17 Νοέμβρη – Πολυτεχνείο: Σε ποιον ανήκει η κεφαλή που αφήνουν λουλούδια στην επέτειο;

07:32 17/11/2023 - Πηγή: NewsIt

17 Νοέμβρη. Είναι η μέρα που το Πολυτεχνείο βρίσκεται στη σκέψη των περισσοτέρων, με χιλιάδες κόσμου να συρρέει στον περίβολό του για να τιμήσει τους αγωνιστές της εξέγερσης του 1973 και όσους έχασαν τη ζωή τους μέσα και έξω από τον προαύλιο χώρο, καταθέτοντας στεφάνι στη μνήμη τους σε μια μεγάλη κεφαλή που βρίσκεται στον χώρο.

Σε ποιον, όμως, ανήκει αυτή; Ποιος είναι ο άνθρωπος τον οποίο αναπαριστά και τι σχέση έχει με το Πολυτεχνείο; Η απάντηση είναι η εξής: Δεν έχει καμία σχέση.

Μπορεί να ακούγεται παράξενο,

περίεργο ή ό,τι άλλο θέλει ο καθένας, αλλά έτσι είναι.

Κάθε χρόνο, στις 17 Νοέμβρη, χιλιάδες κόσμος πάει στο Πολυτεχνείο και αφήνει λουλούδια και στεφάνια σε μια μεγάλη αγαλμάτινη κεφαλή που δεν έχει καμία σχέση με τον χώρο. Και αφού δόθηκε η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, πάμε και στο επόμενο: Ποιον αναπαριστά αυτή η μεγάλη κεφαλή;

Η απάντηση είναι η εξής: Τον καθηγητή πανεπιστημίου Νίκο Σβορώνο. Και κάπου εδώ αρχίζει η ιστορία…

Το συγκεκριμένο γλυπτό είναι έργο του Μέμου Μακρή, ο οποίος σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση στα χρόνια της κατοχής, πήγε στο Παρίσι μετά το τέλος του πολέμου για να συνεχίσει τις σπουδές του, απελάθηκε από τη Γαλλία το 1950 επειδή πολιτικά ανήκε στην Αριστερά, πήγε για κάποια χρόνια στην Ουγγαρία και τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα.

Εδώ, το 1964 τού αφαιρέθηκε η ελληνική υπηκοότητα, την οποία ξαναπήρε το 1975 μετά τη Μεταπολίτευση. Αυτός, λοιπόν, είναι ο άνθρωπος που έφτιαξε αυτό το μπρούτζινο κεφάλι με τα χαρακτηριστικά του Νίκου Σβορώνου, τον οποίο είχε γνωρίσει στη Γαλλία.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

 

To άρθρο 17 Νοέμβρη – Πολυτεχνείο: Σε ποιον ανήκει η κεφαλή που αφήνουν λουλούδια στην επέτειο; δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα