Ανδρική υπογονιμότητα: Συνδέεται με την εφηβική παχυσαρκία;

16:02 1/11/2023 - Πηγή: NewsIt

Σε κίνδυνο βρίσκεται η μελλοντική γονιμότητα των υπέρβαρων και παχύσαρκων κατά την εφηβεία αγοριών, σύμφωνα με μια νέα δημοσίευση στο European Journal of Endocrinology.

Η αιτία είναι ότι τείνουν να έχουν μικρότερο όγκο όρχεων, γεγονός που  υποδεικνύει την ανάγκη διατήρησης ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους των εφήβων. Στην ίδια μελέτη βρέθηκε, επίσης, ότι η υπερινσουλιναιμία και η αντίσταση στην ινσουλίνη, που είναι επακόλουθα της παχυσαρκίας, έχουν την ίδια επίδραση – επηρεάζουν, δηλαδή, τον όγκο των όρχεων στην προ- και μετεφηβική ηλικία.

«Ένα στα επτά ζευγάρια αδυνατούν να αποκτήσουν παιδί, παρά τις συχνές σεξουαλικές επαφές επί τουλάχιστον 12 μήνες. Από όλες τις περιπτώσεις υπογόνιμων ζευγαριών η ανδρική υπογονιμότητα ευθύνεται περίπου για τις μισές. Η αιτία είναι άγνωστη στη συντριπτική πλειονότητά τους, γεγονός που αποτυπώθηκε και σε μελέτη όπου συμμετείχαν 20.000 άνδρες. Τα ευρήματά της έδειξαν ότι στο 70% των συμμετεχόντων δεν μπόρεσε να τεθεί διάγνωση.

Οι πιο συχνές αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας είναι τραυματισμοί των όρχεων, του προστάτη ή της ουρήθρας, στυτική δυσλειτουργία, κιρσοκήλη, λοίμωξη από σεξουαλικώς ή μη μεταδιδόμενους ιούς ή βακτήρια, γενετικές και ορμονικές διαταραχές, αυτοάνοσα νοσήματα, απόφραξη της αποχετευτικής οδού του σπέρματος και ανατομικές ανωμαλίες. Σχεδόν όλες είναι ιάσιμες», εξηγεί ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

«Τις τελευταίες 4 δεκαετίες παρατηρείται μείωση της συγκέντρωσης σπέρματος και του συνολικού αριθμού σπερματοζωαρίων. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έχει συντελεστεί και κάποια άλλη, σημαντική, αλλαγή: έχει αυξηθεί η παχυσαρκία, φαινόμενο που θα ενταθεί στα προσεχή χρόνια. Κατακόρυφη είναι η άνοδος και της παιδικής παχυσαρκίας. Εκτιμάται δε, ότι περίπου το 60% των σημερινών παιδιών θα είναι παχύσαρκα μέχρι την ηλικία των 35 ετών.

Γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία και οι συννοσηρότητες που προκαλεί αποτελούν εν γένει αιτία ολιγοσπερμίας. Για παράδειγμα, η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος, χαρακτηριστικό του μεταβολικού συνδρόμου, σχετίζεται με μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων. Επιπλέον, η αντίσταση στην ινσουλίνη έχει σχετιστεί με μείωση των όγκου των όρχεων στα 20χρονα αγόρια κατά 20%, σε σύγκριση με τα 17χρονα», προσθέτει. 

Ερευνητές, θέλοντας να μάθουν εάν η παχυσαρκία και τα νοσήματα που οφείλονται σε αυτήν σχετίζονται και με την ανάπτυξη των όρχεων στην προεφηβική (

Keywords
Τυχαία Θέματα