Χρυσά deals σε τρόφιμα και ποτά – Οι νέες «συμμαχίες» του 2024

05:41 1/1/2024 - Πηγή: NewsIt

Αναμφισβήτητα ο κλάδος των τροφίμων και ποτών είναι ένας από τους πιο δυναμικούς και ανταγωνιστικούς κλάδους με πολύ δυναμική και εξωστρέφεια κι ένας από τους κλάδους που τοποθετούν στο μικροσκόπιο του ενδιαφέροντος τους εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές, όπως αποδείχθηκε από τις συμφωνίες που «έκλεισαν» το 2023 και τις νέες που προμηνύεται ότι θα φέρει το 2024.

Οι συμμαχίες που δημιουργήθηκαν θέτουν στέρεες βάσεις και νέους πιο δυναμικούς στόχους για το μέλλον στον κλάδο τροφίμων και ποτών. Από

τις πιο σημαντικές συμφωνίες που υλοποιήθηκαν και τη στρατηγική της επόμενης ημέρας, που οι ίδιες οι εταιρείες είχαν ανακοινώσει είναι οι εξής:

Λίγο πριν την λήξη του 2023, η Vivartia ανακοίνωσε την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού της στην γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη Α.Ε, με τη φημισμένη φέτα και έδρα την Ήπειρο.  Επίσης, η θυγατρική της Vivartia, Μπάρμπα Στάθης απέκτησε το 80% της Χαλβατζής Μακεδονική ΑΒΕΕ, γνωστή από τις έτοιμες σαλάτες λαχανικών, οσπρίων και φρούτων «Αγρόκηπος Χαλβατζή».

Με τις πιο πρόσφατες εξαγορές και αυτές που είχαν προηγηθεί πάντα στον τομέα των τροφίμων στόχος της Vivartia, η οποία ελέγχεται από την αμερικανική εταιρεία private equity CVC Capital Partners, με εκπρόσωπο τον Αλεξ Φωτακίδη, είναι να αποτελέσει έναν πολύ ισχυρό όμιλο στον κλάδο της. Έτσι, το 2024 αναμένεται να συνεχίσει το γαϊτανάκι των επιλεκτικών εξαγορών.

Επιλεκτικές εξαγορές με κορωνίδα τη σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ δρομολογεί και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος με την εταιρεία του Bespoke SGA Holdings, καθώς ο ίδιος έχει προαναγγείλει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι στην ομπρέλα της Bespoke συμπεριλαμβάνονται η αλλαντοβιομηχανία Π.Γ. Νίκας ΑΕΒΕ, η Εδεσμα με έτοιμα γεύματα, η Wonderplant, από το χώρο υδροπονικής καλλιέργειας, η Ελληνικοί Χυμοί, γνωστή από το σήμα Viva, και η Chipita Foods, που περιλαμβάνει διάφορες συμμετοχές, όπως αυτή της κοινοπραξίας με την Britannia Industries στην Ινδία. Στο μικροσκόπιο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες στις οποίες ήδη δραστηριοποιείται.

Χυμοί, Νερά, Κρασιά

Ένα ακόμη σημαντικό deal, τον τελευταίο μήνα του 2023, αποτέλεσε η εξαγορά της εταιρείας Μεντεκίδης ΑΕ που παράγει τα εμφιαλωμένα νερά Σέλι και Διός από τους: Σπύρο Θεοδωρόπουλο, Απόστολο Ταμβακάκη (EOS Capital) και Νίκο Καραμούζη (SMERemediumCap). Παράλληλα, οι εν λόγω επενδυτές σύστησαν την εταιρεία Water Invest, η οποία αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κατηγορία των εμφιαλωμένων νερών από το νέο έτος.

Απορρόφηση της Green Cola από την εταιρεία εμφιάλωσης νερού Χήτος (Ζαγόρι), με επόμενη κίνηση τη δημιουργία μια νέας εταιρείας συμμετοχών, της Green Beverages, με έδρα το Λονδίνο.  Τα οφέλη που προκύπτουν αφορούν κυρίως τη δυνατότητα περαιτέρω διείσδυσης της σειράς Green Cola, μέσα από την αξιοποίηση του δικτύου της Χήτος και παράλληλα τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ποτών της δεύτερης. Η νέα εταιρεία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εισόδου της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.Με νέα ιδιοκτησία την Premia Properties πορεύεται το Νερό ΙΟΛΗ. Ειδικότερα, η Premia Properties των Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη και ο βασικός της μέτοχος Sterner Stenhus Greece προχώρησαν σε συμφωνία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία για την απόκτηση των ακινήτων, της επιχείρησης και του brand του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ, αφού προηγουμένως είχε προηγηθεί η συμφωνία την απόκτηση της Ι. Μπουτάρης & Υιός.  Οι αδελφοί Γεωργιάδη δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω δραστηριοποίηση στον τομέα του κρασιού.Παγωτά, Καφέδες, ΣνακΕξαγορά της εταιρεία Παγωτά Δωδώνη από τους Φούρνους Βενέτη.  Με την νέα ιδιοκτησία, η αλυσίδα καταστημάτων Παγωτά Δωδώνη, θα διεκδικήσει δυναμικό μερίδιο στην αγορά, ενώ στόχος αποτελεί η προσθήκη νέων καταστημάτων στο δίκτυο, τόσο εταιρικών όσο και franchise.  Στη στρατηγική της εταιρείας Βενέτης, περιλαμβάνεται επίσης και η αξιοποίηση του εργοστασίου παγωτού στην Παλλήνη, όπου παρασκευάζεται τα φημισμένα παγωτά.Δυναμική επέκταση στη βρετανική αγορά επιδιώκει η Cafetex του Γιάννη Μπενόπουλου, γνωστή από το δίκτυο καταστημάτων καφέ Coffeeway, μετά από την εξαγορά της εταιρείας Beanies the Flavour Company Ltd, με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες.  Το deal αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς η ελληνική εταιρεία απέκτησε και την παραγωγική μονάδα της βρετανικής εταιρείας.Η Αθανάσιος Κουκουτάρης ΑΕΒΕ με τις κατεψυγμένες πίτες Alfa απέκτησε σημαντικό ποσοστό στην Panini Αρτοποιήματα ΑΕ, με πολλαπλά οφέλη και για τις δύο πλευρές.  Από την νέα επένδυση η Alfa διευρύνει την παρουσία της σε νέους τομείς, ενώ και η Panini, αποκτά περαιτέρω τεχνογνωσία από έμπειρους ανθρώπους της αγοράς, με παράλληλη ενίσχυση του ταμείου της.Στα συμπληρώματα διατροφής και βιταμινών εισέρχεται η Nestle Ελλάς, μετά από τη συμφωνία εξαγοράς του σήματος Solgar από την ISO-Plus.

To άρθρο Χρυσά deals σε τρόφιμα και ποτά – Οι νέες «συμμαχίες» του 2024 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα