνώντας το προφίλ του, μάθαμε ότι όχι απλώς διαθέτει φορολογική ενημερότητα, αλλά φορολογικό πιστοποιητικό. Τι σημαίνει αυτό; Κάθε χρόνο επισκέπτονται τις εταιρείες του ορκωτοί λογιστές, οι οποίοι είναι… υπόλογοι σε περίπτωση που το ΣΔΟΕ εντοπίσει τυχόν παρατυπίες!

Ας δούμε ορισμένα οικονομικά δεδομένα του φετινού ΚΑΟΔ. Το αγωνιστικό μπάτζετ στοιχίζει 200.000 ευρώ, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός (φόροι, λειτουργικά έξοδα, ταξίδια κλπ) αγγίζει τις 700.000 ευρώ. Από αυτά, ο ΟΠΑΠ διασφαλίζει τις 250.000 ευρώ, η Nova τις 110.000, ενώ από τις πωλήσεις των εισιτηρίων στο κλειστό «Δ. Κραχτίδης» (1.600 θέσεις, που έχουν γεμίσει ασφυκτικά μόνο στα… ντέρμπι με το Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό) και τις κάρτες διαρκείας θα εξασφαλιστούν περίπου 100.000-120.000 ευρώ και άλλες 60.000 ευρώ θα δοθούν από τους χορηγούς. Ο βασικότερος αυτή τη στιγμή είναι ο δραμινός εφοπλιστής Μιχάλης Μποδούρογλου, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Allseas Marine S.A.», που διαφημίζεται στη φανέλα της ομάδας.

Η διοικητική φερεγγυότητα και σταθερότητα παρέχει τα εχέγγυα για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας, η οποία, από τη στιγμή που εδρεύει σε μια πόλη της επαρχίας, όπου δεν υπάρχει μεγάλη πίεση για το αποτέλεσμα δια μέσω και των ΜΜΕ, όπου οι παίκτες είναι πληρωμένοι, νιώθουν ασφάλεια και ζουν μακριά από τη ζούγκλα της Αθήνας, είναι λογικό αυτή η ηρεμία να βγαίνει και στο παρκέ. Ο ΚΑΟΔ, ο οποίος στη θέση του προέδρου έχει έναν άνθρωπο του μπάσκετ, τον Αριστείδη Ιωαννίδη, που αποτελεί εμβληματική φιγούρα για τον σύλλογο, έχει και ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό. Στα τρία χρόνια της συνεχούς παρουσίας του στην Α1, οι συνθήκες που περιγράψαμε έχουν βοηθήσει αρκετούς παίκτες να ανεβάζουν την αξία των μετοχών τους στο ελληνικό μπάσκετ.

Ποιους να πρωτοθυμηθούμε; Τον Γιάννη Αθηναίου, ο οποίος θα έμενε εκτός δωδεκάδας και παραχωρήθηκε δανεικός από τον Πανιώνιο στον ΚΑΟΔ; Τον Κώστα Χαραλαμπίδη, που αναδείχθηκε τρίτος σκόρερ στην Α1; Τον Γκι-Μαρκ Μισέλ, που δεν είχε δώσει ούτε ένα ματς σε επαγγελματική ομάδα; Τον Κέβιν Πάλμερ, που αναδείχθηκε πρώτος στο σύστημα αξιολόγησης σε ολόκληρη την Α1;

Για να φτάσουμε στους φετινούς ξένους, οι οποίοι έβγαλαν νοκ άουτ κοτζάμ Ολυμπιακό και κόντεψαν να ξεπαστρέψουν και τον Παναθηναϊκό χάνοντας το ματς από ατυχία. Ποιες είναι οι αμοιβές τους; Ενδεικτικά αναφέρουμε για να έχουμε μια εικόνα: Λάζερικ Τζόουνς 33.000 ευρώ, Εντιν Μπάβτσιστς 33.000 ευρώ, Τζέι Κόβαν Μπράουν 15.000 ευρώ, Νίκολα Μάρκοπβιτς 14.000. Βέβαια, οι περισσότεροι έχουν σπουδαίο (εκπαιδευτικό) background, που συνήθως παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και σφυρηλάτηση του χαρακτήρα. Ο Μπράουν είναι απόφοιτος του Τέξας, ο Τζόουνς του UCLA, ο Τζούλιαν Βον του Τζόρτζτάουν! Όλα παίζουν τον ρόλο τους…

Σημαντικό ρόλο, φυσικά, παίζει και ο προπονητής. Ο Νέναντ Μάρκοβιτς, τον οποίο προσφάτως ζήτησε ο Αρης, είναι αρκετά υποτιμημένος στα όρια του παρεξηγημένου κόουτς, ωστόσο παίκτες και συνεργάτες επιβεβαιώνουν ότι είναι υπέρμαχος της λεπτομέρειας, της σκληρής προπόνησης και των αρχών ειδικά στην άμυνα. Στο επιθετικό κομμάτι δεν θεωρείται αυθεντία, ενώ τον τελευταίο καιρό παρέχει ελεύθερο πεδίο δράσης στους Αμερικανούς Μπράουν και Τζόουνς, ώστε να αναλαμβάνουν περισσότερες προωτοβουλίες.

Στα αξιοσημείωτα του ΚΑΟΔ υπάρχουν κάποια ακόμη αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά ζητήματα. Ο δωδέκατος παίκτης είναι ο 15χρονος Γιάννης Κολοβής, ενώ ο 19χρονος Διαμαντής Σλαφτσάκης, με 18’20’’ κατά μέσον όρο στο παρκέ, αναμένεται να εξασφαλίσει στην ομάδα της Δράμας το έπαθλο των 30.000 ευρώ που απονέμεται στις πέντε ομάδες με τους καλύτερους παίκτες κάτω των 22 ετών. Οσο για την ατμόσφαιρα στο κλειστό «Δ. Κραχτίδης»; Είναι μια από τις ελάχιστες ΚΑΕ που δεν έχουν τιμωρηθεί έστω με… πρόστιμο, εξ ου και το βραβείο ήθους στην κλήρωση της περυσινής σεζόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα