Handelsblatt: Γιατί οι επενδυτές χρειάζονται υπομονή όταν επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

05:31 31/12/2023 - Πηγή: NewsIt

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία παγκοσμίως. Οι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν από τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, αλλά θα πρέπει να έχουν κατά νου ορισμένους παράγοντες, επισημαίνει δημοσίευμα της Handelsblatt.

Σύμφωνα με τον Mατίας Πιανόφσκι (Mathias Pianowski), επικεφαλής του τμήματος έρευνας για τη βιωσιμότητα στην εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων Ökoworld, το ενδιαφέρον των

επενδυτών έχει μέχρι στιγμής επικεντρωθεί σε κλάδους που έχει ήδη προβλεφθεί ότι θα τελειώσουν. «Οι βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων επωφελούνται περισσότερο από ποτέ – χάρη στην τέλεια οργανωμένη άσκηση πίεσης και την ακλόνητη υποστήριξη των βιομηχανικών και αναδυόμενων χωρών με αυξανόμενη δίψα για ενέργεια», λέει. Αυτό ταιριάζει με την εικόνα των χρηματιστηρίων φέτος, αν και η αιολική και η ηλιακή ενέργεια (ΑΠΕ) παρουσιάζουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως.

Το γεγονός ότι οι καθαρές μορφές ενέργειας θα διαδραματίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία στο μέλλον δεν αποτελεί εγγύηση για καλές επιδόσεις στο χρηματιστήριο, λέει ο Μαρκ Κιέβιτς (Marc Kiewitz), επικεφαλής των γερμανικών αγορών του χρηματιστή Activtrades Europe. «Αντιθέτως πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες όπως η Exxon Mobil, η Chevron και η Shell έχουν κερδίσει θαυμάσια τα τελευταία χρόνια».

Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες στον τομέα της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας δέχονται πιέσεις: η αύξηση του κόστους έχει ασκήσει πίεση στα περιθώρια κέρδους, ενώ η απότομη αύξηση των επιτοκίων καθιστά επίσης πολλά έργα ακριβότερα.

«Η επιβεβαίωση του τριπλασιασμού του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 είναι μια αναγκαία ώθηση για τις καθαρές τεχνολογίες και τις πράσινες πρώτες ύλες», λέει ο Λόιντ Μακάλιστερ (Lloyd McAllister), επικεφαλής του τμήματος βιώσιμων επενδύσεων του οίκου κεφαλαίων Carmignac με έδρα το Παρίσι.

Αναφέρεται στο αποτέλεσμα της τελευταίας διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι.

«Ωστόσο, ο πληθωρισμός του κόστους στην αλυσίδα εφοδιασμού που έχουμε δει τα τελευταία δύο χρόνια σημαίνει ότι το θετικό κλίμα θα υλοποιηθεί μόνο εάν οι επενδυτές που ρισκάρουν τα κεφάλαιά τους λάβουν δίκαιες αποδόσεις».

Αν έχει κανείς αντοχή και θέλει να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχει διάφορες επιλογές:

Η μία είναι οι επενδύσεις και τα αποταμιευτικά σχέδια σε χαμηλού κόστους χρηματιστηριακά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF). Αυτό επιτρέπει στους επενδυτές να επωφεληθούν από τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τι συνηγορεί υπέρ των σχεδίων αποταμίευσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών είναι τυπικές για τις νέες βιομηχανίες. Αυτές οι διακυμάνσεις έχουν θετικό αποτέλεσμα όταν οι τιμές αυξάνονται μακροπρόθεσμα. Συνεπώς, οι επενδυτές αγοράζουν περισσότερα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων όταν οι τιμές είναι χαμηλές και λιγότερα όταν οι τιμές είναι υψηλές. Συμπεριφέρονται επομένως αντικυκλικά.

Το Invesco Global Clean Energy  θα μπορούσε να αποτελέσει μια επιλογή για όσους επιθυμούν να επενδύσουν ευρέως στην ενεργειακή μετάβαση. Επενδύει σε εταιρείες που ασχολούνται με καινοτόμες τεχνολογίες σχετικά με τη χρήση και την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Το αμοιβαίο κεφάλαιο καλύπτει ολόκληρο τον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής απόδοσης. Οι μεγαλύτερες μετοχές του χαρτοφυλακίου περιλαμβάνουν την κορεατική εταιρεία Ecopro BM, η οποία προμηθεύει υλικά για την παραγωγή μπαταριών, και την εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών CS Wind.

Ένας τρόπος επένδυσης στο υδρογόνο είναι το L&G Hydrogen Economy. Καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του τομέα του υδρογόνου. Το συγκεντρωτικό χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 28 εταιρείες.

Το ETF βασίζεται σε έρευνα της Global Data, η οποία αναλύει τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα με 100 εμπειρογνώμονες. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει εταιρείες όπως η κατασκευάστρια εταιρεία κυψελών καυσίμου Fuelcell Energy και η παραγωγός φυσικού αερίου Linde.

Επένδυση στην ηλιακή ενέργεια

Η φετινή χρονιά δεν ήταν καλή για τον τομέα της ηλιακής ενέργειας: μετά την έκρηξη των προηγούμενων ετών, οι τιμές των μετοχών κατέρρευσαν. Αυτό οφειλόταν στις ανησυχίες ότι τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών θα μπορούσαν να μειωθούν.

Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο ήταν ακόμη εξαιρετικό: με παραγωγή 6,1 γιγαβάτ, εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ περισσότερα νέα ηλιακά συστήματα από ποτέ άλλοτε. Με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν επίσης να προωθήσουν μαζικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αν θέλει κανείς να επενδύσει στις προοπτικές της ηλιακής ενέργειας, θα βρεί επίσης κατάλληλα ETF. Για παράδειγμα, το Global X Solar, το οποίο παρακολουθεί τον δείκτη Solactive Solar Index, προσφέρει μια επένδυση στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Το αμοιβαίο κεφάλαιο του δείκτη προσφέρει πρόσβαση σε εταιρείες από όλο τον κόσμο που ασχολούνται με την ηλιακή ενέργεια. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μετοχές όπως η εταιρεία κατασκευής ηλιακών μονάδων First Solar και η εταιρεία ενεργειακής τεχνολογίας Enphase Energy.

Ο Μάρσελ Χούμπερ (Marcel Huber), διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Blackpoint Asset Management, είναι πεπεισμένος ότι, ακόμη και αν οι επιδόσεις των μετοχών του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι απογοητευτικές, οι προοπτικές παραμένουν άθικτες. «Πολλές εταιρείες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να προσβλέπουν σε ένα ρόδινο μέλλον», λέει. «Αλλά και οι εταιρείες που καθιστούν την παραγωγή και τη χρήση της ενέργειας πιο αποτελεσματική θα μπορέσουν να επωφεληθούν».

To άρθρο Handelsblatt: Γιατί οι επενδυτές χρειάζονται υπομονή όταν επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Handelsblatt,