Lockdown: Η δύσκολη «εξίσωση» της Αττικής καθυστερεί το άνοιγμα στο λιανεμπόριο

07:05 27/2/2021 - Πηγή: NewsIt

Κόντρα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να ανοίξει την 1η ή τις… πρώτες ημέρες του Μαρτίου το λιανεμπόριο, στέκεται η πανδημία του κορονοϊού.

Η αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία και τις μεταλλάξεις του ιού, φρενάρουν κάθε σχεδιασμό και κρατούν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους σε επαγρύπνηση.

Η… «αισιόδοξη» εκτίμηση είναι ότι ως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν ομαλοποιηθεί σημαντικά οι κρίσιμοι δείκτες, ανοίγοντας το δρόμο για να ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα στις 8 Μαρτίου, με αυστηρούς όρους λειτουργίας.

Η εκτίμηση όμως

που κυριαρχεί είναι ότι θα χρειαστεί 1 ακόμη εβδομάδα, δηλαδή ως τις 15 Μαρτίου, για να ξεκινήσουν να ανοίγουν σταδιακά δραστηριότητες.

Οι ειδικοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός πως το lockdown εφαρμόζεται εδώ και 2,5 εβδομάδες στην Αττική, δεν παρατηρήθηκε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου. Πιθανότατα, εκτιμούν, η διασπορά του ιού στην κοινότητα να ήταν μεγαλύτερη ή να μη βοήθησε ο χειμωνιάτικος καιρός. Επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας και η επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών που στην επικράτεια είναι περισσότερα από 1.000.

Η επιδημιολογική εικόνα σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας με το κυλιόμενο μέσο των 7 ημερών να ανέρχεται σε 1.500 νέα κρούσματα ανά ημέρα.

Αύξηση εμφάνισε και ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια που υπολογίζεται στα 12.000 κρούσματα. Η διασπορά του ιού εμφανίζει αυξητική τάση στις 56 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Σημαντική αύξηση παρατηρείται στον Πειραιά όπου υπάρχουν περισσότερα από 1.100 ενεργά κρούσματα, αλλά και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών με περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα.

Σταθεροποίηση με μία μικρή αύξηση των νέων κρουσμάτων εμφανίζουν οι υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, με τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών να είναι σημαντικά επιβαρυμένη περιοχή.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών αυξήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε με 260 συνανθρώπους μας να εισάγονται στο νοσοκομείο καθημερινά, ενώ υπολογίζονται περισσότεροι από 2.500 ασθενείς σήμερα στην επικράτεια που νοσηλεύονται. Η πληρότητα των Μ.Ε.Θ.covid υπολογίζεται στο 88%.

To άρθρο Lockdown: Η δύσκολη «εξίσωση» της Αττικής καθυστερεί το άνοιγμα στο λιανεμπόριο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα