Απώλειες έφερε στην Wall Street η άνοδος των ομολόγων και το φρένο στις προσδοκίες άμεσης μείωσης των επιτοκίων

23:41 16/1/2024 - Πηγή: NewsIt

Σημαντικές απώλειες είχαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ν. Υόρκη, απόρροια της αύξησης των αποδόσεων στα ομόλογα, αλλά και της απομάκρυνσης της στιγμής έναρξης στην διαδικασία μείωσης των επιτοκίων. Οι επενδυτές επηρεάστηκαν επίσης και τα αρνητικά αποτελέσματα για τη μεταποίηση.

Ο βιομηχανικός δείκτης της Ν. Υπόρξης Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,62%, στις 37.361,12 μονάδες, ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,37%, στις 4.765,98 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε τις συναλλαγές

του με απώλειες 0,19%, στις 14.944,35 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς σημείωσε άλμα 12 μονάδων βάσης στο 4,071%, αφού ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Κρίστοφερ Γουόλερ ανέφερε σε ομιλία του ότι η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική αργότερα από ό,τι ανέμενε η Wall Street.

«Όταν ο καιρός θα είναι σωστός να ξεκινήσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια, νομίζω ότι θα μπορούν και θα πρέπει να μειωθούν, αλλά με μεθοδικό και προσεκτικό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ομιλία του στο Brookings Institution.

Αν και στο παρελθόν η Fed έχει μειώσει τα επιτόκια της με ταχύ ρυθμό και σε άλλες περιπτώσεις έχει πραγματοποιήσει μεγάλες μειώσεις, αυτό το έτος ο Κρίστοφερ Γουόλερ δεν βλέπει «τον λόγο να κινηθούμε τόσο γρήγορα ή να μειώσουμε τόσο δραματικά όσο στο παρελθόν».

Την προσοχή των επενδυτών συγκέντρωσαν σήμερα και τα τριμηνιαία αποτελέσματα των τραπεζικών κολοσσών Goldman Sachs και Morgan Stanley.

Η Goldman Sachs κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα έσοδα και τα κέρδη της το δ’ τρίμηνο, με τον τίτλο της τράπεζας να κερδίζει 0,7%. Στον αντίποδα, η Morgan Stanley κατρακύλησε πάνω από 4% καθώς η τράπεζα είδε τα κέρδη της να υποχωρούν κατά σχεδόν το ένα τρίτο το δ’ τρίμηνο, στα 1,5 δισ. δολ. από 2,2 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Στις μακροοικονομικές εξελίξεις της ημέρας, ο μεταποιητικός δείκτης Empire State υποχώρησε 29,2 μονάδες τον Ιανουάριο στο -43,7 όπως ανακοίνωσε η περιφερειακή τράπεζα. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 όταν η αμερικανική οικονομία ήταν βυθισμένη στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τέλος παρά την αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα και τους φόβους που υπάρχουν, το πετρέλαιο υποχώρησε. Το Brent έκλεισε με απώλειες 0,40% στα 77,84 δολάρια το βαρέλι και το αμερικάνικο αργό έχασε 1% στα 72,06 δολάρια. Σημαντική πτώση 0,97% και για τον χρυσό στα 2.031,55 δολάρια η ουγγιά.

To άρθρο Απώλειες έφερε στην Wall Street η άνοδος των ομολόγων και το φρένο στις προσδοκίες άμεσης μείωσης των επιτοκίων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα