Χρυσός: Νέο ρεκόρ στην τιμή του, οι προβλέψεις και τι πρέπει να ξέρουν οι επενδυτές

09:24 4/4/2024 - Πηγή: NewsIt

Η τιμή του χρυσού σημειώνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο αυτές τις μέρες, αλλά αν σκέφτεται κανείς να επενδύσει μακροπρόθεσμα σε χρυσά νομίσματα, θα πρέπει να έχει υπόψιν του ορισμένα σημεία – κλειδιά. 

Ο Μάρτιος ήταν ένας καλός μήνας για τους επενδυτές χρυσού: το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε αρκετά νέα ρεκόρ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Χθες (03.04.24), η τιμή του χρυσού ανήλθε στα 2288 δολάρια – ένα ακόμη ρεκόρ. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι πιθανόν να σημειωθούν περαιτέρω ρεκόρ μέχρι το τέλος του έτους.

Όποιος

επιθυμεί να επωφεληθεί από την άνοδο της τιμής του χρυσού μπορεί να επενδύσει σε χρυσό μέσω ETCs – μιας ειδικής μορφής πιστοποιητικού, σημειώνει η Handelsblatt, ενώ για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, ωστόσο, ενδείκνυται επίσης η αγορά ράβδων ή νομισμάτων.

Οι ράβδοι γενικά διαπραγματεύονται με ελαφρώς χαμηλότερο ασφάλιστρο στην τρέχουσα τιμή του χρυσού. Μια ορισμένη συναισθηματική πτυχή πολυτέλειας παίζει επίσης ρόλο με τα νομίσματα, λέει ο Κρίστιαν Ράουχ (Christian Rauch), διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εμπορίας χρυσού Degussa: «Η κοπή νομισμάτων είναι το υψηλότερο επίπεδο χειροτεχνίας, ένα χρυσό νόμισμα Krugerrand (Νότια Αφρική) ή ένα Maple Leaf (Καναδάς) είναι απίστευτα αισθητικά. Η ποιότητά τους μπορεί να πείσει ορισμένους αγοραστές να αγοράσουν ένα νόμισμα αντί για μια ράβδο».

1. Ποια χρυσά νομίσματα είναι κατάλληλα για επενδυτές;

Με την πρώτη ματιά, η επιλογή των χρυσών νομισμάτων είναι τεράστια. Υπάρχουν αρκετά νομίσματα που αντικατοπτρίζουν άμεσα την τιμή του χρυσού, καθώς και εκείνα που θεωρούνται συλλεκτικά αντικείμενα.

Ο Ρόμπερτ Χάρτμαν (Robert Hartmann), συνιδρυτής της εταιρείας εμπορίας πολύτιμων μετάλλων Pro Aurum, λέει ότι τα κλασικά νομίσματα είναι καταλληλότερα για τον μέσο επενδυτή. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Krugerrand, το Maple Leaf, το καγκουρό και η Φιλαρμονική της Βιέννης. «Αυτά τα νομίσματα αντικατοπτρίζουν την τιμή του χρυσού και μπορούν να πωληθούν σε πολλά μέρη. Τα συλλεκτικά νομίσματα, από την άλλη πλευρά, δεν είναι κατάλληλα για τις μάζες, διότι απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις».

Σύμφωνα με τον Τομπίας Κάσα (Tobias Kascha), διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας εμπορίας πολύτιμων μετάλλων Philoro, το Krugerrand είναι το πιο δημοφιλές μεταξύ των επενδυτών. Το χρυσό νόμισμα εκδίδεται από το διυλιστήριο της νοτιοαφρικανικής ραντ από το 1967.

Αυτά τα επενδυτικά χρυσά νομίσματα είναι επίσης διαθέσιμα:

Maple LeafΑυστραλιανό καγκουρό (επίσης Australian Nugget)Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης

 

2. Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χρυσών νομισμάτων;

Κατ’ αρχήν όχι, λέει ο συνιδρυτής της Pro-Aurum Hartmann. «Αν τα βάζαμε σε έναν κλίβανο τήξης, θα έβγαινε η ίδια ποσότητα καθαρού χρυσού».

Ωστόσο, η αξία των νομισμάτων μπορεί να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τη χρονιά. Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Μάρμπουργκερ (Daniel Marburger), διευθύνοντα σύμβουλο του διαδικτυακού λιανοπωλητή πολύτιμων μετάλλων StoneX Bullion, οι επενδυτές θα πρέπει να επιλέγουν την πιο ευνοϊκή χρονιά νομισμάτων.

3. Γιατί υπάρχουν αυτές οι μικρές διαφορές στις τιμές;

Οι διαφορές στις τιμές σχετίζονται με τα ασφάλιστρα – πρόκειται για τη διαφορά μεταξύ της τρέχουσας τιμής spot του χρυσού και της τιμής πώλησης, δηλαδή της τιμής που ζητούν οι έμποροι. Το ασφάλιστρο περιλαμβάνει το κόστος παραγωγής του νομίσματος, το κόστος παράδοσης και το κόστος αποθήκευσης. Το ασφάλιστρο μπορεί επίσης να είναι υψηλότερο εάν το νόμισμα έχει μεγάλη ζήτηση ή εάν η ζήτηση χρυσού αυξάνεται εκρηκτικά.

Ο χρυσός κοστίζει σήμερα πάνω από 2000 δολάρια ανά ουγγιά. Επομένως, το αν η πριμοδότηση είναι δύο ή τέσσερα τοις εκατό αυτής της τιμής έχει σημαντική διαφορά. Οι επενδυτές δεν θα πρέπει να συγχέουν το ασφάλιστρο με το spread. Το τελευταίο είναι η διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης και της τιμής που θα πλήρωνε ο έμπορος σε έναν επενδυτή αν του πωλούσε το νόμισμα.

Με τα συλλεκτικά νομίσματα, τα οποία, σε αντίθεση με τα νομίσματα ράβδων, κόβονται σε περιορισμένες εκδόσεις, εκεί ακριβώς έγκειται ο κίνδυνος: το ασφάλιστρο είναι σημαντικά υψηλότερο και, σύμφωνα με το αφεντικό της StoneX Bullion Marburger, συχνά κυμαίνεται μεταξύ 20 και 40 τοις εκατό.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει αγοραστής στην αγορά που είναι διατεθειμένος να πληρώσει το ίδιο ασφάλιστρο. Με άλλα λόγια, το spread μπορεί να είναι πολύ υψηλό και επομένως και οι απώλειες του επενδυτή.

Παράδειγμα: Ας υποθέσει κανείς ότι η τιμή του χρυσού είναι 2.000 δολάρια ανά ουγγιά και το ασφάλιστρο για το συλλεκτικό νόμισμα είναι 20%. Συνεπώς, ο αγοραστής πρέπει να καταβάλει στον έμπορο 2400 δολάρια. Αν τώρα θέλει να απαλλαγεί από το νόμισμα χωρίς ζημία, πρέπει να βρει κάποιον που είναι επίσης διατεθειμένος να πληρώσει 2400 δολάρια. Εναλλακτικά, πρέπει να περιμένει μέχρι να αυξηθεί η τιμή του χρυσού για να μην υποστεί ζημίες.

«Τα συλλεκτικά νομίσματα δεν αποτελούν επομένως αντικείμενο επένδυσης», τονίζει ο Marburger. Ωστόσο, υπάρχουν υβριδικά προϊόντα, όπως η αυστραλιανή σειρά νομισμάτων Lunar, η οποία εκδίδει κάθε χρόνο ένα νόμισμα που δείχνει το τρέχον κινεζικό ζώδιο. «Το ασφάλιστρο για αυτά τα κέρματα είναι μάλλον μέτριο, αλλά καθώς υπάρχουν και συλλέκτες, μπορεί να αυξηθεί στη δευτερογενή αγορά», λέει ο Marburger. Ακόμη και μετά τον θάνατο της βασίλισσας, υπήρξε κατά καιρούς ένας θόρυβος γύρω από τις τελευταίες εκδόσεις νομισμάτων που εξακολουθούν να δείχνουν την ίδια και όχι τον διάδοχό της στον θρόνο.

Ο Έντερ Σίφτσι (Önder Ciftci), ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εμπορίας χρυσού Ophirum, προειδοποιεί για τέτοιου είδους πειράματα αγοράς. Αν και οι έμποροι μπορούν συχνά να πραγματοποιήσουν υψηλότερα ασφάλιστρα σε τέτοια νομίσματα, οι επενδυτές θα μπορούσαν να βιώσουν «μια δυσάρεστη έκπληξη» κατά τη μεταπώλησή τους.

4. Πώς βρίσκουν οι επενδυτές τον κατάλληλο έμπορο;

Ο Ciftci προειδοποιεί επίσης κατά των παρόχων που βασίζονται στο μάρκετινγκ του φόβου και διαφημίζουν σκόπιμα προϊόντα με όρους όπως «πρόληψη κρίσεων» ή «προστασία από απαλλοτριώσεις».

Τέτοιοι πάροχοι θα ήθελαν επίσης να υποστηρίξουν ότι έχει νόημα να αγοράζει κανείς χρυσά νομίσματα σε ονομαστικές αξίες μικρότερες από μία ουγγιά, καθώς η ρευστότητά τους είναι μεγαλύτερη σε περιόδους κρίσης. «Όμως όσο μικρότερο είναι το νόμισμα, τόσο υψηλότερο είναι το ασφάλιστρο, οπότε θα συμβούλευα τους επενδυτές να μην το κάνουν».

Οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να εξετάσουν προσεκτικά τους παρόχους που, σύμφωνα με πύλες σύγκρισης όπως η “Gold.de”, προσφέρουν χρυσά νομίσματα σε εντυπωσιακά ευνοϊκή τιμή. «Τέτοιες προσφορές συχνά ισχύουν μόνο για ένα νόμισμα και όχι για όλα τα νομίσματα του συγκεκριμένου έτους», εξηγεί ο Ciftci. Για μεγαλύτερες παραγγελίες, οι δήθεν ακριβότεροι πάροχοι θα μπορούσαν τελικά να είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή.

Τα ασφάλιστρα είναι επί του παρόντος χαμηλά, καθώς περισσότεροι επενδυτές στη Γερμανία πωλούν τον χρυσό τους παρά αγοράζουν νέο χρυσό. «Μπορεί ακόμη και να συμβεί να πωλούνται κέρματα κάτω από την αγοραία αξία του χρυσού για μικρό χρονικό διάστημα», λέει ο Κασά.

Ο λόγος είναι πως αάν περισσότεροι πελάτες πωλούν χρυσό από ό,τι αγοράζουν, ο έμπορος θα στερηθεί τελικά την απαραίτητη ρευστότητα για να αγοράσει περισσότερο. «Επομένως, εξαρτώνται από την πώληση χρυσού – και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά ασφάλιστρα». Ωστόσο, ο Kascha προειδοποιεί ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί εάν οι τιμές είναι πολύ χαμηλές.

Κατά την αγορά χρυσού, ο πελάτης συνήθως πληρώνει προκαταβολικά, γι’ αυτό και υπάρχουν και κάποιοι απατεώνες στην αγορά χρυσού. «Είναι ασφαλέστερο να αγοράζετε χρυσό από ένα τοπικό υποκατάστημα εμπόρων, διότι τότε γνωρίζετε ότι ο χρυσός υπάρχει πραγματικά», λέει ο Kascha. Υπάρχουν επίσης σφραγίδες που μπορούν να προσέξουν οι επενδυτές. «Για παράδειγμα, είναι καλό σημάδι αν ο έμπορος λιανικής ανήκει στον Γερμανικό Σύνδεσμο Εμπορίας Νομισμάτων».

5. Πώς μπορούν να αποθηκευτούν τα κέρματα με ασφάλεια;

Όταν πρόκειται για την ασφαλή φύλαξη των πολύτιμων μετάλλων, οι επενδυτές έχουν δημιουργικές ιδέες, αναφέρει το αφεντικό της Degussa Rauch. «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν περιφράξει ακόμη και τον χρυσό τους με τείχη». Ο ίδιος συμβουλεύει ενάντια σε τέτοιες λύσεις.

Εάν πρέπει να έχετε ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στον χρυσό σας, μπορείτε να τον αποθηκεύσετε σε ένα χρηματοκιβώτιο στο σπίτι, αν και αυτό ενέχει επίσης τον κίνδυνο διάρρηξης. Αυτό δεν συμβαίνει με μια θυρίδα ασφαλείας, για παράδειγμα σε μια τράπεζα.

«Για κάποιον που ταξιδεύει πολύ, μια θυρίδα μπορεί να είναι κατάλληλη», συμβουλεύει ο Ράουχ. Οι επενδυτές μπορούν να έχουν φυσικό χρυσό κατατεθειμένο εκεί, χωρίς ποτέ να χρειάζεται να τον χειριστούν οι ίδιοι – με άλλα λόγια, μπορούν να τον αγοράζουν και να τον πωλούν μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου.   

To άρθρο Χρυσός: Νέο ρεκόρ στην τιμή του, οι προβλέψεις και τι πρέπει να ξέρουν οι επενδυτές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρυσός, Νέο,chrysos, neo