Αυτά είναι τα ξεχωριστά μαγιάτικα στεφάνια που φτιάχνονται μόνο στη Μύκονο μετά από δουλειά 10 ημερών

09:46 1/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Η Μύκονος λέει «καλό μήνα» σε ντόπιους και τουρίστες, με τα πιο ξεχωριστά μαγιάτικα στεφάνια. Χάρμα οφθαλμών κεντρίζουν τα βλέμματα μικρών και μεγάλων, για ακόμα μία χρονιά…

Τα μαγιάτικα στεφάνια συμβολίζουν την αναγέννηση της φύσης με την άνοιξη, γεγονός που θέλουν οι άνθρωποι να φέρουν και στα σπίτια τους. Η Μύκονος έχει τη δική της ξεχωριστή παράδοση, με τις πανέμορφες εικόνες να κεντρίζουν τα βλέμματα ντόπιων αλλά και τουριστών. Πολύχρωμα γεμάτα αρώματα. Εδώ και 45 χρόνια, ένας σύλλογος φτιάχνει με μεράκι δεκάδες στεφάνια, που γίνονται ανάρπαστα μέσα σε λίγες ώρες.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι κυρίες του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Μυκόνου έφτιαξαν με αγάπη και μεράκι τα πιο περίτεχνα και πιο χρωματιστά μαγιάτικα στεφάνια για να υποδεχτούν τον πιο όμορφο μήνα της Άνοιξης. Οι “μάηδες” τοποθετούνται σε πάγκους και διατίθενται προς πώληση προσελκύοντας με τα χρώματα και τις μυρωδιές τους τον κόσμο ο οποίος σπεύδει να τους αγοράσει.

Η πρόεδρος Άννα Αθυμαρίτη μίλησε στο Mykonos Live TV για τις δράσεις του συλλόγου αλλά και για το πώς κατασκευάστηκαν τα φετινά λουλουδιαστά στεφάνια που είναι χάρμα οφθαλμών: «Εκτός από την διάδοση του πολιτισμού και της λαογραφίας της Μυκόνου, ο σύλλογός μας ο οποίος ιδρύθηκε το 1979, έχει και φιλανθρωπική δράση καθώς κάνει δωρεές σε σχολεία και βοηθάει συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Τα μαγιάτικα στεφάνια μας παίρνουν περίπου δέκα μέρες για να τα φτιάξουμε. Αποτελούνται από λουλούδια που μαζεύουμε από την εξοχή της Μυκόνου αλλά φέτος λόγω της ανομβρίας αναγκαστήκαμε να παραγγείλουμε τους λεγόμενους προβασόκομπους (μωβ αμάραντα λουλουδάκια) από την Ιταλία. Οι κύριες δούλεψαν με χαρά και δημιουργικότητα για αρκετές ώρες».

Το μαγιάτικο στεφάνι είναι κατασκευή με λουλούδια με το οποίο γιορτάζουμε τον ερχομό της άνοιξης. Είναι ελληνικό αλλά όχι μόνο έθιμο. Ιδιαίτερα στα νησιά της Μεσογείου αλλά και σε όλη την Ελλάδα γιορτάζοντας την άνοιξη, την 1η του μήνα Μάη, φτιάχνουν ένα στεφάνι με λουλούδια (συνήθως αγριολούλουδα, μαργαρίτες και πιο σπάνια παπαρούνες) συνήθως από τους αγρούς. Το λουλούδινο στεφάνι που φτιάχνεται την πρωτομαγιά και κρεμιέται έξω από τα σπίτια συνήθως πάνω στην πόρτα.

To άρθρο Αυτά είναι τα ξεχωριστά μαγιάτικα στεφάνια που φτιάχνονται μόνο στη Μύκονο μετά από δουλειά 10 ημερών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα