Αιχμές Μαξίμου για Δήμους και Περιφέρειες περιοχών που «πνίγηκαν» από την κακοκαιρία - Αυτοψία Μητσοτάκη στη Θεσσαλία

06:57 8/9/2023 - Πηγή: NewsIt

Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας πραγματοποιεί σήμερα (8.9.2023) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να δει από κοντά τις ζημιές από αυτή την πρωτοφανή κακοκαιρία, τη μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών.

Η μεγάλη αυτή καταστροφή από την κακοκαιρία, που ανέδειξε και τα κενά στον τομέα της πολιτικής προστασίας, κινητοποιεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συνολικά την κυβέρνηση.

Με εντολή του πρωθυπουργού στήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στη Λάρισα, Συντονιστικό Κέντρο, στο οποίο «μετακομίζει»

σχεδόν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο.

Όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί, στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι της ΔΕΔΔΗΕ κι άλλων υπηρεσιών, προκειμένου να συντονίζουν τις επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό, στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και την επίλυση άλλων προβλημάτων.

Προτεραιότητα στους απεγκλωβισμούς

Ο πρώτος σταθμός του πρωθυπουργού σήμερα θα είναι αυτό το «στρατηγείο», όπου θα ενημερωθεί για τις καταστροφές που αφήνει στο πέρασμα της η θεομηνία, με σαφή εντολή, αφού πρώτα απεγκλωβιστούν όλοι οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές, να ξεκινήσει αμέσως η καταγραφή των ζημιών και να δρομολογηθούν το συντομότερο η καταβολή των αποζημιώσεων και η αποκατάσταση των υποδομών.

Στη συνέχεια, ανάλογα της πορείας των καιρικών φαινομένων, θα επισκεφτεί περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας που έχουν υποστεί βιβλικές καταστροφές και το Σάββατο αναμένεται να βρεθεί στις πληγείσες περιοχές της Μαγνησίας.

«Απογοήτευση» για τα υπηρεσιακά πρωτόκολλα

Στο τραπέζι των συσκέψεων του πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους συνεργάτες του που αποτελούν τη λεγόμενη ομάδα του επιτελικού κράτους. είναι η επανεξέταση του πλαισίου της Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναγνωρίζουν και κυβερνητικά στελέχη, τα σημερινά υπηρεσιακά πρωτόκολλα αποδείχθηκαν ανεπαρκή και απαιτείται επαναξιολόγηση.

Επανασχεδιασμός της πολιτικής προστασίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ, η οποία μετατέθηκε, λόγω της κακοκαιρίας, για τη ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, θα ανακοινώσει αλλαγές στην κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας.

«Είναι δεδομένο ότι όταν έχεις αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πλημμυρικό φαινόμενο που έχει ζήσει ποτέ η χώρα μας, όταν πέφτει στην Αττική τόσο νερό σε 12 ώρες, όσο δεν πέφτει σε δυόμιση και τρία χρόνια στην Αττική, είναι δεδομένο ότι όλα τα υπηρεσιακή σχέδια συνεχώς προσαρμόζονται. Οφείλουμε να είμαστε όσο γίνεται ένα βήμα μπροστά. Άρα, ναι, όλα αυτά αξιολογούνται και συνεχώς εντάσσονται συνολικά στην πολιτική μας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στο προγραμματισμό της κυβέρνησης είναι και η αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.

Αιχμές για Δήμους και Περιφέρειες

Στο «στόχαστρο» του Μαξίμου μπαίνουν και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες των πληγεισών περιοχών, τόσο από τις πλημμύρες, όσο και από τις πυρκαγιές, οι οποίοι δεν δρομολόγησαν τις απαραίτητες παρεμβάσεις και αποδείχτηκαν απροετοίμαστοι απέναντι στα καιρικά φαινόμενα.

«Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή στη φάση, ειδικά αυτή την ημέρα, να αποδώσουμε προσωποπαγώς ευθύνες, ούτε να βάλουμε σε ένα τσουβάλι όλους τους δημάρχους, όλους τους περιφερειάρχες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρωτοφανή φαινόμενα και να πούμε δεν έκαναν τη δουλειά τους» δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.

«Άπαντες αξιολογούνται, όσοι έχουν ένα δημόσιο αξίωμα. Αξιολογούνται από τους πολίτες και μάλιστα στην περίπτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολύ σύντομα. Αξιολογούνται από τον κρατικό μηχανισμό κάθε μέρα για κάθε τους ενέργεια ή παράλειψη» πρόσθεσε με νόημα.

Αλλαγές και σε πρόσωπα;

Η φράση πάντως του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι… «όλοι αξιολογούνται» δεν πέρασε απαρατήρητη στο «γαλάζιο στρατόπεδο» και μεταξύ βουλευτών υπάρχει η άποψη ότι ενδεχομένως οι αλλαγές που επεξεργάζεται ο πρωθυπουργός στον τομέα της πολιτικής προστασίας να αφορά και σε πρόσωπα.

Παράλληλα πολλά ήταν τα ερωτηματικά για την αργοπορία του στρατού να λάβει μέρος στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και φυσικά η μεγάλη αγωνία επικεντρώνεται στις ανθρώπινες ζωές.

To άρθρο Αιχμές Μαξίμου για Δήμους και Περιφέρειες περιοχών που «πνίγηκαν» από την κακοκαιρία - Αυτοψία Μητσοτάκη στη Θεσσαλία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αιχμές Μαξίμου, - Αυτοψία Μητσοτάκη, Θεσσαλία,aichmes maximou, - aftopsia mitsotaki, thessalia