Βουλιάξαμε!

Το φετινό καλοκαίρι δεν είναι αυτό που λέμε "αξιομνημόνευτο" για τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα. Βαριές ήττες, αποκλεισμοί από Ευρωμπάσκετ και Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά και πολλά άλλα αρνητικά -ως επί το πλείστον- στοιχεία συνθέτουν το φετινό "γαλανόλευκο" παζλ.

Η

αρχή στο… ξεδίπλωμα του κουβαριού δεν θα μπορούσε παρά να γίνει με το κάζο της Εθνικής μας ομάδα Ανδρών στο Προολυμπιακό τουρνουά του Καράκας. Εκεί, όπου η ομάδα του Ηλία Ζούρου ξεκίνησε έχοντας τα… λευκά στη σκακιέρα της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και, εν τέλει, κατέληξε να αποτελεί… κομπάρσο. Η ήττα από την Νιγηρία με 80-79 στα προημιτελικά του Προολυμπιακού "έφραξε" τον δρόμο προς το Λονδίνο και μαζί προς την διεκδίκηση ενός ακόμα μεταλλίου.

Από την πλευρά της η Εθνική Γυναικών έδειξε να ξεπερνά σε ικανοποιητικό βαθμό τις απουσίες βασικών παικτριών της (Εβίνα Μάλτση, Στέλλα Καλτσίδου) και με τον Αλέκο Δάγλα να διαδέχεται τον Κώστα Μίσσα, έχασε την πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ του 2013 για… ένα σουτ. Ένα τρίποντο χρειαζόταν προκειμένου να ισοφαρίσει την διαφορά της εκτός έδρας ήττας της από την Λετονία και να πάρει το εισιτήριο για το Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας.

Ας πάμε, όμως, τώρα και στις "μικρές" εθνικές, εκεί όπου μόλις μία (Εθνική Νέων Ανδρών) κατάφερε να μπει στην οκτάδα του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος που συμμετείχε.

Η αποστολή της Εθνικής Νέων Ανδρών ξεκίνησε για την Σλοβενία και το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα γεμάτη όνειρα και φιλοδοξίες για διάκριση. Η πρόκριση στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης ήρθε με συνοπτικές διαδικασίες (νίκη επί Ουκρανίας με 89-86 και Εσθονίας με 91-69), αλλά για να πάρει το εισιτήριο για τα προημιτελικά χρειάστηκε να ξεπεράσει τις τρεις συνεχόμενες ήττες που υπέστη από Ρωσία (64-66), Γερμανία (68-90) και Σερβία (69-86), επικρατώντας της Γαλλίας στον "τελικό" της δεύτερης φάσης με 72-55.

Η κατάληψη της 8ης θέσης αφήνει γλυκόπικρη γεύση στα μέλη της ελληνικής αποστολής αφού οι βαριές ήττες από Γερμανία (90-68), Σερβία (86-69), Λιθουανία (79-43) και Σλοβενία (80-61) άφησαν ένα… μελανό σημείο στην πορεία της.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την Εθνική Παίδων. Το συγκρότημα του Μάνου Μανουσέλη διέθετε δύο από τα πιο "καυτά" ονόματα της Ευρώπης (Δημήτρης Σταμάτης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος), αλλά τελική της κατάταξη (9η θέση) δεν ήταν εφάμιλλη. Σε αρκετά παιχνίδια παρουσίαζε έλλειψη επιθετικών λύσεων και στόφας νικητή, κάτι που καταδεικνύεται και από τη χαμηλή της παραγωγικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα σε τέσσερα από τα οκτώ παιχνίδια που έδωσε δεν κατάφερε να σκοράρει περισσότερους από 60 πόντους (59 με Γαλλία, 53 με Σερβία, 47 με Γερμανία, 56 με Λιθουανία).

Κάνοντας… στροφή στις "μικρές" εθνικές των γυναικείων τμημάτων, η παραμονή στην πρώτη κατηγορία του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος έφερε την ικανοποίηση. Είναι δεδομένο πως το γυναικείο επίπεδο στο ελληνικό μπάσκετ δεν βρίσκεται (δυστυχώς) στα ίδια υψηλά στάνταρ με το ανδρικό.

Έτσι, η 10η και η 11η θέση που κατέλαβαν η Εθνική Κορασίδ

Keywords
Τυχαία Θέματα