Αμπελάκια Λάρισας: Εκεί όπου συνέβη κάτι μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο

06:31 8/2/2024 - Πηγή: NewsIt

Τα Αμπελάκια Λάρισας βρίσκονται στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών. Είναι χτισμένα στη βορειοδυτική πλαγιά του όρους Όσσα, στα 384 μέτρα υψόμετρο. Φημίζονται για αρκετά, δημιουργώντας προσδοκίες για ένα ταξίδι στη Θεσσαλία.

Τα εντυπωσιακά αρχοντικά είναι ένα από αυτά. Εκεί ιδρύθηκε ο πρώτος αγροτικός συνεταιρισμός του κόσμου, το 1778.

Πόλος έλξης είναι και οι ταβέρνες, δεν είναι λίγοι αυτοί που σχεδιάζουν να φάνε εκεί ενώ διαμένουν σε άλλα σημεία της ευρύτερη περιοχής.

Τα Αμπελάκια πήραν την ονομασία τους στα μέσα του 14ου αιώνα. Ο οικισμός λέγεται

πως οφείλει το όνομά του στα αμπέλια της περιοχής, με τους κατοίκους να ασχολούνται εκείνα τα χρόνια με την αμπελουργία.

Το μοναδικό και ξεχωριστό που συνέβη στα Αμπελάκια, και δεν γίνεται κάποια υπερβολή στους χαρακτηρισμούς, ήταν η δημιουργία του πρώτου αγροτικού συνεταιρισμού στον κόσμο!

Την «Κοινή Συντροφία», όπως ήταν ο τίτλος της. Μια πρωτοποριακή κίνηση που έγινε το 1778 και η φήμη του χωριού ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα, φτάνοντας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ένας σημαντικός παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη στα Αμπελάκια ήταν πως επί τουρκοκρατίας το χωριό δεν κατοικούνταν από Τούρκους. Με αυτόν τον τρόπο οι κάτοικοί του είχαν καταφέρει να διατηρήσουν κάποια σημαντικά προνόμια.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

To άρθρο Αμπελάκια Λάρισας: Εκεί όπου συνέβη κάτι μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα