Το πνεύμα... ήττας (;) του Τζόρνταν

Ο Νίκος Γκάλης έλεγε πως "δεν μου αρέσει να χάνω ούτε στο τάβλι"! Και το εννοούσε. Ο Μάικλ Τζόρνταν, από την άλλη, έγραψε μέχρι και βιβλίο (κυρίως με μνημειώδεις ατάκες του) με τίτλο "I Can't Accept Not Trying: Jordan On The Pursuit Of Excellence" (="Δεν ανέχομαι την έλλειψη προσπάθειας: Ο Τζόρνταν για την επιδίωξη της υπεροχής"). Μονάχα που ενώ μέσα στο παρκέ το επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο, στα γραφεία του ΝΒΑ

φαίνεται πως δεν έχει τις ίδιες αντοχές.

Ο άλλοτε σταρ των Σικάγο Μπουλς, 6 φορές πρωταθλητής και κατά πολλούς ο κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών, δείχνει κουρασμένος από την ενασχόλησή του με την διοίκηση της Σάρλοτ. Για την ακρίβεια, δείχνει περισσότερο απογοητευμένος. Και στις Η.Π.Α. ήδη θεωρούν πως οι τελευταίες ενέργειές του διαψεύδουν την δήλωσή του, που υπήρξε έμπνευση για το παραπάνω βιβλίο, η οποία ανέφερε πως "μπορώ να αποδεχτώ την αποτυχία. Αλλά δεν δέχομαι την έλλειψη προσπάθειας"…

Κάτι που φαίνεται να κάνει πλέον, αφού πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να παραδίδει άτυπα τα ηνία της Σάρλοτ στον τζένεραλ μάνατζερ, Ριτς Τσο, τον οποίο προσέλαβε τον Ιούνιο του 2010.

Σαν παίκτης ο Μάικλ Τζόρνταν έγινε υπόδειγμα σκληρής δουλειάς, που συνδυασμένης με το ταλέντο του και το πνεύμα νικητή που επέδειξε, τον οδήγησαν στην κορυφή. Ωστόσο, σαν παράγοντας έχει να εξιστορεί κυρίως ήττες.

Αρχικά έγινε (διορισμένος) πρόεδρος στην Ουάσινγκτον. Όμως αφού έπαιξε και για μία διετία (2001-2003) στους Ουίζαρντς, αποφάσισε στην δεύτερη προσπάθειά του σαν "αφεντικό" να γίνει πραγματικό αφεντικό.

Το 2010 αγόρασε από τον Μπομπ Τζόνσον το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών των Μπόμπκατς, ομάδας που εδρεύει στην Σάρλοτ, όπου ο "Air" πέρασε τα κολεγιακά του χρόνια (με το Νορθ Καρολάινα), ώστε να μην λογοδοτεί σε κανέναν. Και εκτός του ποσού των 175εκατ.δολ. που ξόδεψε για να γίνει ιδιοκτήτης, πλήρωσε επιπλέον από την τσέπη του, λόγω των υπέρογκων δαπανών του οργανισμού.

Αλλά η τακτική του να μην εμφανίζεται συχνά στις δημόσιες εκδηλώσεις της ομάδας, ανάγκασε συχνά τους άλλοτε συνεργάτες ή υπαλλήλους του (Σαμ Βίνσεντ, Λάρι Μπράουν) να του ζητούν περισσότερη προσήλωση… Ο ίδιος έλεγε στο περιβάλλον του πως δεν θέλει να αγχώνει τους παίκτες, λόγω του "βάρους" του ονόματός του. Όμως η κερκίδα δεν βλέπει έτσι τα πράγματα. Ο Τύπος και οι οπαδοί "ησυχάζουν" με νίκες και ακούστηκαν μέχρι και αποδοκιμασίες.

Όπως ακριβώς έγινε και στις 16 του περασμένου Απρίλη, στον τελευταίο αγώνα της κανονικής περιόδου, όπου οριστικοποιήθηκε ότι οι Μπόμπκατς "πέτυχαν" να καταρρίψουν το χειρότερο ρεκόρ του ΝΒΑ. Οι "Γάτες" έμειναν στο 7-59 και με ποσοστό 10,6% άφησαν πίσω τους το 9-73 της Φιλαδέλφεια, από το 1973!

Αμέσως μετά το φινάλε του ματς με την Νέα Υόρκη (ήττα με 84-104), η εξέδρα άρχισε να αποδοκιμάζει τον Τζόρνταν, που σε αντίθεση με την συνηθισμένη θέση του δίπλα στον πάγκο, εκείνο το βράδυ επέλεξε να παρακολουθήσει τον αγώνα από το προσωπικό του booth. Αναγκάζοντας τον γκαρντ των Νικς, Μπαρόν Ντέιβις, να πα

Keywords
Τυχαία Θέματα