Vitra Design Museum: Έκθεση – «ματιά» στις μητροπόλεις του αραβόφωνου κόσμου

12:21 27/10/2023 - Πηγή: NewsIt

Μια «ματιά» στις μητροπόλεις του αραβόφωνου κόσμου και στις προκλήσεις που θέτει το αντίξοο κλίμα της περιοχής ρίχνει έκθεση που φιλοξενεί το Vitra Design Museum της Γερμανίας η «Hot Cities: Lessons from Arab Architecture».

Η στο Vitra Design Museum της Γερμανίας προβάλλει το πώς αρχιτέκτονες συνδυάζουν τοπικά παραδοσιακά αρχιτεκτονικά ύψη με σύγχρονες τεχνολογίες για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές προκλήσεις. Με επιμέλεια από τους Ahmed και Rashid bin

Shabib, η έκθεση παρουσιάζει επίσης πολεοδομικές περιπτωσιολογικές μελέτες που προσφέρουν δυνατότητα εμβάθυνσης σε ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή· πρόκειται για μια διεύρυνση της οικολογικής έρευνας των δύο επιμελητών, η οποία τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας του 2021.

Η έκθεση επιζητά να δημιουργήσει ένα λεξικό αραβικής αρχιτεκτονικής μέσα από τον φακό της κλιματικής προσαρμογής και των αισθητικών επιλογών που προκύπτουν στην καθημερινότητα. Ταυτοχρόνως, είναι και μια πρόσκληση να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με το μέλλον και τη συλλογιστική περί βιωσιμότητας, αντλώντας διαχρονικά μαθήματα από το παρελθόν.

Διερευνώντας τις αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές προσεγγίσεις στον αραβόφωνο κόσμο για τη διαχείριση της υπερβολικής ζέστης, παρουσιάζονται παραδείγματα από είκοσι πόλεις τα οποία καλύπτουν διάφορες χρονικές περιόδους και αρχιτεκτονικά ύφη, από παλαιά έως σύγχρονα και από παραδοσιακά μέχρι μεταμοντέρνα. Η έκθεση εξετάζει το θέμα με τρεις τρόπους: αρχιτεκτονικά μοντέλα που απεικονίζουν την πολύπλοκη σχέση αισθητικών επιλογών και κλιματικής προσαρμογής· βιβλιοθήκη αρχιτεκτονικού λεξιλόγιου ειδικά για κάθε μία από τις είκοσι πόλεις· συμπόσιο όπου αρχιτέκτονες και ακαδημαϊκοί συγκεντρώνονται και μοιράζονται τις ειδικές γνώσεις που έχουν για το θέμα.

Η έκθεση «Hot Cities: Lessons from Arab Architecture» ολοκληρώνεται στις 5 Νοεμβρίου.

To άρθρο Vitra Design Museum: Έκθεση – «ματιά» στις μητροπόλεις του αραβόφωνου κόσμου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα