Kαύσιμα: Μεγαλώνουν οι καταναλωτικές προσδοκίες για γιορτές με χαμηλότερες τιμές

06:30 13/12/2023 - Πηγή: NewsIt

Μεγαλώνουν οι προσδοκίες των καταναλωτών ότι μπορεί να κάνουν γιορτές με χαμηλότερες τιμές καυσίμων, μετά την νέα μεγάλη βουτιά που σημείωσαν χθες οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αλλά και τις πρώτες άξιες λόγου μειώσεις στην αντλία που βλέπουμε από την Δευτέρα, στα αστικά κέντρα σε πρώτη φάση.

Όμως και οι άλλες μορφές ενέργειας, όπως για παράδειγμα με τις τιμές στο φυσικό αέριο και το ρεύμα είναι σε πτωτική τροχιά, με τους καταναλωτές,

αλλά και την κυβέρνηση να εύχονται η τάση αυτή να διατηρηθεί όσο το δυνατό περισσότερο, ειδικά την περίοδο αυτή που έχουμε μπροστά μας, τόσο την περίοδο των εορτών, όσο και τον χειμώνα.

Χθες η αιτία πτώσης και μάλιστα μεγάλης, στα χαμηλά 5μήνου για το πετρέλαιο, στις διεθνείς αγορές, ήταν οι ενδείξεις που υπάρχουν ότι η προσφορά ποσοτήτων «μαύρου χρυσού» αυξάνει, κυρίως από τις εξαγωγές της Ρωσίας δια θαλάσσης, ενώ την ίδια στιγμή η ζήτηση δείχνει να συρρικνώνεται.

Όπως αναφέρει το Bloomberg «το πετρέλαιο υποχώρησε, πλησιάζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, εν μέσω περισσότερων ενδείξεων ισχυρών προμηθειών».

Μέσα σε αυτό το μάλλον ζοφερό κλίμα για τους πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, η τιμή του Brent κατέγραψε σημαντικές απώλειες άνω του 4% και βρέθηκε ενδοσυνεδριακά κάτω και από τα 73 δολάρια το βαρέλι, ενώ έχει σημειώσει χαμηλό 12μήνου στα 70,03 δολάρια. Ανάλογη η εικόνα και για το αμερικάνικο αργό.

Όπως αναφέραμε, οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για την πλεονάζουσα προσφορά την ίδια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιβραδύνει σημαντικά το 2024, πλήττοντας καίρια τη ζήτηση. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αρνητικό σερί

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πετρέλαιο έχει καταγράψει το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί απωλειών από το 2018, ενώ έχει χάσει σχεδόν 20% της τιμής του από τα υψηλά που είχε βρεθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι προβλέψεις για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης το επόμενο έτος κρατούν στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της ζήτησης. Η Fitch Ratings στην έκθεση Global Economic Outlook (GEO) που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα προειδοποιεί ότι το 2024 η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδύνει στο 2,1% από την ανοδικά αναθεωρημένη πρόβλεψη για το 2023 στο 2,9%.

Μειωμένες οι τιμές στην αντλία

Από την προηγούμενη Δευτέρα οι πρώτες άξιες λόγου μειώσεις των καυσίμων ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σε πρατήριο της Αττικής (Β.Α. προάστεια) η τιμή στις 18 Νοεμβρίου ήταν 1,817 ευρώ το λίτρο και σήμερα είναι στα 1,748 ευρώ το λίτρο, μία μείωση της τάξεως των 7 λεπτών το λίτρο.

Στο ίδιο πρατήριο στις 17 Νοεμβρίου η τιμή ήταν στο 1,625 ευρώ το λίτρο και σήμερα πωλείται 1,548 ευρώ το λίτρο, μείωση δηλαδή σχεδόν 8 λεπτά το λίτρο.

Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης εκεί οι μειώσεις δεν έχουν φανεί ακόμη στην αγορά, λόγω ότι δεν έχει κάνει ακόμη ισχυρό κρύο και οι ποσότητες που παραγγέλνονται είναι ακόμη περιορισμένες.

Τέλος σε πτωτική πορεία βρίσκεται και το φυσικό αέριο που χθες διαμορφώθηκε στα 34,86 ευρώ η MWh, σημειώνοντας πτώση 3,48%, ενώ κάμψη κατέγραψε και η χονδρική τιμή του ρεύματος στα 108,85 ευρώ η MWh έχοντας πτώση 13,10%.

To άρθρο Kαύσιμα: Μεγαλώνουν οι καταναλωτικές προσδοκίες για γιορτές με χαμηλότερες τιμές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Kαύσιμα, Μεγαλώνουν,Kafsima, megalonoun