Truong My Lan: Από πωλήτρια καλλυντικών σε πάγκο, μεγιστάνας του real estate

18:07 11/4/2024 - Πηγή: NewsIt

Η 67χρονη μεγιστάνας Truong My Lan, επικεφαλής του ομίλου ανάπτυξης ακινήτων Van Thinh Phat, καταδικάστηκε την Πέμπτη (11.04.2024) σε θάνατο για τη μεγαλύτερη υπόθεση οικονομικής απάτης στο Βιετνάμ.

Πρόκειται για μία σπάνια ετυμηγορία καθώς είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες στο Βιετνάμ που καταδικάστηκε σε θάνατο για οικονομικό έγκλημα, όπως αναφέρει το BBC

Η δίκη της ξεκίνησε στις 5 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Η 67χρονη Truong My Lan, πρόεδρος του ομίλου Van Thinh Phat, συνελήφθη

το 2022 και της απαγγέλθηκαν βαριές κατηγορίες, όπως δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων και παραβίαση των κανόνων τραπεζικού δανεισμού.

Κατηγορήθηκε για απάτη ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων – σχεδόν το 3% του ΑΕΠ της χώρας το 2022.

Ειδικότερα, μέσα σε διάρκεια 11 ετών, υπεξαίρεσε το ποσό μαμούθ από την τράπεζα Stock Commercial Bank (SCB), την οποία ήλεγχε ουσιαστικά μέσω δεκάδων πληρεξουσίων.

«Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», είπε ένα μέλος της οικογένειας στο Reuters, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Πριν από την ετυμηγορία είχε πει ότι ο Lan θα ασκούσε έφεση κατά της ποινής.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της Νοτιοανατολικής Ασίας. Από τις αρχές του 2018 και μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, όταν το κράτος διέσωσε την SCB έπειτα από εκροή καταθέσεων, η Lan ιδιοποιήθηκε μεγάλα ποσά, κανονίζοντας παράνομα δάνεια προς εικονικές εταιρίες, ανέφεραν οι ανακριτές.

Κατηγορούμενοι στη δίκη ήταν επίσης πρώην αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας του Βιετνάμ, πρώην μέλη της κυβέρνησης καθώς και στελέχη της εμπλεκόμενης τράπεζας.

Ο εισαγγελέας ζήτησε την ποινή του θανάτου μόνο για την Truong My Lan, που θεωρείτο ως ο εγκέφαλος της επιχείρησης.

Από πωλήτρια σε πάγκο, αυτοδημιούργητη μεγιστάνας του real estate

Η Lan πουλούσε καλλυντικά με την μητέρα της, σε υπαίθριους πάγκους. Το 1992 μαζί με την οικογένειά της ίδρυσαν την εταιρεία «Van Thinh Phat» την ίδια χρονιά που παντρεύτηκε.

Με τα χρόνια η «VTP» μεγάλωσε και έγινε μια από τις πλουσιότερες εταιρείες ακινήτων του Βιετνάμ, με πολυτελή κτίρια κατοικιών, γραφεία, ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα.

Σήμερα η εταιρεία συνδέεται με μερικά από τα πιο πολύτιμα ακίνητα του Χο Τσι Μινχ στο κέντρο της πόλης, όπως το μέγαρο 39 ορόφων Times Square Saigon, το Windsor Plaza Hotel πέντε αστέρων, το κτίριο γραφείων Capital Place 37 ορόφων και το ξενοδοχείο Sherwood Residence πέντε αστέρων όπου η Lan έζησε μέχρι τη σύλληψή της.

Η Lan γνώρισε τον σύζυγό της, επενδυτή από το Χονγκ Κονγκ, Eric Chu Nap-kee, το 1992.

Έχουν δύο κόρες.

Πληροφορίες από AP, CNN

 

To άρθρο Truong My Lan: Από πωλήτρια καλλυντικών σε πάγκο, μεγιστάνας του real estate δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Truong My Lan,